Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν τον ύπνο τους – αλλά η ερμηνεία των δεδομένων μπορεί να είναι… παραπλανητική.

Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι πολλά περισσότερα από το να περάσεις απλώς επτά με εννιά ώρες στο κρεβάτι κάθε βράδυ. Και πρόσφατα, ειδικοί της επιστήμης του ύπνου και άλλων τομέων υγείας έχουν βγάλει κάποιες νέες μεθόδους μέτρησης που διευκρινίζουν ακριβώς τι σημαίνει “υψηλής ποιότητας” ύπνος.

Το Αμερικάνικο Ίδρυμα Ύπνου (The National Sleep Foundation), μία μη κερδοσκοπική ομάδα, για πρώτη φορά όρισε βασικούς δείκτες καλής ποιότητας του ύπνου σε πρόσφατή του αναφορά:

  • Το να κοιμάσαι τουλάχιστον κατά το 85% του χρόνου που περνάς γενικά στο κρεβάτι.
  • Το να σου παίρνει 30 λεπτά ή λιγότερο για να αποκοιμηθείς (ή περίπου μέχρι 60 λεπτά αν είσαι 65 χρονών και πάνω)
  • Το να μην ξυπνάς πάνω από μία φορά κάθε νύχτα για περισσότερο από πέντε λεπτά ( ή δύο φορές για πέντε λεπτά για εκείνους που είναι 65 χρονών και πάνω) και
  • Το να έχεις απ’ τη στιγμή που αποκοιμήθηκες αρχικά και καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου συνολικά 20 λεπτά και λιγότερο που πέρασες ξύπνιος.

Αυτές οι νέες μέθοδοι μέτρησης είναι βασισμένες σε ευρήματα που έχουν προκύψει από 277 μελέτες ύπνου. Μία εξειδικευμένη ομάδα από ειδικούς υγείας του ύπνου και μέλη άλλων οργανισμών υγείας ( συμπεριλαμβανομένων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας, της Εταιρείας Έρευνας της Ανθρώπινης Ανάπτυξης και της Εταιρείας Έρευνας Υγείας της Γυναίκας) ανέλυσαν αυτές τις μελέτες και συμφώνησαν σ’ αυτήν την τελική εκδοχή. Οι δείκτες ποιότητας του ύπνου είναι κάτι ξεχωριστό από τις συστάσεις διάρκειας του ύπνου για τις διάφορες ηλικιακές κατηγορίες που εκδόθηκαν το 2015 από το Αμερικάνικο Ίδρυμα Ύπνου.

Οι νέες μέθοδοι μέτρησης έχουν σαν σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς μοιάζει ουσιαστικά η υγεία ενός καλού ύπνου συνολικά, είπε ο David Cloud, διευθύνων σύμβουλος του Αμερικάνικου Ιδρύματος Ύπνου.

“Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν συσκευές που εντοπίζουν τον ύπνο τους και δημιουργούν μια τεράστια ποσότητα δεδομένων χωρίς να παρέχουν ωστόσο τα εργαλεία που χρειάζονται οι άνθρωποι για να τα κατανοήσουν”, εξηγεί ο Cloud.

O ύπνος μας ίσως διαφέρει- και αυτό είναι φυσιολογικό

Οι νέες μέθοδοι μέτρησης περιγράφουν έναν καλής-ποιότητας ύπνο, λέει η Sabra Abbott, μία νευρολόγος που εξειδικεύεται στον κιρκάδιο ρυθμό και στις διαταραχές ύπνου στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial. Βέβαια, δε μοιάζει ο ύπνος του ενός ανθρώπου με τον ύπνο του άλλου, πρόσθεσε.

“Αν δεν συναντάς τέλεια τις τέσσερις προαναφερθείσες κατευθυντήριες γραμμές στον ύπνο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις έναν κακής-ποιότητας ύπνο”, λέει η Abbott. Οι μέθοδοι μέτρησης “είναι χρήσιμες ως ένας αρχικός στόχος”.

Αν ο ύπνος σου δε συναντά αυτές τις μετρήσεις, αυτός είναι ένας λόγος να τσεκάρεις τι χρειάζεται βελτίωση – όπως πχ το να περνάς πάρα πολύ ώρα ξύπνιος στο κρεβάτι τη νύχτα, κάτι το οποίο μπορεί να χειροτερέψει την αϋπνία σου. ( Αν δεν μπορείς να αποκοιμηθείς μέσα σε 20 λεπτά, αφού έχεις ξυπνήσει στα μέσα της νύχτας, η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να σηκωθείς και να κάνεις κάτι άλλο που να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις- όπως το να ακούσεις μουσική ή να διαβάσεις κάτι. Το να είσαι ξαπλωμένος και ξύπνιος στο κρεβάτι μπορεί να δημιουργήσει μία μη υγιή σύνδεση του κρεβατιού σου με το να μην κοιμάσαι, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ίδρυμα Ύπνου).

Το να μην πληροίς τις νέες μεθόδους μέτρησης ίσως επίσης να αποτελεί σημάδι μιας μη διαγνωσμένης διαταραχής ύπνου, όπως είναι η άπνοια στον ύπνο, η διαταραχή στη φάση ύπνου-έγερσης (όταν το βιολογικό σου ρολόι δεν λειτουργεί στο μέσο όρο) ή η αϋπνία, τα οποία όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν, λέει η Abbott.

Ένας ακόμα σημαντικός δείκτης που μαρτυρά ότι κοιμάσαι καλά είναι το πώς αισθάνεσαι όταν ξυπνάς, και κατά τη διάρκεια της ημέρας. “Έχεις κανένα λόγο να σκεφτείς ότι θα μπορούσες να κοιμάσαι καλύτερα, ή αισθάνεσαι κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας;” ρωτάει η Abbott.

Αν απαντάς ναι σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, ή δεν πληροίς τις νέες μεθόδους μέτρησης του ύπνου, αυτό σημαίνει..κόκκινο σημαιάκι, και θα έπρεπε να συζητήσεις αυτά τα θέματα με το γιατρό σου, ειδικά αν έχεις κάποιον φυσίατρο, λέει η Abbott. Το να συζητάς με το γιατρό σου για τις συνήθειες και τα μοτίβα του ύπνου σου είναι εξίσου σημαντικό όπως το να μιλάς για τη διατροφή και την άσκησή σου, συμπληρώνει αυτή.

“Ο σκοπός (της νέας εκδοθείσας έκθεσης) δεν ήταν να διαγνώσει τον κόσμο με πιθανές διαταραχές ύπνου, αλλά κυρίως να παρέχει ενημέρωση και πληροφόρηση, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί και να βοηθηθεί ο καθένας, να μπορέσει να εκτιμήσει σε κάποιο βαθμό την υγεία του ύπνου του”, πρόσθεσε ο Cloud.

Άλλο ένα εύρημα της αναφοράς ήταν η ανάγκη για περισσότερη έρευνα πάνω στην καλύτερη κατανόηση των παραμέτρων της καλύτερης ποιότητας του ύπνου-ειδικά πάνω στο ποιες μετρήσεις ανταποκρίνονται σε θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα που να έχουν σχέση και με άλλες παραμέτρους υγείας, είπε ο Cloud.

“Στην τελική, μια καλύτερη κατανόηση της ποιότητας του ύπνου είναι το κλειδί για το να ξεκλειδώσεις συνολικά την υγεία του ύπνου σου”, λέει ο Cloud.


Πηγή: huffingtonpost.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ