Bonus: έτσι θα μάθεις και αν έχεις ευαίσθητο δέρμα!
Το ευαίσθητο δέρμα μπορεί να γίνει εμπόδιο στη ρουτίνα σου. Καταρχήν, όλα τα νέα προϊόντα είναι βασικά αδύνατο να τα δοκιμάσεις γιατί δεν ξέρει ποιο θα είναι αυτό που θα σου κάνει ζημιά. Δεύτερον: Νιώθεις σαν nerd επιστήμονα, καθώς ψάχνεις τα συστατικά στο Google. Το γεγονός ότι έχεις ευαίσθητο δέρμα δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι όμορφο. Απλά πρέπει να γνωρίζεις ποια είναι εκείνα τα συστατικά που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πρόβλημα.
Πολύ σημαντικό είναι: πρέπει να καθορίσεις αν το δέρμα σου είναι πραγματικά ευαίσθητο ή απλά σε ενοχλούν εκείνη τη στιγμή.
Αν βρίσκεις ότι η πλειοψηφία των προϊόντων που χρησιμοποιείς, συμπεριλαμβανομένου ορό με βιταμίνη C, ρετινόλη και κρέμες με υπεροξείδιο του βενζολίου – προκαλούν τσούξιμο, κόκκινα σημάδια ή άλλη αρνητική αντίδραση, τότε οι πιθανότητες λένε ότι έχεις ευαίσθητο δέρμα. Επίσης, το ευαίσθητο δέρμα είναι πιο δύσκολο να διατηρήσει την υγρασία, έτσι είναι πιο επιρρεπές στην ξηρότητα και στη φαγούρα. Ακόμα, αν το πρόσωπο σου δείχνει αναψοκοκκινισμένο τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι, αυτό είναι ένα άλλο σημάδι.
Αν νομίζεις ότι είσαι ευαίσθητος σε όλα τα προϊόντα γενικά, είναι σημαντικό να κλείσεις ένα ραντεβού με το δερματολόγο σου να το επιβεβαιώσει. Όσο το δέρμα σου εκτίθεται σε ένα συστατικό που το ερεθίζει, τόσο πιο πιθανό είναι να ευαισθητοποιήσει το δέρμα σου. Αυτό σημαίνει ότι ενώ προσπαθείς να διορθώσεις το πρόβλημα, μπορεί στην πραγματικότητα να το κάνει ακόμα χειρότερο.
Οι πιο συχνοί ένοχοι όταν ψωνίζεις προϊόντα για το δέρμα είναι:
- Άρωμα:Η μυρωδιά είναι το πρώτο πράγμα που θα σου κόψουν όταν έχεις ευαίσθητο δέρμα. Επί του παρόντος, σε πολλά προϊόντα δεν υπάρχει τρόπος να πεις απλά πια συστατικά είναι αυτά που ονομάζονται ‘’άρωμα’’. Ένα τεχνητό άρωμα μπορεί να περιέχει 200 ή περισσότερα διαφορετικά χημικά ή φυτικά συστατικά και το δέρμα σου θα μπορούσε να αντιδράσει με οποιοδήποτε από αυτά.
Τα καλά νέα είναι υπάρχουν άπειρα προϊόντα στην αγορά που απευθύνονται στο ευαίσθητο δέρμα, αλλά και πάλι πρέπει να είσαι προσεκτικός. Υπάρχει μια λεπτή διαφορά μεταξύ του «χωρίς άρωμα» και του «δίχως μυρωδιά» – το «χωρίς άρωμα» είναι καλύτερη επιλογή.
Το «χωρίς άρωμα» συνήθως σημαίνει ότι δεν έχει προστεθεί κανένα έξτρα άρωμα στο προϊόν. Αυτό επίσης δε σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν δεν έχει μυρωδιά, αλλά ότι αυτή προκύπτει φυσικά λόγω των συστατικών του. «Δίχως μυρωδιά» συνήθως σημαίνει ότι προστέθηκε κάποιο συστατικό για να καλύψει τη μυρωδιά του προϊόντος που περιέχει μια δυνατή οσμή. Δυστυχώς, οι ευαίσθητες επιδερμίδες ίσως είναι ευαίσθητες και σε αυτό το συστατικό.
- Βαφές:Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, πιθανόν να πρέπει να μιλήσει με τον ειδικό που ασχολείται με τις βαφές πριν κλείσεις το επόμενο ραντεβού. Το PPD είναι ένα κοινό συστατικό που βρίσκεται συχνά στις βαφές μαλλιών και μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση εξανθήματος στο όριο τριχοφυΐας, στον αυχένα του λαιμού και γύρω από τα αυτιά. Το PPD είναι ένα κοινό συστατικό που βρίσκεται συνήθως στις σκουρόχρωμες βαφές και προέρχεται από μια διαδικασία που γίνεται σε δύο βήματα – τη χρωστική και τον κατασκευαστή της. Είτε βάφεις τα μαλλιά σου στο κομμωτήριο είτε στο σπίτι μπορείς να βρεις φόρμες χωρίς PPD.
- Συντηρητικά:Τα συντηρητικά είναι απαραίτητα για να διατηρήσει κάθε προϊόν που περιέχει νερό σταθερό. Μερικά συντηρητικά όπως τα parabens, μπορεί να μη θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία, μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Τα parabens είναι πιο πιθανό να ερεθίσουν εκείνους που ήδη έχουν δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα, ψωρίαση και δερματίτιδα εξ επαφής. Άλλο συντηρητικό που πρέπει να ψάχνεις στα προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης δέρματος είναι η μεθυλισοθειαζολινόνη, η οποία είναι υψηλού κινδύνου αλλεργιογόνο, σύμφωνα με το Environmental Working Group’s Skin Deep database.
- Φυτικά εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια:Απλά και μόνο επειδή το προϊόν πλασάρεται ως «φυσικό» ή «οργανικό» δε σημαίνει ότι θα προκαλέσιε αντίδραση σε ένα ευαίσθητο δέρμα. Τα προϊόντα που θεωρούνται «φυσικά» συχνά περιέχουν συστατικά που ίσως είναι ασυνήθιστα ή μη δοκιμασμένα. Τα συστατικά που βασίζονται σε φυτά όπως το εκχύλισμα από εσπεριδοειδή και μέντα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό, αν είναι το πρώτο συστατικό.
- Θειϊκά:Πιθανόν να έχεις συναντήσει στο κομμάτι με το beauty πολλά σαμπουάν δίχως θειϊκά και αυτό γιατί συστατικά, όπως το λαουρυλοθειικό νάτριο μπορεί να απογυμνώσει τα μαλλιά από τα φυσικά έλαια τους – το ίδιο συμβαίνει και με το δέρμα. Αυτές οι ουσίες είναι οι παράγοντες καθαρισμού που βοηθούν στη δημιουργία ενός πλούσιου αφρίζοντος αφρού. Ακόμα μπορούν να αποδειχθούν πολύ σκληρές για μερικούς, να στεγνώσουν το δέρμα και τα μαλλιά σου και να συμβάλλουν σε εξανθήματα και κηλίδες.
- Σκληρά απολεπιστικά:Ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις απολεπιστικά προϊόντα αν έχεις ευαίσθητο δέρμα, αλλά το κλειδί εδώ είναι ο έλεγχος. Είναι σημαντικό να αποφύγεις τη χρήση προϊόντων που είναι πολύ δυνατά. Αν προτιμάς να χρησιμοποιείς ένα προϊόν με γλυκολυτικό ή σαλικυλικό οξύ, ξεκίνα με κάποιο που έχει πολύ χαμηλή συγκέντρωση και σιγά σιγά ανέβασε τη συγκέντρωση.
Η βρώμη είναι ένα φυσικό απολεπιστικό και είναι γνωστή για τις κατευναστικές τους ιδιότητες. Απλά ανέμειξε βρώμη, μέλι και μπανάνα για έναν απαλό καθαρισμό προσώπου στο σπίτι. Ανεξαρτήτως ποια μέθοδο έχεις επιλέξει για απολέπιση, ξεκίνα χρησιμοποιώντας το προϊόν μια φορά την εβδομάδα και σταδιακά αύξανε τη συχνότητα. Οι άνθρωποι με ευαίσθητο δέρμα δεν αντέχουν την απολέπιση περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα.
Πολύ συχνό λάθος που συμφωνούν όλοι οι δερματολόγοι ότι συμβαίνει είναι η παράλειψη του patch test, όταν θες να εισάγεις στην καθημερινότητα σου ένα νέο προϊόν. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να βάλεις μια μικρή ποσότητα στο λαιμό ή στον καρπό σου. Μετά περίμενε 24 ώρες για να δεις αν υπήρξε αντίδραση. Αν δεν έγινε κάποια ερυθρότητα ή κνησμό, είναι ΟΚ να το χρησιμοποιήσεις στο πρόσωπο σου ή στο σώμα σου.
Πηγή: self.com
Μετάφραση – Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου