Όπου και να κοιτάξεις – Facebook, TV, Internet – θα σε κατακλύσουν μηνύματα για την υγεία σου:

  • Γίνε χορτοφάγος – Ακούθησε τη paleo διατροφή.
  • Τρέξε πολύ – Μη τρέχεις πολύ.
  • Κάνε γιόγκα – Η γιόγκα είναι πολύ βαρετή.
  • Αυτός είναι ο τρόπος να χάσεις τα περιττά κιλά – Δεν υπάρχει μαγική λύση για να χάσεις βάρος.

Η δημοσιογράφος Locke Hughes έχει γράψει πολλά άρθρα με τα παραπάνω, προσπαθώντας να βγάλει άκρη με το πώς δουλεύει το σώμα της. Παραιτήθηκε από τη δουλειά της ως συγγραφέας και ξεκίνησε το δικό της ταξίδι για να ανακαλύψει τον κόσμο της υγείας – πήρε πιστοποίηση ως health coach και personal trainer και ανακάλυψε τι δούλευε πραγματικά σε εκείνη και γιατί μερικά από τα πιο γνωστά “μυστικά υγείας” δεν λειτουργούσαν.

Δες παρακάτω τα ‘μαθήματα’ που πήρε από την προηγούμενη χρονιά – μερικά μαθήματα υγείας, ευεξίας και γενικότερα σχετικά με την ευτυχία που μπορεί και εσένα να αλλάξουν το τρόπο που βλέπεις τα πράγματα:

1.Δεν είναι φυσιολογικό να νιώθεις όλη την ώρα κουρασμένος

Αν κάτσεις και δεις τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να συνειδητοποιήσεις πως ήσουν για αρκετά μεγάλα διαστήματα κουρασμένος και να σου φαινόταν αδιανόητο να σηκωθείς από το κρεβάτι. Μέχρι τις 3 μ.μ. κάθε μέρα η Locke χρειαζόταν καφέ ή κάποιο γλυκό προκειμένου να βγάλει τη μέρα – και το θεωρούσε φυσιολογικό. Όταν όμως άρχισαν να επηρεάζονται συγκεκριμένα κομμάτια της καθημερινότητάς της, από το να περιορίζει την κοινωνική της ζωή ως το να δηλώνει άρρωστη για να μην πάει στη δουλειά, άρχισε να προβληματίζεται.

Τυχαία μέσα από ένα post μιας blogger βρήκε πως είχε “Επινεφριδιακή Κόπωση”, πράγμα που επιβεβαίωσε και με το γιατρό της μέσα από ένα εκτενές check – up ανακαλύπτοντας και άλλα προβλήματα όπως υποθυρεοειδισμό, υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, χαμηλή προγεστερόνη και σοβαρές διατροφικές ανεπάρκειες. Μετά από τη θεραπεία της, ένιωσε 1000 φορές καλύτερα.

2.Οι δίαιτες είναι χάλια.

Κατέληξε ότι από εδώ και πέρα δεν είναι λύση οι πολύ αυστηρές δίαιτες. Η ειρωνεία του πράγματος ήταν ότι ο γιατρός της έδωσε κάποιες αυστηρές οδηγίες που έπρεπε να τηρήσει, όμως γρήγορα συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να τις ακολουθήσει. Όλοι, λίγο ή πολύ, ξέρουμε τι είναι υγιεινό και τι όχι, έτσι κι εκείνη άρχισε να έχει ως οδηγό το πώς τα τρόφιμα θα μπορούσαν να την έκαναν να αισθάνεται, όπως και ότι έμαθε συνειδητά να τρέφεται.

Πριν φάει κάτι ρωτάει τον εαυτό της “Πώς θα νιώσω έπειτα;” Και εννοεί και σωματικά και πνευματικά. Θα είναι φουσκωμένη/ληθαργική/κουρασμένη/ενοχική; Αν ναι, το αφήνει. Όταν ξέρει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα δεν την αφήνουν να αισθάνεται καλά, δε σημαίνει ότι δε θα τα καταναλώσει ποτέ. Αν θελήσει να φάει παγωτό ή τηγανιτές πατάτες, ενώ ξέρει πως το στομάχι της δε θα περάσει καλά, θα το φάει. (#ΥOLO)

Οι τροφές που την κάνουν να αισθάνεται καλά είναι: η πρωτεΐνη, τα καλά λιπαρά, τα φρούτα και τα λαχανικά, η μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης, γαλακτοκομικών και γλουτένης, δύο ποτήρια κρασί αντί για τέσσερα. Με αυτόν τον τρόπο η σχέση της με την υγιεινή διατροφή έπαψε να είναι complicated.

3.Το να τα δώσεις όλα στο γυμναστήριο δε θα σε πάει πουθενά (κυριολεκτικά).

Όταν είχε πάρει κάποια παραπάνω κιλά σκέφτηκε πως η λύση ήταν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ CARDIO και έτσι πίεσε τον εαυτό της για συχνά long run, με το γιατρό της να της επισημαίνει πως η υπερβολική cardio προπόνηση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων δε σημαίνει ότι “θα σου προσθέσει λίπος”. ΩΣΤΟΣΟ, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης λόγω του χρόνιου στρες που είχε σε συνδυασμό με την κορύφωση από τα καθημερινά cardio sessions, δημιουργούσαν μια παγίδα αποθήκευσης λίπους – το σώμα νιώθει πως βρίσκεται σε άμυνα και αποθηκεύει την περίσσεια ενέργειας για να αντεπεξέλθει.

Εγκατέλειψε τα προγράματο cardio για μερικούς μήνες και εστίασε στη:

  • Μείωση του στρες (μέσα από τον ύπνο, διαλογισμό και δταστηριότητες που την έκαναν χαρούμενη)
  • Κατανάλωση τροφίμων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και ολικής αλέσεως προϊόντων
  • Προπόνηση ενδυνάμωση και γιόγκα

Πηγαίνοντας κόντρα σε όλους τους συμβατικούς κανόνες, όταν σταμάτησε τις cardio προπονήσεις, άρχισε να νιώθει καλύτερα και έχασε επιτέλους τα περιττά κιλά.

4.Το να κολλήσεις με ένα είδος workout μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Μιλώντας για προπονήσεις ενδυνάμωσης, χρειαζόταν να βρει μια προπόνηση που θα της άρεσε και δε θα περιελάμβανε cardio. Της άρεσε να προπονείται μόνη της, αλλά περισσότερο προτιμούσε τα ομαδικά. Όταν μετακόμισε όμως την Άνοιξη δεν είχε βρει τίποτα να τη γεμίζει και αυτό ήταν πραγματικά δύσκολο. Έπειτα όμως βρήκε μια προπόνηση που μπορεί να ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα αυτό ήταν που την παρακινούσε για να μη σταματήσει.

5.Οι ορμόνες ελέγχουν σχεδόν τα πάντα στο σώμα σου.

Μερικά παραδείγματα είναι αρκετά:

  • Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να διαταράξουν πολλές λειτουργίες του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, της λίμπιντο, της ψυχικής υγείας/άγχου και μεταβολισμού.
  • Τα μειωμένα επίπεδα προγεστερόνης συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, το άγχος, την κόπωση και την αρρύθμιστη περίοδο.
  • Οι μειωμένες θυρεοειδικές ορμόνες οδηγούν σε κόπωση, πρόσληψη βάρους, άγχος, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα/μαλλιά, τριχόπτωση και πολλά πολλά ακόμα.

Είναι ζωτικής σημασίας να πετύχεις τη σωστή λειτουργία των ορμονών σου.

6.Το να αφιερώνεις χρόνο στο να ξεκουράζεσαι και να εναρμονίζεις το σώμα σου, είναι αδιαπραγμάτευτο.

Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο γρήγορος, όλο και πιο τρελός, όλοι σε κάποιο βαθμό έχουν παραμελήσει κάπως τον εαυτό τους. Για μια ολόκληρη εβδομάδα, έκανε 6 γεύματα, είχε προγραμματίσει τι θα έκανε κάθε μέρα, κοιμόταν νωρίς και ξυπνούσε νωρίς και δεν έπινε καθόλου αλκοόλ. Στο τέλος ένιωθε άλλος άνθρωπος – πιο ήρεμη και πιο χαρούμενη.

 

Όλη αυτή η ρουτίνα με επίκεντρο τη φροντίδα του εαυτού της ήταν πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε μάσκα ομορφιάς και αφρόλουτρο.

Μπορεί να μην σου είναι εύκολο να πας εκείνες τις διακοπές σε έναν εξωτικό προορισμό, αλλά μπορεί κάθε μέρα να κάνεις μερικά πραγματάκια που θα σίγουρα θα σε κάνει να νιώσεις πως προσέχεις πραγματικά τον εαυτό σου.

Τα Σαββατοκύριακα μην τρελαίνεσαι με τα social media στο κινητό σου όλη την ώρα. Σταμάτα να πίνεις αλκοόλ για μερικές μέρες ή ακόμα και για ένα μήνα. Μην σέρνεσαι στα ομαδικά προγράμματα και απλά τεντώνεσαι ή ‘λουφάρεις’ για μια ώρα.

Αν τα παραπάνω σου θυμίζουν κι εσένα κάτι (τον εαυτό σου ίσως;), θα εκπλαγείς από τα ‘μηνύματα’ που θα πάρεις όταν κλείσεις τα αυτιά σου από το θόρυβο της καθημερινότητας και δεις την ουσία.


Πηγή: mindbodygreen.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου