Πρωινό. Τι είναι καλύτερο;

Αν είσαι σε φάση να χάσεις βάρος, είναι ώρα να αφήσεις στην άκρη τα κλασικά δημητριακά που τρως και να αρχίσεις να απολαμβάνεις ένα «παρηγορητικό», ζεστό μπολ με βρώμη για πρωινό.

Υποστηρίζεται από την επιστήμη: Μία μικρή μελέτη βρήκε ότι εκείνοι που έτρωγαν την περίφημη κρέμα βρώμης καθημερινά για έξι εβδομάδες είχαν μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης και στην περιφέρεια μέσης από εκείνους που έτρωγαν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων σε μακαρόνια για την ίδια περίοδο. Αυτό είναι και μια ζωντανή απόδειξη ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι και τόσο κακοί, αρκεί να τους τρως σωστά.

 Σε κρατάει χορτάτο: Δεν υπάρχει ανάγκη να φας ένα ανθυγιεινό σνακ που σε βολεύει το πρωί όταν έχεις τη βρώμη στο πλευρό σου: σου προσφέρει θερμίδες και ίνες που θα σε «κρατήσουν» όλο το πρωί. Αντίθετα με τα επεξεργασμένα, ζαχαρώδη δημητριακά που είναι γεμάτα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το σώμα χωνεύει τη βρώμη με πιο αργό ρυθμό, κρατώντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά, την ενέργειά σου σε υψηλά επίπεδα, και την πείνα μακριά.

Σε βοηθάει να περιοδεύσεις σωστά τους υδατάνθρακες: Όταν μιλάμε για απώλεια βάρους, οι personal trainers διασήμων Bob Harper και Gunnar Peterson συμφωνούν: εσύ θα πρέπει να τρως υδατάνθρακες για πρωινό. Σύμφωνα με τη Shira Lenchewski, διαιτολόγο με έδρα της το Μανχάταν, “οι υδατάνθρακες καίγονται πιο αποτελεσματικά το πρωί απ’ ό,τι το βράδυ”, έτσι ώστε να χρησιμοποιούνται και να μην αποθηκεύονται ως λίπος στο σώμα. Η Shira προτείνει επίσης το μεγαλύτερο γεύμα (με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες) να είναι το πρωινό.

Είναι πολύ γρήγορη διαδικασία: Μπορείς να απολαύσεις την μοναδική και ιδιαίτερα θρεπτική κρέμα βρώμης με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ζεστή ή κρύα, με γάλα ή νερό ή ακόμα και με χυμό φρούτων ανακαλύψτε μία νέα γευστική εμπειρία κάθε πρωί. Να μια απλή πρόταση.

Ζεστό πρωινό:

1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις 1 μέρος βρώμης (3 – 4 κουταλιές της σούπας) και 2 μέρη γάλα ή νερό. (Όσο περισσότερη βρώμη προσθέτεις, τόσο πιο πηχτή θα γίνει η κρέμα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι αν χρησιμοποιήσεις γάλα αντί για νερό, η κρέμα θα γίνει ιδιαίτερα γευστική και “κρεμώδης”.)

2. Σιγοβράζεις το μίγμα καθώς ανακατεύεις συνεχώς (ειδικά αν έχεις προσθέσει γάλα). Η κρέμα θα μαλακώσει.

3. Δοκιμάζετε την κρέμα κάθε 3 λεπτά μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή υφή. Σε 10-12’ θα είναι έτοιμη.

4.Σερβίρεις ζεστό. Επίλεξε είτε κανέλα είτε κομμάτια μπανάνας είτε όποιον άλλο συνδυασμό επιθυμείς.

Ένας πιο γρήγορος τρόπος είναι σε ένα μπολ να προσθέσεις 4 κουταλιές βρώμης και να ανακατέψεις για 3-4’ με ζεστό νερό ή γάλα. Προσθέτεις φρούτα, ξηρούς καρπούς και απολαμβάνεις!


Πηγή: popsugar.com, quakeroats.gr

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach