Αν υπάρχει ένα πράγμα που αρέσει στους δρομείς να κάνουν είναι να μιλάνε. Τα πιο πολλά tips θα τα ακούσεις σε αγώνες, πριν από ομαδικά run και στο ίντερνετ.

Όταν αναφερόμαστε σε κακές συμβουλές, παρακάτω θα δεις σίγουρα ποιες δεν πρέπει να ακολουθήσεις.

1.Ξεκίνα γρήγορα για να μπορείς να σώσεις χρόνο

Όχι, όχι, όχι. Μετά από μερικές μέρες που έχεις γεμίσει τις αποθήκες υδατανθράκων, τα πόδια σου πιθανόν να νιώθουν τέλεια, αλλά αντιστάσου στην επιθυμία σου να πας γρήγορα – καταλαβαίνουμε ότι είναι πιο εύκολο να λες, παρά να το κάνεις. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αγώνας σε απόσταση, τόσο πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσεις συντηρητικά. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα να προσπερνάς τους άλλους και να τερματίσεις δυνατά τα τελευταία χιλιόμετρα παρά να προσπεράσεις πολύ γρήγορα στην αρχή τους γρήγορους δρομείς μόνο για να τους να σε προσπερνούν στο δέκατο χιλιόμετρο.

2.Πάρε καινούρια παπούτσια για τη μέρα του αγώνα

Ούτε καν. Αν ακούσεις αυτή τη συμβουλή, πήγαινε προς την αντίθετη κατεύθυνση! Είναι χρυσός κανόνας του τρεξίματος ότι τη μέρα του αγώνα ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι δοκιμασμένος και αληθινός, όχι μόνο του λαμπερού και καινούριου. Δε θες κάποια δυσάρεστη έκπληξη  – κυρίως φαγούρα, κηλίδες και φουσκάλες.

3.Χρειάζεται να χάσεις βάρος για να είσαι γρήγορος

Αν έχεις κάποια έξτρα κιλά, σίγουρα το να χάσεις βάρος πιθανόν να σε κάνει πιο γρήγορο. Το να χάσεις όμως βάρος όταν δε το χρειάζεσαι σίγουρα θα σε κάνει να νιώθεις πιο αδύναμο.

4.Δοκίμασε όλα τα δείγματα στην expo πριν τον αγώνα – είναι δωρεάν!

Στην περίπτωση που δεν είσαι θεατής (και δεν τρέχεις), απέφυγε να δοκιμάσεις τα πάντα. Όπως είπαμε και με το αγωνιστικό outfit, να μείνεις πιστός στο σύνηθες προ – αγωνιστικό διατροφικό σου πλάνο. Ποιος ξέρει πώς όλα αυτά θα αλληλεπιδράσουν με το πεπτικό σου σύστημα – δε θες να ξέρεις!

5.Αν τρέχεις πολύ, δεν έχει σημασία τι τρως

Το τρέξιμο μερικών χιλιομέτρων ημερησίως δυστυχώς, δε σου επιτρέπει να τρως τα πάντα. Ακόμα και αν με συνέπεια τρέχεις και καις θερμίδες, τρώγοντας junk φαγητό δε θα βοηθήσεις το σώμα σου να αποδώσει το μέγιστο που θα μπορούσε και επιπλέον μπορεί να είσαι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς.

6.Να προπονείσαι με σύμμαχο τον πόνο. Θα σε κάνει πιο δυνατό!

Είναι λογικό να έρθεις αντιμέτωπο με λίγο πόνο, αλλά αν νιώθεις έντονο πόνο, είναι ώρα να ρίξεις λίγο ρυθμό και να ξεκουραστείς. Είσαι εκείνος που ξέρει καλύτερα το σώμα του, έτσι μην αφήνεις τις κακές συμβουλές των άλλων να σε βάζουν σε κίνδυνο τραυματισμού ή σοβαρών πόνων.

7.Δε χρειάζεσαι πραγματικά καύσιμα για το Μαραθώνιο

Στην πραγματικότητα χρειάζεσαι. Σε αντίθεση με αγώνες μικρών αποστάσεων, η διατροφή την ώρα που τρέχεις έχει μεγάλο ρόλο στο πόσο καλά θα τρέξεις τα 42,1 χλμ. Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων απαιτεί τη χρήση γλυκογόνου (τη μορφή καυσίμου που προτιμά περισσότερο το σώμα σου) και αν δεν το αναπληρώσεις με αθλητικά ποτά, τζελάκια ή κάποιο τρόφιμο, είναι σχεδόν 100% σίγουρο ότι θα μειωθεί ο ρυθμός σου – ή ακόμα χειρότερα, δε θα μπορέσεις να τερματίσεις.

8.Για να είσαι ο καλύτερος δρομέας, θα πρέπει να ακολουθείς τα τελευταία trends

Ίσως το να τρέχεις χωρίς παπούτσια, να ακολουθείς τη Paleo διατροφή ή να κάνεις CrossFit είναι αυτό που χρειάζεσαι – πρόσεξε μη χαθείς στη μανία της μόδας. Στο τέλος της μέρας, πρέπει να κάνεις μόνο ό,τι ταιριάζει σε σένα.

9.Να μένεις προσκολλημένος στο αγωνιστικό σου πλάνο ό,τι και αν συμβεί

Είναι τέλειο να έχεις ένα όραμα για το πώς θες να πάει ο αγώνας σου, αλλά μερικές φορές ο καιρός μπορεί να είναι πολύ ζεστός ή να ξύπνησες με συνάχι και οι κάτω από 2 ώρες που έχεις στόχο για τον Ημιμαραθώνιο να μην μπορεί να επιτευχθεί. Οι καλύτεροι δρομείς ξέρουν πότε πρέπει να αναθεωρούν τους στόχους τους.

10.Είναι ΟΚ να είσαι τεμπέλης μετά από ένα long run

Πέρασες τα τελευταία 24 χλμ. με το να φαντάζεσαι ένα απόγευμα που θα το περάσεις στον καναπέ, αλλά αν σηκωθείς και κινηθείς λίγο – έστω και μια μικρή βόλτα μετράει – οι μύες σου θα πονούν λιγότερο την επόμενη μέρα. Δοκίμασε μερικές διατάσεις ή το foam roller μετά το τρέξιμο για να μεγιστοποιήσεις την αποκατάσταση και μην ξεχνάς τον επαρκή ύπνο.

11.Περιόρισε το φαγητό και το νερό πριν τον αγώνα για να μη χρειαστεί να πας στο μπάνιο

Για να δώσεις το 100% σου, χρειάζεται να έχεις γεμάτες τις ενεργειακές σου αποθήκες και να είσαι ενυδατωμένος. Είναι εντάξει να περιορίσεις την πρόσληψη 1 ώρα πριν τον αγώνα ή το τρέξιμο, αλλά αν το κάνεις για περισσότερη ώρα πιθανόν να καταλήξεις να κάνεις μόνο το μισό δρόμο.

12.Κάθε τρέξιμο πρέπει να σε αφήνει εξοντωμένο

Στην πρώτη ανάγνωση έχει νόημα – όσο πιο σκληρά δουλεύεις, τόσο πιο γρήγορος θα γίνεις, σωστά; Αν δε δίνει στο σώμα σου μια ευκαιρία για αποκατάσταση και να απορροφήσει τις προσαρμογές της προπόνησης, θα έχεις πάρει το μονόδρομο του τραυματισμού. Κάνε την σκληρή σου προσπάθεια σε προγράμματα ταχύτητας και στους αγώνες. Η πλειοψηφία των run σου θα πρέπει να είναι σε μέτριο ή εύκολο ρυθμό.

13.Φάε ένα παραπάνω πικάντικο burritos τη νύχτα πριν τον αγώνα!

Αν δε θες να τερματίσεις τον αγώνα στην τουαλέτα, απέφυγε οτιδήποτε πικάντικο, λιπαρό ή ασυνήθιστο τη μέρα πριν από σημαντικά run.

14.Δεν μπορείς να τερματίσεις έναν αγώνα; Πάρε ένα ταξί ως το τερματισμό – δεν τρέχει κάτι.

Αν δεν είσαι προετοιμασμένος ή δε νιώθεις καλά, σίγουρα μπορεί να σε βάζει σε πειρασμό η ιδέα να κόψεις δρόμο, αλλά μπορούν να το ανακαλύψουν. Δεν αξίζει τον κόπο!

15.Δε χρειάζεσαι ειδικά παπούτσια τρεξίματος

Αν τρέχεις 1,5 χλμ. μια φορά στο τόσο, θα σου αρκούν ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών, αλλά αν είσαι τακτικός δρομέας ένα ζευγάρι εξειδικευμένων παπουτσιών, αξίζει την επένδυση.

16.Μηn τρέχεις – θα καταστρέψεις τα γόνατα σου

Αν είσαι δρομέας, πιθανόν θα έχεις ακούσει αυτή τη σοφή κουβέντα από καλούς φίλους και οικογένεια. Ευτυχώς, είναι περισσότερο μύθος, παρά αλήθεια. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η φυσική δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος) είναι περισσότερο ωφέλιμο παρά καταστροφικό, όσον αφορά την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.


Πηγή: active.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου