#STRONGBONES

Το γάλα θεωρείται το κατ’ εξοχήν διατροφικό «όπλο» πρόληψης της εκφύλισης των οστών, ωστόσο μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να του… στερήσει αυτόν τον τίτλο!

Σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF), περισσότερα από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοπόρωση. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το ποσοστό των γυναικών που εκδηλώνουν την πάθηση μετά την εμμηνόπαυση αγγίζει το 30%, ενώ τουλάχιστον το 40% των γυναικών αυτών αλλά και ποσοστό έως 30% των ανδρών θα πάθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Φλίντερς στην Αυστραλία παρακολούθησαν την πορεία της υγείας σχεδόν 1.200 γυναικών για δέκα χρόνια.

Οι ερευνητές ρωτούσαν τακτικά τις συμμετέχουσες, οι οποίες είχαν μέση ηλικία τα 80 έτη κατά την έναρξη της μελέτης, σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ποσότητα τσαγιού που κατανάλωναν σε καθημερινή βάση.

Κατά τη 10ετία που διήρκησε η μελέτη, 288 γυναίκες έπαθαν κάταγμα, με 129 από τα περιστατικά να εντοπίζονται στην περιοχή του ισχίου.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι όσες γυναίκες έπιναν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν σχεδόν 33% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κάταγμα σε σύγκριση με όσες έπιναν πολύ σπάνια ή δεν έπιναν ποτέ τσάι.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συσχέτιση ανάμεσα στο τσάι και το κάταγμα παρέμεινε ισχυρή ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την εκφύλιση των οστών, όπως η αποχή από τη σωματική άσκηση.

Η ευεργετική επίδραση του τσαγιού θεωρείται ότι προκύπτει κυρίως από τα φλαβονοειδή, μια ομάδα σύνθετων φυτικών χημικών ουσιών, τα οποία επιταχύνουν τη διαδικασία δημιουργίας νέων κυττάρων και παράλληλα επιβραδύνουν την καταστροφή του οστού.

Εκτός από το τσάι, τα πολύτιμα φλαβονοειδή βρίσκονται επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά και έχουν διαπιστωμένα οφέλη για την καρδιά.

Δεδομένου ότι στην τρίτη ηλικία η φθορά των οστών προχωρά ταχύτερα απ’ ό,τι η διαδικασία ανάπλασής τους, το τσάι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό διατροφικό «σύμμαχο» στην πρόληψη των καταγμάτων.


Πηγή: onmed.gr