Θέσε τις προτεραιότητες σου αμέσως μετά τον τοκετό!
Μπορεί να έχεις διαβάσει πολλά βιβλία για το πως να γίνεις η καλύτερη μανούλα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να σε γλυτώσει από το τσουνάμι των συναισθημάτων που σε κατακλύζει όταν πια γυρνάς σπίτι όχι μόνη σου αλλά μαζί με το μικρούλι σου.
Η γυναικολόγος Sherry Ross λέει ότι: “Η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να μην συζητιέται ιδιαίτερα, αλλά εμφανίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις τόσο ορμονικά, φυσιολογικά αλλά και συναισθηματικά.” Συνήθως είναι η περίοδος που οι περισσότερες μανούλες παραμελούν τον εαυτό τους, όμως αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος. Μόνο τότε θα γίνεις καλύτερη μητέρα και σύντροφος, αλλά θα απολαύσεις περισσότερο το δέσιμο με το μωρό σου με τις στιγμές να σου μένουν αξέχαστες.
8 βασικές προτεραιότητες που πρέπει να θέσεις είναι:
1.Να τρως αρκετά.
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να τύχει να χάσεις καμιά φορά ένα γεύμα σου λόγω των απαιτήσεων που έχει το να είσαι μανούλα – όμως το να γίνεται συχνά σου υπονομεύει εντελώς τα επίπεδα ενέργειας σου πρέπει να είναι αρκετά υψηλά για να μπορέσεις να ανταποκριθείς στα καθήκοντα σου. Ένας εύκολος τρόπος για να το διορθώσεις είναι να τρως όταν τρώει και το μωρό σου. “Έχε εύκολες και γρήγορες επιλογές για σνακ, ώστε όταν έρχεται η ώρα να φας να μη χρειάζεται τότε να το προετοιμάσεις”, προτείνει η γυναικολόγος Lizellen La Follette. Μπορείς να έχεις φαγητό από το μεσημεριανό για να φας, όταν είσαι πολύ κουρασμένη για να μαγειρέψεις ή να βάλεις το σύντροφο σου να σε περιποιηθεί και να αναλάβει τα μαγειρικά καθήκοντα. Επίσης, λέει η γιατρός ότι θα πρέπει να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών, αν θηλάζεις το μωρό σου. Η όλη διαδικασία του θηλασμού λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν μπορεί να νιώσεις να αυξάνεται η δίψα σου, για αυτό έχε πάντα δίπλα σου ένα μπουκαλάκι νερό.
2.Συνέχισε να παίρνεις τις βιταμίνες σου
Η Ross λέει ότι: “Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι αφότου γεννήσουν δε χρειάζεται να πέρνουν τις βιταμίνες τους. Όμως, αν θηλάζεις, το σώμα σου χρειάζεται περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.” Καλόν είναι να μιλήσεις με το γυναικολόγο σου για τη δοσολογία που χρειάζεσαι προκειμένου να εξασφαλίσεις ότι το μωρό σου παίρνει τις ποσότητες των βιταμινών που χρειάζεται.
3.Περιόρισε τις επισκέψεις στην αρχή.
Μπορεί οι συγγενείς και οι φίλοι σας να είναι ενθουσιασμένοι με την άφιξη του νέου μέλους και να ανυπομούν να σας δουν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει κιόλας να συμβεί. Η γυναικολόγος Betsy Greenleaf αναφέρει ότι: “Η κύηση είναι μια δύσκολη διαδικασία για το σώμα σου, έτσι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα είναι να διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα της ενέργειας της, πράγμα που οι επισκέπτες μπορεί να της στερήσουν.” Σκέψου να οργανώνεις τις επισκέψεις ώστε να προλάβεις την απομόνωση και την επιλόχεια κατάθλιψη και αντί για μια ξέφρενη επέλαση επισκεπτών να έχεις μια απαλή ροή.
4.Να κοιμάσαι περισσότερο. Αλήθεια.
Ο ύπνος είναι η πιο σημαντική παράμετρος λέει η Ross, όμως η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτό είναι το πρώτο πράγμα που ξεχνάς όταν έρθει το παιδί σου στον κόσμο. Τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 ώρες τη μέρα, από τρεις ως τέσσερις ώρες, κάνοντας αδύνατο στη μαμά να πάρει έναν υπνάκο. Η Ross λέει ότι: “Το ιδανικό θα ήταν να κοιμόσουν όταν κοιμάται και το μωρό σου – έστω και για ένα γρήγορο υπνάκο – και να το βάλεις σιγά σιγά σε πρόγραμμα ώστε να αποκτήσεις πάλι το βραδινό σου ύπνο.” Παραδείγματος χάριν, έχε τις κουρτίνες ανοιχτές και μην κάνεις ησυχία όταν κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας και ότσνέρχεται το βράδυ θα κάνει πολύ ποιοτικό και βαθύ ύπνο.
5.Να έχεις υπομονή με το θηλασμό (είναι πιο δύσκολο απ’ όσο νόμιζες).
Στην αρχή ο θηλασμός είναι χάλια, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η Ross εξηγεί ότι: “Ο πόνος από το θηλασμό είναι δύσκολο να συνηθιστεί. Ανάμεσα στις φουσκάλες, τη κρέμα για τις θηλές που δεν βοηθά ουσιαστικά και το πόνο από τη σκλήρυνση της μήτρας, ολόκληρη η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή.” Για να τραφεί πραγματικά το παιδί δεν είναι πάντα εύκολο. Να θυμάσαι ότι ο θηλασμός είναι ένας αγώνας που δίνει κάθε νέα μανούλα – για αυτό άλλωστε έχουν λόγο ύπαρξης και οι σύμβουλοι σχετικά με το θηλασμό.
6.Ξεκίνα ξανά τη γυμναστική.
Το πόσο σύντομα θα επιστρέψεις στις προπονήσεις σου εξαρτάται από την τωρινή σου φυσική και πνευματική κατάσταση, πόσο fit ήσουν πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πως ήταν η όλη εμπειρία της εγκυμοσύνης. Μόλις όμως ο γιατρός σου δώσει το πράσινο φως μπες ξανά στο παιχνίδι χωρίς όμως να πιέσεις υπερβολικά τον εαυτό σου. “Ξεκίνα με περπάτημα και βολτούλες με το μικρό σου για 20 – 30 λεπτά ημερησίως”, προτείνει η Ross και επίσης προτείνει και τις ασκήσεις Kegel. Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορεί να εξασθενίσουν τους μύες της πυέλου, προκαλώντας δυσάρεστη πυελική πίεση και ανεπιθύμητη διαρροή ούρων. Οι ασκήσεις Kegel είναι απλές και αποτελεσματικές ώστε να ξανα φέρεις σε φόρμα τους μύες σου, επισημαίνει η γιατρός.
7.Φρόντισε την υγιεινή του κόλπου σου.
Αν είχες μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, πιθανότατα θα ήρθες αντιμέτωπη με πόνο και πολύ δυσφορία. Η καλύτερη θεραπεία σύμφωνα με τη γιατρό είναι η τοπική χρήση λιδοκαΐνης για μούδιασμα στην πληγείσα περιοχή, ενώ τα ζεστά μπάνια και η ιβουπροφαίνη θα σε βοηθήσουν με το πρήξιμο. Σε περίπτωση που το χαρτί τουαλέτας σου φαίνεται δύσκολο, χρησιμοποείσαι όταν πηγαίνεις τουαλέτα ένα μπουκάλι με ζεστό νερό, ρίχνοντας το κατά τη διάρκεια και στο τέλος της ούρησης. Μέσα σε 6 με 10 εβδομάδες, θα έχεις δει τεράστια διαφορά.
8.Ζήτα βοήθεια.
Δε θα είσαι λειτουργική πουθενά, αν δε πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, που σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσεις ενισχύσεις. Ζήτα σε κάποιον να κρατήσει για λίγο το μωρό σου ώστε να κάνεις ένα ντουζ, ή να κοιμηθείς για λίγο ή απλά για να ηρεμήσεις λίγο. Ζήτα βοήθεια όχι μόνο για τη φροντίδα του μωρού σου, αλλά ακόμα και για το πληντύριο, την ετοιμασία του δείπνου, τα ψώνια ή ακόμα και για τη βόλτα του σκύλου. “Οι άλλοι θέλουν να σε βοηθήσουν, οπότε μη φοβάσαι να το ζητήσεις – ζήτα βοήθεια συχνά”, λέει η Greenleaf.
Πηγή: self.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου