Τρέξε ακόμα καλύτερα με τους παρακάτω 2 τρόπους:
Ο πρώτος είναι να σε πιάσεις ‘από την κορυφή ως τα νύχια’ και να εστιάσεις σε αυτά:
- Το κεφάλι σου θα πρέπει να είναι πάνω από τους ώμους σου, τα μάτια σου να κοιτάνε μπροστά, περίπου στα 30 μέτρα.
- Ο αυχένας και οι ώμοι θα πρέπει να είναι χαλαροί – η ‘στιφάδα’ σε αυτές τις περιοχές είναι τεράστιο μειονέκτημα.
- Τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες (μην ανησυχείς πόσο ακριβώς λυγισμένα) και να αιωρούνται χαλαρά μπρος πίσω, σαν εκκρεμές από τους ώμους. Για να γίνει πιο ξεκάθαρο: στάσου όρθιος με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα των ισχίων και τα χέρια τεντωμένα, αλλά χαλαρά. Άρχισε να τα κουνάς πέρα-δώθε και θα παρατηρήσεις ότι ακολουθούν μια φυσική πορεία από τα ισχία σου προς την κεντρική γραμμή του σώματός σου. Τώρα λύγισε τα χέρια σου και συνέχισε να τα αιωρείς μπρος και πίσω διατηρώντας χαλαρούς τους ώμους, όπως στην αρχή. Αυτό είναι!
- Χαλάρωσε τις παλάμες σου, δεν πας για να παίξεις μπουνιές! Θα σε βοηθήσει να σκεφτείς ότι κρατάς κάτι εύθραστο, ντελικάτο (πχ. ένα μικρό πτηνό, ένα πατατάκι..)
- Τα ισχία σου θα πρέπει να βρίσκονται κάτω από τους ώμους σου. Σκέψου μια νοητή φυσική ευθυγράμμιση από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα. Μην γέρνεις υπερβολικά μπροστά και μην καμπουριάζεις από τη μία πλευρά. Η λεκάνη γενικά πρέπει να είναι σταθερή και τα δύο κοκαλάκια της να είναι το ένα δίπλα στο άλλο σχετικά.
- Κράτα γενικά τον κορμό σου σταθερό, αφού και η λειτουργία των μυών του στο τρέξιμο είναι κυρίως σταθεροποιητική. Σε αυτό θα βοηθήσει και η ενδυνάμωση τύπου core.
- Τα πέλματά σου πρέπει να προσγειώνονται κάτω από τα ισχία σου, από το μέσον του πέλματος και να τελειώνουν την κίνηση στα δάχτυλα, απόφευγε το τρέξιμο με προσγείωση σε φτέρνες και μύτες. Κάνε σύντομους και γρήγορους διασκελισμούς, όχι πολύ απλωμένους.
Το δεύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις focus στα πόδια σου και στο ρυθμό που πατάς.
Μόλις μάθεις πώς να τρέχεις σχετικά ευθύγραμμα, το επόμενο βήμα είναι να ασχοληθείς με τον ρυθμό διασκελισμού σου ή τον αριθμό των βημάτων σου ανά λεπτό. Κατά τη διάρκεια του βασικού σου τρεξίματος, μέτρα τον αριθμό των βημάτων που κάνει το δεξί σου πόδι σε ένα λεπτό. Σύμφωνα με τον προπονητή Jack Daniels, ο γενικός κανόνας για αποτελεσματικό τρέξιμο είναι 90 βήματα ανά λεπτό για το ένα πόδι ή 180 και για τα δύο.Το κλειδί είναι να γνωρίζεις ποιος είναι ο ρυθμός διασκελισμού που έχεις. Αν είσαι στα 70 βήματα ανά λεπτό ή κοντά στα 80, πιθανότατα να κάνεις το κοινό λάθος των αρχαρίων που προσπαθούν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος μπορούν με κάθε βήμα (overstriding). Σε αυτήν την περίπτωση, κάνε εξάσκηση με μικρότερα, γρηγορότερα βήματα. Όπως και η σωστή ευθυγράμμιση, έτσι και το να διαχειριστείς το ρυθμό διασκελισμού σου, θα έχει προφανή επίδραση στη διαχείριση της ενέργειάς σου και στην αποτελεσματικότητά σου. Αυτό ωστόσο θέλει υπομονή και παίρνει χρόνο για να μαθευτεί. Οι πολλές δρομικές ασκήσεις και η επανάληψή τους θα σε βοηθήσουν.
Το να δουλεύεις επισταμένα στο τρέξιμο και πάνω σε όλα αυτά που το συνθέτουν θέλει χρόνο και ένα βήμα τη φορά. Όσο πιο σταδιακά κάνεις αλλαγές και τις αφομοιώνεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πρόοδός σου μακροπρόθεσμα.
Πηγή: runnersworld.com
Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach