Με αυτές τις λέξεις συνεννοοούνται οι δρομείς!

Προπόνηση σε υψόμετρο: Οι ελίτ δρομείς προπονούνται σε υψόμετρο για να αυξήσουν τον όγκο των ερυθροκυττάρων τους, βελτιώνοντας τη μεταφορά οξυγόνου στους μύες τους.

Aqua jogging: Το τρέξιμο στην αντίσταση νερών που έχουν βάθος, ενώ δεν πατάς.  

Bandit (‘τζαμπατζής’): Κάποιος που συμμετέχει σε έναν αγώνα ανεπίσημα, χωρίς να έχει εγγραφεί ή πληρώσει.

Bib (αριθμός συμμετοχής): Τα τυπωμένα νούμερα που φοράς πάνω σου, ενώ τρέχεις σε έναν αγώνα και σε ταυτοποιούν είναι τα Bib numbers.

Μαύρα νύχια: Μαυρισμένα και χαμένα νύχια σε δρομείς που με κάποιο τρόπο τα χτυπούν συνέχεια στο μπροστινό μέρος του παπουτσιού (πχ. σε κατηφόρες).

Ματωμένες ρώγες: Αυτό συμβαίνει συνήθως από την τριβή με το μπλουζάκι και είναι κοινό.

Υπερφόρτωση υδατανθράκωνΗ τακτική που ακολουθούν συνήθως μαραθωνοδρόμοι την τελευταία εβδομάδα που οδηγεί σε έναν  αγώνα ή ακόμα και σε μία μεγάλη προπόνηση, έτσι ώστε να αποθηκεύσουν γλυκογόνο σε μύες και συκώτι, για να το χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Πιστοποιημένη διαδρομή: Οι περισσότεροι Μαραθώνιοι πιστοποιούνται, κάτι που δείχνει ότι η διαδρομή είναι ακριβώς μετρημένη.

Σύγκαμα: Ματωμένο, μελανιασμένο δέρμα που έχει προκληθεί από την τριβή που συμβαίνει με την επαφή δέρμα με δέρμα.

Τσιπάκι: Ένα μικρό κομμάτι πλαστικού συνήθως που βάζει ο δρομέας στα κορδόνια του πάνω στο παπούτσι του και χρησιμοποιείται για να καταγράψει τα περάσματά του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μπορεί να είναι και κολλημένο πίσω από το Bib Number του.

Αποθεραπεία: Φάση ελαφρύτερης σωματικής δραστηριότητας που έχει στόχο να σε επαναφέρει στην αρχική σου κατάσταση, έπειτα από έντονη προσπάθεια.

Μπλοκ εκκίνησης: Μία οριοθετημένη περιοχή σε έναν αγώνα που βοηθάει στο διαχωρισμό των δρομέων σε γκρουπ ρυθμών.

Ενδορφίνες: Χημικές ενώσεις του εγκεφάλου που συμβάλλουν στο να σου συμβεί η ‘ευφορία του δρομέα’.

Φάρτλεκ: Είδος προπόνησης στο οποίο κάνεις ‘παιχνίδι ρυθμού (fartlek στα σουηδικά σημαίνει ‘ παιχνίδι ρυθμού’), εναλλάσσοντας την ταχύτητα του τρεξίματός σου από γρήγορη σε αργή και το ανάποδο.

5K: Η πιο δημοφιλής απόσταση για αγώνα και μια καλή απόσταση για να αποτελέσει τον πρώτο σου αγώνα.

Γλυκογόνο: Η μορφή που αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες στους μύες και στο συκώτι σου κι έπειτα μετατρέπονται σε γλυκόζη για να γίνουν διαθέσιμοι να σου δώσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι. Το ποσό του γλυκογόνου που αποθηκεύεται εξαρτάται από το επίπεδο προπόνησής σου και από το ποσοστό υδατανθράκων που έχεις στη διατροφή σου.

GPS: Πολλά δρομικά ρολόγια έχουν GPS που καταγράφουν την απόσταση που τρέχεις, με υψηλό βαθμό ακρίβειας.

Ημιμαραθώνιος: Αγώνας 21,1 χιλιομέτρων, ο οποίος αρχίζει κι έχει μεγάλη απήχηση, καθώς πολλοί δρομείς θέλουν να επεκτείνουν την αντοχή τους, χωρίς να χρειάζεται οπωσδήποτε να τρέξουν ολόκληρο μαραθώνιο.

Οπίσθιοι μηριαίοι: Οι μακριοί μύες που βρίσκονται στο πίσω μέρος των ποδιών σου. Οι δυνατοί και ευλύγιστοι  οπίσθιοι μηριαίοι είναι καθοριστικοί για να αποδίδεις το καλύτερό σου, γιατί βοηθούν να κάμψεις τα γόνατά σου και να εκτείνεις τα ισχία σου. Οι αδύναμοι ή σφιχτοί οπίσθιοι μηριαίοι κατευθύνουν μεγάλο μέρος της δουλειάς του τρεξίματος σε άλλα σημεία του σώματος που δεν είναι φτιαγμένα γι’ αυτή τη δουλειά. Οι αρχάριοι δρομείς που η καθημερινότητά τους περιλαμβάνει πολλή καθιστική ζωή πρέπει να συμπεριλάβουν ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας στη ρουτίνα τους από την αρχή.

Καρδιακή συχνότητα: Το πόσες φορές χτυπάει η καρδιά σου ανά λεπτό. Είναι ένα καλό εργαλείο για να βρεις τη Μέγιστη Καρδιακή σου Συχνότητα και να δουλέψεις διάφορες εντάσεις στην προπόνησή σου με βάση αυτή.

Δείκτης θερμότητας: Μία συνδυαστική μέτρηση θεροκρασίας περιβάλλοντος και υγρασίας που δείχνει τι αίσθηση υπάρχει έξω. Όταν η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα, εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να ιδρώσει κι έτσι το σώμα κρατάει περισσότερη θερμότητα. Επίσης σε υψηλή υγρασία ελλοχεύουν θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Ανηφόρες: Είδος προπόνησης που περιλαμβάνει το γρήγορο σπριντ σε ανηφόρα, έπειτα την επιστροφή στη βάση της ανηφόρας με περπάτημα ή jogging στην κατηφόρα για αποκατάσταση, κι έπειτα η επανάληψη της ανηφόρας σε γρήγορο ρυθμό. Θεωρείται ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χτίσεις δύναμη στα πόδια, ταχύτητα και αερόβια ικανότητα. Οι επαναλήψεις σε ανηφόρα μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμού επειδή περιορίζουν τον χρόνο πολύ γρήγορου τρεξίματος και επειδή η κλίση της ανηφόρας μειώνει την απόσταση που έχουν τα πόδια σου να φτάσουν στο έδαφος, μειώνοντας έτσι την επίπτωση κάθε βήματος.

Κρυοθεραπεία: Συνήθως γίνεται μετά από long runs, αγώνες και δύσκολες προπονήσεις. Πέρα από το να βάλεις πάγο σε κάποιο σημείο, ακόμα αποτελεσματικότερη είναι η βύθιση των ποδιών σε παγωμένο νερό για 15-20 λεπτά. Ο πάγος περιορίζει τα κύτταρα του αίματος και μειώνει τη μεταβολική δραστηριότητα, κάτι το οποίο μειώνει το πρήξιμο και τη βλάβη των ιστών. Μόλις βυθιστείς σε κρύο νερό, οι υποκείμενοι ιστοί ζεσταίνονται, προκαλώντας επιστροφή γρηγορότερης αιματικής ροής, κάτι το οποίο βοηθάει στο να αποβληθούν άχρηστα προιόντα από τα κύτταρα.

Λαγονοκνημιαία ταινία: Ένας παχύς, ινώδης ιστός που ενώνει τα ισχία με τα γόνατα. Βοηθάει στην κάμψη και στροφή των ισχίων, ενώ σταθεροποιεί και εκτείνει τα γόνατά σου. Είναι πολύ εύκολο να τεταθεί, οδηγώντας σε σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας, αν αυξήσεις πολύ γρήγορα τον όγκο ή την ένταση των χιλιομέτρων σου.

Διαλειμματική προπόνηση: Όπως το ακούς, αυτό αναφέρεται στο χρόνο που δίνεις στην αποκατάσταση μεταξύ των κομματιών ταχύτητας που κάνεις. Ωστόσο, ο όρος αναφέρεται συχνότερα για να αναφέρει τις ειδικές προπονήσεις κομματιών που κάνεις συνήθως σε στίβο ή γενικότερα στα γρηγορότερα κομμάτια τρεξίματος, στα οποία παρεμβάλλεται συγκεκριμένο διάλειμμα.

Long Runs/Long slow distance runs (LSD):  Το τρέξιμο που είναι μεγαλύτερο μέσα στην εβδομάδα και σε βοηθάει να χτίσεις αντοχή σωματική και ψυχολογική, έτσι ώστε να προετοιμαστείς κατάλληλα για έναν ημιμαραθώνιο και μαραθώνιο.

ΜαραθώνιοςΈνας αγώνας 42.195 μέτρων. Αν και πολλοί δρομείς είναι περήφανοι που τον έχουν τρέξει, μερικοί άλλοι από τους καλύτερους στην ιστορία, δεν έχουν τρέξει ποτέ μαραθώνιο. Οπότε μην αισθάνεσαι ότι πρέπει να τρέξεις μαραθώνιο για να πεις ότι είσαι δρομέας. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να έχεις τουλάχιστον ένα χρόνο κανονικής προετοιμασίας τρεξίματος, πριν μπεις σε διαδικασία να προπονηθείς για μαραθώνιο.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach