Για τις γυναίκες το τρέξιμο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα πολύπλοκο εκείνη την περίοδο του μήνα. Υπάρχει όμως και κάτι περισσότερο από αυτό. Το τρέξιμο μπορεί να έχει ως αντίκτυπο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αντιδράσεις στο σώμα. Εδώ είναι 6 γενικά πράγματα που θα πρέπει να ξέρεις γύρω από το τρέξιμο και γυναικείο σώμα.
Οιστρογόνα
Τα οιστρογόνα είναι το μεγαλύτερο πράγμα που σε διαφοροποιεί από τον τύπο που είναι δίπλα σου στον αγώνα. Είναι μια παντοδύναμη ορμόνη, που επηρεάζει πολλές πτυχές της γυναικείας φυσιολογίας από το μεταβολισμό, τις αποθήκες γυλκογόνου, την λειτουργία των πνευμόνων ως την οστική υγεία. Είναι φιλική ως προς το δρομέα ορμόνη, εκείνες τις μέρες του μήνα που τα επίπεδα είναι υψηλά (λίγο πριν από την ωορηξία στο τέλος της ωοθυλακικής φάσης της έμμηνου ρύσης και στα μέσα της ωχρινικής φάσης) είναι κατάλληλες στιγμές να εστιάσεις σε σκληρές προπονήσεις και αγώνες.
Ακανόνιστοι κύκλοι περιόδου των γυναικών δρομέων
Πολλές γυναίκες που προπονούνται σκληρά και συχνά και έχουν χαμηλά ποσοστά λίπους συχνά έχουν ακανόνιστη περίοδο ή μέχρι και έλλειψη αυτής, πράγμα που μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων. Κάθε διαταραχή στον κύκλο μπορεί να μειώσει το οστικό περιεχόμενο σε μέταλλα και να αυξήσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση και κατάγματα. Τα οιστρογόνα είναι εξαιρετικά σημαντικά στην επίτευξη της απορρόφησης του ασβεστίου στα κόκαλα. Οι γυναίκες δρομείς με μη τακτική ή καθόλου περίοδο έχουν σημαντικά μειωμένη οστική πυκνότητα σε σχέση με εκείνες που έχουν φυσιολογική περίοδο, ακόμα και αν τις συγκρίνεις με μη αθλήτριες.
Αν είσαι σε κίνδυνο για κάταγμα λόγω έλλειψης οιστρογόνων, χρειάζεται να κάνεις τα πάντα για να ενδυναμώσεις τα οστά σου και να προλάβεις ένα τέτοιο συμβάν, συμπεριλαμβανομένου επαρκής διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D και προπόνηση ενδυνάμωσης. Πιθανόν να χρειαστεί να πάρεις από του στόματος αντισυλληπτικά, που θα σου παρέχουν οιστρογόνα.
Αυξημένη ροή
Αν έχεις αρκετό αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου, η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα σου πιθανόν να μειωθεί, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Μιας και ο σίδηρος είναι σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η απώλεια σιδήρου συχνά συνοδεύεται από πολύ αιμορραγία. Αν συμβαίνει αυτό, πιθανόν να χρειάζεσαι συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου. Πολλές γυναίκες δρομείς έχουν τη λεγόμενη αθλητική αναιμία (χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα εξαιτίας της άσκησης), ειδικά αν χάνουν και μεγάλη ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια του κύκλου. Η αθλητική αναιμία είναι πολύ συνηθισμένη μεταξύ των γυναικών δρομέων, ειδικότερα εκείνων που προπονούνται σε υψόμετρο.
Θερμοκρασία σώματος
Η θερμοκρασία του σώματος αλλάζει ρυθμικά καθ’ όλη τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, με τη μέγιστη να είναι στην ωχρινική φάση ως απάντηση στην αύξηση της προγεστερόνης. Η προγεστερόνη δρα σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται υποθάλαμος (το κέντρο ελέγχου της θερμοκρασίας), αυξάνοντας τη θεμροκρασία σημείου – αναφοράς. Η υψηλότερη θερμοκρασία σώματος κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης κάνει τότε το τρέξιμο δυσκολότερο, μιας και οι δρομείς δεν αρχίζουν να ιδρώνουν για να διώξουν την περιττή θερμότητα μέχρι να φτάσουν σε ακόμα υψηλότερη θερμοκρασία σώματος. Έτσι απέφυγε μεγάλες αποστάσεις στη ζέστη κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης του κύκλου.
Εγκυμοσύνη και τρέξιμο
Για τις περισσότερες γυναίκες δρομείς, το τρέξιμο τα 2 πρώτα τρίμηνα είναι εντελώς υγιής διαδικασία. Συχνά παράπονα της εγκυμοσύνης – συμπεριλαμβανομένου ναυτίας, καουρών, αϋπνίας, κιρσών και κραμπών στα πόδια – μειώνονται στις γυναίκες που παραμένουν active κατά την εγκυμοσύνη τους. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει επίσης συνδεθεί και με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων μαιευτικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου προεκλαμψίας, υπέρτασης που οφείλεται στην εγκυμοσύνη και διαβήτη κυήσεως. Υπάρχουν ακόμα μερικές ιατρικές συνθήκες που μπορεί να σε κρατήσουν μακριά από το τρέξιμο και τους αγώνες κατά την εγκυμοσύνη: σοβαρή καρδιακή και αναπνευστική νόσος, επίμονη αιμορραγία στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο και ρήξη μεμβρανών.
Γυναικείος μεταβολισμός: Ένα πλεονέκτημα για το τρέξιμο απστάσεων
Οι γυναίκες βασίζονται περισσότερο στο λίπος και λιγότερο στους υδατάνθρακες, ενώ τρέχουν με τον ίδιο ρυθμό. Μιας και οι ανθρώπινες αποθήκες υδατάνθρακα είναι περιορισμένες, η διαφορά του μεταβολισμού μεταξύ των φύλων δίνει στις γυναίκες δρομείς το πλεονέκτημα για τις δραστηριότητες που χρειάζονται μεγάλη αντοχή, κατά την διάρκεια των οποίων υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να διατηρηθούν οι υδατάνθρακες και να χρησιμοποιηθεί περισσότερο λίπος, λόγω του πιο αργού ρυθμού.
Πηγή: active.com
Μετάφραση – Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com