Μερικές φορές νιώθεις ξεκούραστος και ελαφρύς όταν τρέχεις και η δύναμη ρέει μέσα σου. Άλλες φορές νιώθεις βαρύς και δεν μπορείς να κάνεις βήμα. Παίζει ρόλο η ώρα της μέρας; Υπάρχει η τέλεια στιγμή της μέρας να τρέξεις και το σώμα σου να επωφεληθεί το περισσότερο δυνατό;
(Α) Πρωινό τρέξιμο
Πλεονεκτήματα:
Το πρωινό τρέξιμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.
Αν τρέχεις πρωί, θα δώσεις στο σώμα σου μια υγιεινή δόση οξυγόνου και παράλληλα θα μπουστάρεις το μεταβολισμό σου να κάψει περισσότερες θερμίδες.
Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα οξυγόνου το πρωί θα σε κάνει να αναπνέεις πιο εύκολο, ειδικά το καλοκαίρι. Επίσης, είναι πιο εύκολο να τρέχεις πριν σε πιάσει η ζέστη.
Μειονεκτήματα
Το πρωινό τρέξιμο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις δύσκολα μερικές φορές.
Μόλις σηκώνεσαι, δεν έχει ξυπνήσει επαρκώς το σώμα σου και οι μύες σου δεν είναι ιδιαίτερα ευλύγιστοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις τον απαραίτητο έλεγχο και συντονισμό για να τρέξεις. Για αυτό έχε υπόψιν σου να κάνεις ένα δυναμικό ζέσταμα τα πρωινά πριν το τρέξιμο.
Να θυμάσαι:
Απέφυγε την έντονη διαλλειματική προπόνηση το πρωί. Το σώμα σου σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμο να διαχειριστεί τόση ένταση και στρες και να τα μετατρέψει σε απόδοση. Ο κίνδυνος τραυματισμού ή κόπωσης από την προσπάθεια είναι αρκετά μεγάλος τότε. Αυτό ισχύει και για τα runs μετά από έναν ύπνο μεγάλης διάρκειας.
Επιπλέον, το σώμα σου χάνει αρκετό νερό όταν κοιμάσαι. Είναι σημαντικό να αναπληρώσεις αυτή την απώλεια για να μην αφυδατωθείς κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
(Β) Μεσημεριανό τρέξιμο
Πλεονεκτήματα
Το μεσημέρι σου δίνει τις καλύτερες συνθήκες για ένα τρέξιμο υψηλής έντασης.
Οι δυνατότητες σου εκείνη περίπου την ώρα είναι στο 100% σου και το σώμα σου δεν είναι αρκετά κουρασμένο από τις δραστηριότητες όλης της μέρας. Οι ενεργειακές σου αποθήκες είναι γεμάτες – σε σύγκριση με το πρωί – η προσπάθεια που καταβάλλεις δεν είναι το ίδιο έντονη. Αυτές είναι οι καταλληλότερες συνθήκες για ένα τρέξιμο υψηλής έντασης. Το σώμα σου διαχειρίζεται τις προπονήσεις ταχύτητας ιδιαιτέρως καλά στο μέσο της ημέρας.
Μειονεκτήματα
Το τρέξιμο μετά το μεσημεριανό μπορεί να γίνει αρκετά επίπονο.
Το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να γίνει η πέψη ανεξαρτήτως από το πόσο βαρύ ήταν το μεσημεριανό σου. Για να αποφύγεις λοιπόν γαστρεντερικά προβλήματα κατά τη διάρκεια ενός έντονου προγράμματος, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:
- Αν έφαγες ένα μεγάλο μεσημεριανό, περίμενε 1,5 με 2 ώρες μέχρι το τρέξιμο.
- Αν το τρέξιμο μετά το φαγητό δε σε κάνει να νιώθεις καλά, κάνε το τρέξιμο πριν το μεσημεριανό. Όμως, μπορεί να σου φανεί πιο δύσκολο μιας και οι ενεργειακές σου αποθήκες δεν είναι πλήρως γεμάτες.
(Γ) Απογευματινό τρέξιμο
Πλεονεκτήματα
Το τρέξιμο το απόγευμα είναι πολύ καλή ιδέα για να χαλαρώσεις.
Αν τελειώνει η μέρα σου και είσαι μέσα στο στρες της δουλειάς, ένα τρεξιματάκι θα σε αποφορτίσει. Μιας και το σώμα σου είναι ακόμα ζεστό, δεν χρειάζεσαι τόσο έντονες διατάσεις όσο το πρωί. Επιπλέον, θα ενισχύσεις την καύση λίπους κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Μειονεκτήματα
Μπορεί όμως να σε κρατήσει ξάγρυπνο.
Μπορεί από τη μία πραγματικά να θες να ξεχάσεις όσα έγιναν μέσα στη μέρα με μια έντονη προπόνηση, αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός, πιθανόν να μείνεις ξάγρυπνος: το σώμα σου θα ξανά αποκτήσει ενέργεια.
Συμπέρασμα: Οργάνωσε τις προπονήσεις βάση των στόχων σου
Ανεξαρτήτως τι ώρα θα επιλέξεις να τρέξεις, υπάρχουν και τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σκέψου τι στόχους έχεις βάλει, πριν προγραμματίσεις το τρέξιμο σου. Θες να χάσεις βάρος, να μειώσεις το στρες, να γίνεις πιο γρήγορος ή να αποκτήσεις αντοχή;
Αν θες να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση, μπορείς να προπονείσαι οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα. Διαβεβαιώσου ότι κάνεις επαρκή προθέρμανση.
Το μεσημεριανό τρέξιμο είναι τέλειο για έντονη διαλλειματική προπόνηση για να βελτιώσεις την επίδοση σου.
Οι προπονήσεις για ξεκούραση και αποκατάσταση καλόν είναι να γίνονται απογεύματα.
Πρωινός ή νυχτερινός τύπος;
Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείς αν είσαι πιο ενεργητικός το πρωί ή το απόγευμα, όταν τρέχεις. Μόλις αποφασίσεις ότι θες να τρέξεις, σιγουρέψου ότι είσαι σε καλή κατάσταση από τη στιγμή της εκκίνησης. Αυτό είναι κάτι που μπορείς να εκπαιδεύσεις το σώμα σου να το κάνει.
Βασικά, η καλύτερη ώρα για τρέξιμο είναι εκείνη στην οποία το νιώθεις πιο εύκολο. Παράγοντες όπως: το καθημερινό σου πρόγραμμα, η ρουτίνα του ύπνου σου, η δουλειά, ο ελεύθερος σου χρόνος, η οικογένεια και τα γεύματα σου παίζουν τεράστιο ρόλο όταν θες να προγραμματίσεις τις δρομικές σου προπονήσεις.
Πηγή: runtastic.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος