Η γνωστή μας Louise Green, personal trainer με κυρίως plus size πελάτες, εξηγεί γιατί είναι αστικός μύθος πως αν έχεις παραπάνω κιλά δεν μπορείς να τρέξεις!
Οι πιο κοινές μεν, λανθασμένες δε, αντιλήψεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη είναι:
- Οι παχύσαρκοι άνθρωποι δε θα έπρεπε να τρέχουν
- Είναι πολύ κακό για τις αρθρώσεις σου
- Είναι υπερβολικά κουραστική άσκηση
- Θα τραυματιστώ
- Πιθανόν, θα έχω θέματα με την καρδιά μου
Πολλά από τα παραπάνω μπορεί να αληθεύουν για τους ανθρώπους με μερικά παραπάνω κιλά, το ίδιο ισχύει όμως και για εκείνους που δε τα έχουν. Δεν είναι δυνατόν να ενημερώνεις το κοινό μόνο για τους κινδύνους του τρεξίματος και όχι και για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει, φοβούμενος τις προκαταλήψεις.
Το τρέξιμο άλλαξε τη ζωή της (δες εδώ) και όντας πλέον παθιασμένη παροτρύνει τους πάντες που είναι περίεργοι με το τρέξιμο, ανεξαρτήτως σωματότυπου, να δέσουν τα κορδόνια τους και να βγουν εκεί έξω.
Ρlus – size κορίτσια, δείτε παρακάτω 6 λόγους που θα σας εμπνεύσουν και θα σας βγάλουν έξω για τρέξιμο:
1.Το τρέξιμο χτίζει αυτοπεποίθηση.
Το τρέξιμο μπορεί να σε οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στο να αγαπήσεις το σώμα σου και να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, βγάζοντας στην επιφάνεια τον πιο αθλητικό εαυτό σου. Όλα στη συνέχεια περιστρέφονται γύρω από την αθλητική απόδοση παρά την εμφάνιση, δημιουργώντας μια καλύτερη σχέση μεταξύ μυαλού και σώματος. H Anna O’ Brian λέει ότι: “Αν άκουγα όσους μου έλεγαν πως δεν μπορούσα να τρέξω δε θα ήξερα τι πραγματικά μπορούσε να κάνει το σώμα μου. Τώρα θυμίζω καθημερινά στον εαυτό μου πως μπορώ να κάνω το αδύνατο και το έχω ήδη καταφέρει… με το να είμαι το παχουλό κορίτσι που έτρεξε!”
2.Η νίκη θα σε κάνει να νιώθεις υπέροχα.
Η Jill Grunewald, συγγραφέας του βιβλίου “Running With a Police Escort: Tales From the Back of the Pack”, αποδεικνύει ότι το είσαι ένας αργός δρομέας χρειάζεται το ίδιο θάρρος και την ίδια ψυχή με το να είσαι Ολυμπιονίκης. Η Jill ξεκίνησε να τρέχει όταν ήταν περισσότερο από 135 κιλά και έτρεξε σε ατελείωτους αγώνες ,τερματίζοντας από τους τελευταίους. Δεν έχει όμως σημασία πόσο αργά τρέχεις, επειδή υπάρχει τεράστια ανταμοιβή μέσα από την προπόνηση που προηγήθηκε, τη συμμετοχή και τον τερματισμό του αγώνα-στόχου, ό,τι σωματότυπο και αν έχεις.
3.Το τρέξιμο είναι υγιεινό και απλό.
H Mirna Valerio, plus – size δρομέας υπεραποστάσεων, συγγραφέας του βιβλίου “A beautiful work in progress” και πρότυπο για πολλές γυναίκες στο running community. Λέει ότι τρέχει για την απλότητα και τα οφέλη της υγείας της. “Είναι ένα απλό σπορ που δε χρειάζεται κάποιο ειδικό εξοπλισμό, είναι εξαιρετικός τρόπος για να φτάσεις από το σημείο Α στο σημείο Β και μπορεί να αποτελέσει έναρξη και για άλλες δραστηριότητες.”
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η Mirna ξεκίνησε ως νέα δρόμεας με μηδενική εμπειρία και τώρα τρέχει περισσότερα από 100χλμ, έχοντας τα παραπάνω κιλά της… ακόμα!
4.Όταν τρέχεις, καταρρίπτεις τα στερεότυπα.
Με το τρέχεις δημοσίως έχοντας κάποια παραπάνω κιλά, αντιμετωπίζεις κάθε είδους στερεότυπα. Η εικόνα ενός πιο παχουλού ανθρώπου που τρέχει αρκετά χιλιόμετρα μπορεί να καταρρίψει κάθε στερεότυπη σκέψη. Όσο περισσότερο παύουν οι στερεότυπες αντιλήψεις, τόσο περισσότερο αποδεκτό γίνεται. Δημόσια ανακοίνωση: “Δικαιούσαι μια θέση τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στο κλαμπ”!
5.Το τρέξιμο δημιουργεί ψυχική ευεξία.
Το τρέξιμο είναι εξαιρετικός τρόπος να γεμίσεις δύναμη τα ψυχικά σου αποθέματα και να τροφοδοτήσεις τη θετική σκέψη. Καθώς τρέχεις θα μπορέσεις να μπουστάρεις τον εαυτό σου πνευματικά, ώστε εκεί που θα νομίζεις πως δεν αντέχεις άλλο, η δύναμη της θετικής σκέψης θα είναι εκείνη που θα φτάσει ως τη γραμμή του τερματισμού. Πολλές φορές η Louise έπιασε το σώμα της να επαναστατεί, αλλά ο διάλογος με τον εαυτό της επέμενε ότι: “Είμαι αθλήτρια, Είμαι πρωταθλήτρια”. Κάπως έτσι, όταν το σώμα της επαναστατούσε, οι σκέψεις της ήταν αυτές που κατάφερναν να σώσουν τη μέρα.
Η αρνητικότητα είναι εκείνη που καταστρέφει την απόδοση και μόνο μέσα από το τρέξιμο (είτε είσαι αδύνατος είτε όχι) χτίζεις τη ψυχική σου δύναμη και θετικότητα. Η Julie Creffield, μαραθωνοδρόμος και ιδρύτρια του site “Fat Girls’ Guide to Running” λέει ότι: “Το τρέξιμο με δίδαξε πόσες δυνατότητες έχει το σώμα μου και τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του μυαλού, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά εμπόδια για τις γυναίκες με παραπάνω κιλά για να απολαύσουν αυτό το σπορ και τώρα ήρθε η ώρα για να αλλάξει.”
6.Το σώμα σου είναι το όχημα για την κοινωνική αλλαγή.
Οι περισσότερες γυναίκες με παραπάνω κιλά έχουν αποκλειστεί από τα fitness media και τον χώρο διαφήμισης. Οι περισσότεροι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης και της διαφήμισης συνεχίζουν να διατηρούν στην αφάνεια τα πιο μεγαλόσωμα σώματα παρά το γεγονός ότι αποτελούν την πλειοψηφία.
Αρχικά, η αφάνεια αυτής της κοινωνική ομάδας, δημιουργεί μια προκατειλλημένη κοινωνία. Έτσι, δίνεται η αίσθηση ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ικανοί ή δεν ενδιαφέρονται για το τρέξιμο, και επιβεβαιώνει το στερεότυπο ότι είναι τεμπέληδες και έχουν ένα μη υγιεινό τρόπο ζωής. Η αλήθεια είναι ότι σε κάθε αγώνα υπάρχει μεγάλη ποικιλία στους σωματότυπους που θα αντικρίσεις.
Δεύτερον, η έλλειψη εκπροσώπησης στέλνει το μήνυμα του αποκλεισμού σε αυτά τα κορίτσια ή ότι δεν είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν και δημιουργεί την αίσθηση φόβου και αποκλεισμού στο χώρο του running και του fitness γενικότερα.
Αν μπορέσουν όλες οι γυναίκες να ενωθούν, να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να συμμετάσχουν στους αγώνες, θα δημιουργηθεί ένα κίνημα και θα γίνει η αρχή για την κοινωνική αλλαγή.
Πηγή: self.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος