Παντού διαβάζουμε ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια από τις καλύτερες για μια γυναίκα και της μένει πραγματικά αξέχαστη. Από προσωπική εμπειρία και έχοντας αυτή τη στιγμή έναν γιο 11 χρονών και μία κόρη 7, όχι μόνο θα επιβεβαιώσω τα παραπάνω, αλλά θα προσπαθήσω όσο πιο περιεκτικά μπορώ να σας περιγράψω πως βίωσα αυτή τη μοναδική πραγματικά περίοδο της ζωής μου.
Όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος ένιωσα έναν κυκεώνα συναισθημάτων. Από τη μία απέραντη χαρά και ευτυχία από την άλλη όμως και τρομερή ανασφάλεια. Θα ήταν η πρώτη φορά της ζωής μου που θα έπρεπε να αφήσω στην άκρη, για κάποιους μήνες τουλάχιστον, τον πρωταθλητισμό, τους αγώνες , την σκληρή και έντονη προπόνηση. Όντας πρωταθλήτρια τριάθλου τα τελευταία 13 χρόνια και κάνοντας προπόνηση τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, είναι φανερό ότι προβληματιζόμουν έντονα για το πόσο “πίσω” θα έμενα, για τα κιλά που θα έπαιρνα, για το πώς θα επανερχόμουν σε καλή φυσική κατάσταση. Είμαι σίγουρη ότι παρόμοια ερωτήματα κατακλύζουν κάθε γυναίκα, είτε κάνει πρωταθλητισμό, είτε γυμνάζεται πιο ερασιτεχνικά. Περιττό να σας εκμυστηρευτώ ότι μόνο 5 μήνες από την γέννα του γιου μου, ήμουν 4 κιλά πιο λεπτή από ό,τι πριν την εγκυμοσύνη, στις 2 Οκτωβρίου κέρδισα το Πανελλήνιο και Βαλκανικό Πρωτάθλημα τριάθλου και ταυτόχρονα ετοιμαζόμουν για το Παν/νιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου. Δεν πρόκειται για κάτι απίστευτο αλλά για κάτι πολύ εφικτό, ειδικά αν την εγκυμοσύνη την ελέγχουμε εμείς και δεν γίνεται το αντίστροφο.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ελαφριά άσκηση ωφελεί και την έγκυο και το νεογέννητο. Μάλιστα ένας γυναικολόγος (Douglas Hall MD) στην Αμερική ο οποίος ειδικεύεται στην ανάπτυξη προγραμμάτων εκγύμνασης για εγκύους, γράφει ότι οι αθλήτριες δεν έχουν παράπονα για ναυτίες, νιώθουν θετικά και δεν έχουν φοβίες για την κατάστασή τους, διατηρούν μια καλή φυσική κατάσταση (αερόβια ικανότητα) και συνεπώς είναι πιο έτοιμες σωματικά για την γέννα, κάνουν λιγότερες καισαρικές και επανέρχονται πολύ πιο γρήγορα. Εγώ, έχοντας πάντα την συγκατάθεση του γιατρού μου, γυμναζόμουν σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Από τον πρώτο μήνα άφησα στην άκρη το χρονόμετρο και ακούγοντας αποκλειστικά το σώμα μου, έτρεχα όση ώρα (από 1 ώρα και κάτω) και όσο γρήγορα ένιωθα ευχάριστα. Μετά τον 7ο μήνα που είχε πια μεγαλώσει η κοιλιά μου αρκετά, συνέχισα με περπάτημα 4-5 χιλιομέτρων (μην αμελήσετε να φοράτε μια ελαστική ζώνη που θα συγκρατεί την κοιλιά σας). Για λόγους ασφαλείας, από την αρχή έκανα στατικό ποδήλατο, διατηρώντας πολλές στροφές στα πετάλια. Όσον αφορά το κολύμπι είναι η ιδανική άσκηση και σχεδόν γέννησα στο νερό, καθώς κολυμπούσα και την προηγούμενη μέρα πριν γεννήσω. Και όντως, μπορώ να ομολογήσω ότι ποτέ δεν είχα εμετούς, πέρασα μια πολύ ήρεμη και ομαλή εγκυμοσύνη και γέννησα χωρίς επιπλοκές και σχετικά εύκολα και γρήγορα (μέσα σε μια ώρα) επιβεβαιώνοντας τον Dr Hall.
Με λίγα λόγια, δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι έμεινα εκτός αθλητισμού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Εξάλλου η προπόνηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό για αθλήτριες του εξωτερικού εδώ και πολλά χρόνια. Έχω γνωρίσει πολλές τέτοιες αθλήτριες στους διεθνής αγώνες που ταξιδεύουν μαζί με τα παιδιά τους. Κλασικό παράδειγμα η αμερικανίδα τριαθλήτρια Susan Williams που έμεινε έγκυος το 2000 και ενώ είχε προκριθεί για το Σίδνεϊ (την κόρη της την λένε Σίδνεϊ) δεν αγωνίστηκε, αλλά ήρθε στην Αθήνα το 2004 και με θεατή την κόρη της να την χειροκροτεί, κέρδισε το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο.
Ένα άλλο σημαντικό κεφάλαιο της εγκυμοσύνης είναι η διατροφή και κυρίως για εμάς τις αθλήτριες, που μας ενδιαφέρει να πάρουμε όσο το δυνατόν λιγότερα περιττά κιλά. Δεν χρειάζεται να σας τονίσω ότι είναι καθαρά μύθος ότι μια έγκυος γυναίκα τρώει για δύο. Έρευνες αναφέρουν ότι στο πρώτο τρίμηνο χρειάζεται μόνο 300 επιπλέον θερμίδες και ελάχιστες περισσότερες τους επόμενους μήνες. Το καλύτερο είναι να προσπαθείτε να κερδίζετε 1, το πολύ 1,3 κιλά το μήνα (μάξιμουμ 12 κιλά στο 9μηνο). Είτε μπορείτε να γυμνάζεστε είτε όχι, είναι η κατάλληλη στιγμή να υιοθετήσετε σωστές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθώς ό,τι τρώτε περνάει στο μωρό σας. Σίγουρα ο γιατρός σας θα σας δώσει επιπλέον βιταμίνες όπως σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και κυρίως πολύ ασβέστιο, ειδικά τους 3 πρώτους μήνες, επειδή τότε το μωρό αναπτύσσει όλες τις ζωτικές του λειτουργίες. Μην ανησυχείτε για την πτώση των αιματολογικών τους πρώτους μήνες, καθώς αν προσέξετε θα αρχίσουν να ανεβαίνουν αμέσως μετά. Θα σας πω και μερικά tips που με βοήθησαν πολύ.
- Προσπαθείτε να τρώτε πολλά μικρά γεύματα. Κυρίως αν έχετε ναυτίες αλλά και επειδή όλα τα όργανα και το στομάχι αρχίζουν να πιέζονται αποφεύγετε να τρώτε μεγάλες ποσότητες που δύσκολα θα χωνεύετε.
- Προσπαθείτε να αποφεύγετε να πίνετε υγρά με το φαγητό (κυρίως αναψυκτικά) καθώς θα σας φουσκώνουν υπερβολικά και θα νιώθετε άβολα.
- Αποφεύγετε τα λιπαρά, τα φαγητά τύπου φαστ-φουντ, πίτσες και φυσικά μην πιστεύετε τον μύθο ότι θα σας πιάνουν έντονες επιθυμίες για γλυκά ή περίεργες γεύσεις.
- Ειδικά αν γυμνάζεστε, πρέπει να τρώτε πάντα καλά και σωστά. Ο σκοπός είναι να νιώθετε όμορφα, να μην στερείτε τίποτα από το μωρό σας και προπαντός να μην αγχωθείτε για τα κιλά σας.
Μια εκπληκτική προσωπική εμπειρία ήταν ο θηλασμός και θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε όλες τις μητέρες αθλήτριες. Η επαφή που αποκτάς με το μωρό σου είναι μοναδική και τα συναισθήματα πληρότητας και απόλυτης ευτυχίας είναι πραγματικά ανεπανάληπτα. Όσον αφορά την επιστροφή στην προπόνηση, όχι μόνο δεν εμποδίζεται, αλλά τις περισσότερες φορές υποβοηθείται. Συνήθως ο θηλασμός βοηθάει στην γρηγορότερη απώλεια κιλών μέσω της κινητοποίησης του μεταβολισμού και ακόμα και η έντονη προπόνηση δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα (η παραγωγή γαλακτικού οξέως δεν επηρεάζει καθόλου το μητρικό γάλα, αλλά καλό είναι να θηλάζετε 1 ώρα μετά από μια τέτοια προπόνηση). Εγώ, και μην πιστεύετε ότι είναι περίεργο, ξεκίνησα προπόνηση στις 20 μέρες μετά την γέννα πολύ χαλαρά (καθαρά αερόβια) και με πολύ κέφι, χωρίς κανένα πρόβλημα. Καλό είναι να προπονήστε μεταξύ των γευμάτων του μωρού σας, αλλά αν δεν προλαβαίνετε, χρησιμοποιήστε θήλαστρο για να φυλάξετε το γάλα.
Είναι λοιπόν προφανές ότι μια εγκυμοσύνη όχι μόνο δεν ανακόπτει την πορεία μιας αθλήτριας, αλλά ύστερα επιστρέφει ακόμα πιο δυναμικά. Μετά την γέννα το σώμα έχει ξεκουραστεί, ο μεταβολισμός λόγω παραγωγής ορμονών λειτουργεί καλύτερα και κυρίως η ψυχολογική ανάταση που φέρνει ο ερχομός ενός παιδιού ενισχύει φοβερά την όρεξη και την απόδοση στην προπόνηση. Φυσικά η επιστροφή αυτή πρέπει να γίνει σταδιακά με πολύ βοήθεια και υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον. Εγώ πραγματικά αν δεν είχα την αμέριστη συμπαράσταση και καθοδήγηση (σε θέματα διατροφής, ψυχολογίας, προπόνησης) από τον σύζυγό μου, δεν νομίζω ότι θα κατάφερνα να επιστρέψω τόσο γρήγορα και τόσο καλά. Χρειάζεται λοιπόν πολύ επιμονή και υπομονή, αλλά μόνο με την ύπαρξη αυτού του αγγελικού πλάσματος στο σπίτι θα έχετε όλη την δύναμη και το κουράγιο να αντεπεξέλθετε.
Εν κατακλείδι, ο ερχομός του γιου μου αλλά και αργότερα της κορούλας μου, ενίσχυσε την αθλητική μου απόδοση και ανανέωσε την ψυχολογία μου ενώ και τα παιδιά μου μεγάλωσαν βέβαια σε ένα αθλητικό περιβάλλον από την περίοδο εγκυμοσύνης! Από μικρά στους αγώνες και στις προετοιμασίες, όπως πολλές ξένες , αλλά και Ελληνίδες συναθλήτριές μου, προκειμένου να γνωρίσουν τον υγιή και όμορφο χώρο του αθλητισμού.
Ελπίζω να βοήθησα να ξεπεράσετε κάθε δίλημμα και αμφιβολία όσον αφορά την σκέψη να φέρετε ένα παιδί στον κόσμο και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην ζωή σας, αθλητική και προσωπική.
ΝΤΕΝΙΖ ΔΗΜΑΚΗ
Λίγα λόγια για την Ντενίζ:
- Ξεκίνησε τον Στίβο το 1990 στον ΓΑΣ ΙΛΙΣΟ με κλίση στις αποστάσεις.
- Το 2002 μεταπήδησε στο Τρίαθλο που της χάρισε και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008.
- Η πρώτη προσωπική της διάκριση στο τρίαθλο ήταν η νίκη της στην Ελλάδα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου το 2002. Έκτοτε, τα τελευταία 13 χρόνια είναι Πρωταθλήτρια Ελλάδος.
- Κέρδισε 4 φορές Βαλκανικά Πρωταθλήματα Τριάθλου. Από τότε διακρίθηκε σε πολλούς αγώνες και Ευρωπαϊκά κύπελλα αλλά κύριος στόχος της ήταν η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
- Το 2007 έκανε μια εκπληκτική χρονιά που την έφερε πολύ κοντά στον στόχο της. Για την ακρίβεια, σε 1,5 χρόνο κατάφερε σε 7 Ευρωπαϊκά Κύπελλα να είναι εντός μεταλλίων και σε δύο από αυτά κέρδισε την 1η θέση.
- Παράλληλα το 2008 έγινε η μοναδική αθλήτρια ή αθλητής στην Ελλάδα που κατέκτησε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Διάθλου που διεξήχθη στις Σέρρες.
- Οι επιτυχίες αυτές της έδωσαν την πρόκριση στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς του 2008 και πολύ χαρά στο Ελληνικό Τρίαθλο. Έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα αθλήτρια Τριάθλου Olympian στην Ελλάδα.
- Συνολικά έχει κατακτήσει 12 μετάλλια σε Διεθνείς Αγώνες, 11 Ευρωπαϊκά Κύπελλα εκ των οποίων τα 5 είναι Χρυσά και 1 Χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Διάθλου.
- Το 2015 συμμετείχε στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Τριάθλου στο Baku.
- Μετά το 2008 επιστρέφει στις μεγάλες αποστάσεις και στον Μαραθώνιο.
- Στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μαραθωνίου το 2011, το 2012 και το 2013 ήταν στην 2η θέση.
- Το Σεπτέμβριο του 2012 συμμετέχοντας ως Εθνική Ομάδα στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου δρόμου στην Καβάρνα Βουλγαρίας κατακτά την 2η θέση.
- Οι διακρίσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου είναι η 2η θέση δρόμου το 2010, 3η το 2011, 3η το 2012, 3η το 2013 και 2η τo 2014.
- Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου δρόμου το 2013 κατετάγη στην 2η θέση ενώ το 2014 ήταν στην 3η θέση.
- Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου στα 10.000μ ήταν στα μετάλλια το 2006, το 2010 και το 2011.
- Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου ήταν στην 3η θέση στα 5.000 το 2008.
- Συμμετείχε επίσης με την Εθνική Ομάδα στίβου στους Βαλκανικούς ανωμάλου δρόμου το 2006, το 2007 και το 2011 που κέρδισαν και το 3ο ομαδικό.
- Στην πρώτη της συμμετοχή σε διεθνή Μαραθώνιο στο Μιλάνο με κάτω από δύσκολες συνθήκες ζέστης, τερμάτισε στην 5η θέση με 2.50.21.
- Το ατομικό της ρεκόρ στον Μαραθώνιο είναι 2.46.46 που πέτυχε στο Rotterdam στις 15 Απριλίου 2012.
- Έχει σπουδάσει Οικονομικά παίρνοντας πτυχίο από το Οικονομικό της Νομικής το 2002, υπηρετεί στο Πυροσβεστικό σώμα και μιλάει αγγλικά, γερμανικά και τούρκικα.
- Η οικογένειά της θεωρεί πως είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση της ζωής της!