Η Χίος δεν είναι μόνο γνωστή για την μαστίχα της, αλλά και για το περίφημο τυρί της το μαστέλο. Φτιάχνεται σε περιορισμένη παραγωγή, κι είναι φρέσκο και μαστιχωτό ολόλευκο τυράκι.
Συστατικά:
4 κ.σ. έξτρα .παρθένο. ελαιόλαδο
½ κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.κ. αλάτι και πιπέρι
½ φλιτζ. µαυροδάφνη
200 γρ. παρµεζάνα
1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο επιπλέον
1 στρογγυλό µαστέλο Χίου
φρεσκοπλυµένη πράσινη σαλάτα της αρεσκείας µας (λόλα, γαλλική ή ότι άλλη πράσινη σαλάτα θέλουµε)
Οδηγίες:
Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνεις το λάδι σε µέτρια φωτιά και προσθέτεις τα κρεµµύδια. Τα γυρίζεις λίγο ώσπου να ξανθύνουν ελαφρά και κατόπιν ρίχνουµε τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύεις, τοποθετείς το καπάκι, χαµηλώνεις τη φωτιά και αφήνεις ώσπου τα κρεµµύδια να πάρουν ένα διάφανο χρώµα, δηλαδή για περίπου 20 λεπτά.
Ανοίγεις το καπάκι και ρίχνεις το κρασί. Ανεβάζεις τη θερµοκρασία στο δυνατό και ανακατεύεις ώσπου η σάλτσα να πάρει ένα καραµελένιο καφέ χρώµα (περίπου 10 λεπτά).
Βάζεις ένα αντικολλητικό τηγάνι 18 εκατ. σε µέτρια φωτιά να κάψει. Ρίχνεις στο τηγάνι 50 γραµµ. παρµεζάνας, λίγο λίγο, έτσι ώστε το τυρί να απλωθεί οµοιόµορφα.
Το αφήνεις να ψηθεί ώσπου το κάτω µέρος του τυριού να κάνει µια δαντελένια κρούστα –περίπου για ένα λεπτό– και µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας το ανασηκώνεις, το γυρίζεις
και το ψήνεις από την άλλη για µισό λεπτό ακόµη.
Το µεταφέρεις πάνω από ένα αναποδογυρισµένο ατοµικό µπολ και πιέζεις µαλακά για να πάρει το σχήµα του µπολ. Επαναλαµβάνεις τη διαδικασία για να φτιάξεις και τα
άλλα τρία καλαθάκια. Σε ένα άλλο τηγάνι µε µια κουταλιά λάδι σε µέτρια φωτιά βάζεις τα µπαστουνάκια µαστέλου.
Τα αφήνεις να ροδοκοκκινίσουν και από τις τέσσερις πλευρές.
Στα µπολάκια από παρµεζάνα βάζεις τη σαλάτα, συνεχίζεις µε λίγη σάλτσα κρεµµυδιών και τελειώνεις µε ένα κοµµάτι µαστέλο.
Tips
Πηγή: gourmed.gr