Για τον κάθε δρομέα λειτουργούν καλύτερα διαφορετικά πράγματα, έτσι ώστε να αποδώσει καλύτερα την ημέρα του αγώνα και πιθανόν να έχεις ήδη βρει κι εσύ τι ταιριάζει σε σένα. Στις παρακάτω ιδέες σίγουρα θα βρεις κάτι να σου ‘κάνει’ ή κάτι που σου λειτουργεί κάθε φορά.

  1. Ενυδατώσου και φάε ‘καθαρά’.

Κλασική και πάντα σταθερή συνταγή, αλλά σκέψου το σαν τη μηχανή που προετοιμάζεις για το ταξίδι που θα πας. Την τελευταία μέρα πριν τον αγώνα σου, προσπάθησε να πίνεις  γουλιές νερό μέσα στη μέρα και φρόντισε την αναλογία πρωτεΐνης –υδατάνθρακα που τρως και μέσα στη μέρα, και ειδικά το τελευταίο βράδυ.

  1. Μην ξεχνάς τους υδατάνθρακες.

Ξέρεις πολύ καλά ότι τη μέρα αυτή και ειδικά το τελευταίο βράδυ θα επικεντρωθείς στους υδατάνθρακες. Φάε αυτό που σου αρέσει και σου ταιριάζει, καλό είναι να μην δοκιμάζεις καινούρια πράγματα. Για παράδειγμα, αν φας μακαρόνια, δεν είναι ανάγκη να προσθέσεις κάποια ‘βαριά’ σάλτσα που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν.

  1. Μακριά από αλκοόλ.

Θα το ξέρεις και από τις προπονήσεις σου, το αλκοόλ καταστρέφει τα πλάνα σου, αν έχεις θέσει κάποιο συγκεκριμένο χρόνο-στόχο. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής έχει εκδώσει συστάσεις που αφορούν τις επιδράσεις του αλκοόλ. Μερικές από αυτές λένε: “Οι ψυχοκινητικές δεξιότητες επηρεάζονται δυσμενώς από την άμεση κατανάλωση αλκοόλ. Η μέγιστη αερόβια ισχύς, όπως εκτιμάται από το VO2max, επηρεάζεται σε έναν ελάχιστο βαθμό από την κατανάλωση αλκοόλ. H άμεση κατάποση αλκοόλ δεν συσχετίζεται με βελτιώσεις στην άσκηση και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα απόδοσης. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη θερμορρυθμιστική ικανότητα του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης, ειδικά σε κρύα περιβάλλοντα”.

  1. Κάνε μια λίστα και τσέκαρέ την δύο φορές.

Αν θες να είσαι ξέγνοιαστος, οργανωμένος και χωρίς άγχος, κάνε εικόνα τον εαυτό σου στον αγώνα και δες τι χρειάζεσαι. Φτιάξε μια λίστα με τα πράγματα και βάζε τικ σε αυτά που βάζεις στην τσάντα σου (αριθμό συμμετοχής, ακουστικά, ό,τι αφορά τη διατροφή σου, ρούχα να αλλάξεις κλπ.).

  1. Γίνε λίγο διαδραστικός στα social media.

Αν δεν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που τους ‘κουράζουν’ και τους φορτώνουν με επιπλέον άγχος τα social media, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να ανεβάσεις ψυχολογία με ένα ποστάρισμα των αγαπημένων σου ρούχων και του bib σου. Ακούγεται κοινό, αλλά όλα αυτά τα καλά σχόλια που θα λάβεις από το running (και μη) community, αλλά και τα ‘καλή επιτυχία’ είναι ένας άμεσος τρόπος να νιώσεις αισιοδοξία για τον αγώνα της επόμενης μέρας.

  1. Δες μια ταινία για motivation.

Το να δεις μια ταινία σχετική με το τρέξιμο το τελευταίο βράδυ πριν είναι ο καλύτερος τρόπος να κινητοποιηθείς. Ταινίες όπως το “Spirit of the Marathon”, το “St. Rafael” ή το “The Loneliness of The Long Distance Runner” θα σου δώσουν την έμπνευση που χρειάζεσαι.

  1. Περπάτα ή τρέξε ελάχιστα.

Μπορείς να κάνεις ένα πολύ αργό τρεξιματάκι 15 λεπτών ή να περπατήσεις απλώς 15-20 λεπτά, ίσα ίσα για να ‘κινηθεί’ το σύστημα και να ‘χαλαρώσουν’ τα πόδια.

  1. Ξεκουράσου.

Μπορεί να δυσκολεύεσαι γενικά να κοιμηθείς καλά πριν από έναν μεγάλο αγώνα. Μην αγχώνεσαι για τον ύπνο, απλώς χαλάρωσε από νωρίς στο κρεβάτι σου.

  1. Σήκω στην ώρα σου.

Θα χρειαστείς παραπάνω χρόνο απ΄ όσο πιστεύεις το πρωί. Βάλε το ξυπνητήρι (ή καλύτερα τα ξυπνητήρια) νωρίς.

  1. Να είσαι θετικός.

Να βρίσκεσαι με θετικούς ανθρώπους γύρω σου – να οραματίζεσαι έναν δυνατό, χαρούμενο αγώνα. Να σκέφτεσαι τους δικούς σου ανθρώπους. Το μυαλό θέλει κι αυτό προετοιμασία, όπως και το σώμα. Το μυαλό θα σε εγκαταλείψει πιο γρήγορα συνήθως και γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται θετικές σκέψεις τη στιγμή που θα δυσκολευτείς πάνω στον αγώνα.


Πηγή: marathontrainingacademy.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach