Από το να κρατάς τον εαυτό σου απασχολημένο μέχρι να του δείχνεις ότι τον αγαπάς, εδώ θα βρεις 4 tips που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα.
Ένας τραυματισμός μπορεί να σε κρατήσει πίσω για περισσότερο καιρό απ’ ότι θα ήθελες – ρώτα την Gwen Jorgensen ή κάποιον άλλον έμπειρο δρομέα. Μπορεί να σου είναι δύσκολο να βλέπεις τους φίλους σου και άλλους δρομείς να συνεχίζουν την προπόνηση, ενώ εσύ νιώθεις ότι δεν είσαι σε θέση να τρέξεις.
Αλλά μπορείς να παραμείνεις υγιής και να νιώθεις καλά κι ας μην καταγράφεις χλμ. Από το να κρατάς τον εαυτό σου απασχολημένο δείχνοντας με άλλους τρόπους ότι τον αγαπάς, εδώ θα βρεις 4 tips που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις στα καλύτερά σου όσο διάστημα είσαι off.
1. Φρόντισε τον εαυτό σου!
Η πνευματική σου υγεία είναι κάτι που πρέπει να κάνεις focus τακτικά, είναι ιδιαιτέρα σημαντική όταν η καθημερινή σου ρουτίνα έχει αλλάξει. Κάνε μανικιούρ ή μασάζ, αγόρασε καινούργιο εξοπλισμό, συναντήσου με φίλους, ξεκίνα ένα καινούργιο βιβλίο ή βρες χρόνο μέσα στη μέρα σου για διαλογισμό.
Το να κάνεις άλλα πράγματα που αγαπάς, θα γεμίσει το πρόγραμμά σου ξανά και θα βοηθήσει το μυαλό σου να μη σκέφτεται ότι δεν μπορεί να τρέξει.
Έρευνα έδειξε ότι αυτοί που βρίσκουν χρόνο για να περιποιηθούν τον εαυτό τους νιώθουν λιγότερο στρεσαρισμένοι και έχουν γενικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής.
2. Δοκίμασε άλλες μορφές άσκησης!
Η ελαφριά άσκηση θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από πιασίματα. Αν μπορείς, λάβε υπόψη σου τις cross-training δραστηριότητες που δε στρεσάρουν τις αρθρώσεις σου, αλλά σε βοηθούν να διατηρήσεις την καλή φυσική σου κατάσταση για την οποία δουλεύεις σκληρά, όπως το κολύμπι ή την ποδηλασία.
Ακόμη και το να περπατάς το τετράγωνο θα σε βάλει σε κίνηση. Επίσης, εκμεταλλεύσου τις ευκαιρίες και γίνε πιο ενεργός μέσα στη μέρα σου. Ανέβα με τις σκάλες αντί το ασανσέρ. Πάρκαρε κάπου πιο μακριά. Περπάτα στη γειτονιά σου αντί να οδηγείς.
3. Ταίριαξε τη διατροφή σου με τα επίπεδα της ενέργειάς σου!
Αν δεν ασκείσαι τόσο συχνά όσο συνήθως κάνεις, θα καις λιγότερες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να τρως ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου. Το να είσαι προσεκτικός με τις μερίδες και με την κατανάλωση συγκεκριμένων συστατικών, όπως η ζάχαρη ή το αλάτι, μπορεί να βοηθήσει.
Επιπρόσθετα, μπορείς να δοκιμάσεις να τρως το φαγητό σου πιο αργά. Έρευνα έδειξε ότι όταν οι άνθρωποι τρώνε αργά, τότε παίρνουν λιγότερες θερμίδες.
Προσπάθησε να μασάς κάθε μπουκιά τουλάχιστον 10 φορές. Από τη στιγμή που το στόμα σταματήσει να μασάει, το στομάχι σου θα καταλάβει ότι είναι γεμάτο και ο εγκέφαλός σου θα πάρει το μήνυμα ότι είναι ώρα να σταματήσει να μασάει.
4. Μάθε για το μεταβολικό σου σύστημα!
Το να γνωρίζεις πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώσεις κάθε μέρα μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την υπερκατανάλωση, αλλά και το αίσθημα ότι είσαι εξουθενωμένος και όχι στα καλύτερά σου.
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πηγές που σε βοηθούν να γνωρίζεις πόσες θερμίδες χρειάζεσαι κάθε μέρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή, όπως το MyFitnessPal ή απλό κομπιουτεράκι για να υπολογίσεις τις προσωπικές σου ανάγκες που βασίζονται στο μεταβολικό σύστημα ξεκούρασης ή στο συνολικό αριθμό των θερμίδων που καις όταν το σώμα σου είναι σε κατάσταση ξεκούρασης, σύμφωνα με το National Academy of Sports Medicine (NASM).
Για να βρεις αυτόν τον αριθμό, χρησιμοποίησε το — the Mifflin-St Jeor equation — που θα σου δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα.
- Άνδρες: (10 × βάρος σε kg) + (6.25 × ύψος σε cm) – (5 × ηλικία) + 5
- Γυναίκες: (10 × βάρος σε kg) + (6.25 × ύψος σε cm) – (5 × ηλικία) – 161
Για παράδειγμα, μια 35χρόνη γυναίκα που έχει ύψος 162.56 cm και 58.9 κιλά θα έχει μεταβολικό σύστημα που αγγίζει τις 1.269 θερμίδες.
Εφόσον γνωρίζεις αυτά τα στοιχεία, μπορείς να κάνεις καλύτερες διατροφικές επιλογές μέσα στη μέρα σου.
Πηγή: runnersworld.com
Μετάφραση – Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου