Είτε είσαι νέος δρομέας, είτε δρομέας καλού επιπέδου με αξιοσημείωτες επιδόσεις, είτε ένας καθημερινός ασκούμενος που ‘στοιβάζει’ προπόνηση κυρίως μέσα σε ένα σαββατοκύριακο (weekend warrior), υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί ένας running coach μπορεί να σε βελτιώσει δρομικά.

Αν η σκέψη του να προσλάβεις έναν running coach σου φαίνεται κάτι το πολύ ‘έξτρα’, σου λέμε ότι δεν είναι, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές. Εκτός από την επιλογή του personal trainer, υπάρχουν ομαδικά μαθήματα, ομάδες με running coaches ανοιχτές για σένα (ακόμα και δωρεάν), online training με προγράμματα προσαρμοσμένα πάνω σου.

Το να δουλέψεις με έναν προπονητή τρεξίματος έστω και για μερικές μόνο φορές μπορεί να σε ωφελήσει ουσιαστικά, αλλά ακόμα μεγαλύτερα οφέλη θα πάρεις, αν περάσετε μαζί μια ολόκληρη αγωνιστική χρονιά. Παρακάτω σου έχουμε μερικούς λόγους για να το κάνεις.

1. Τεχνική τρεξίματος

Ένα από τα βασικότερα που μπορεί να σου δώσει ένας running coach είναι να σου φτιάξει σωστή τεχνική τρεξίματος. Αν τρέχεις καιρό μόνος, είναι ακόμα δυσκολότερο να φτιάξεις τα λάθη σου, κι αυτό όχι επειδή δεν θέλεις ή δεν προσπαθείς, αλλά επειδή είναι πολύ δύσκολο να τα αναγνωρίσεις και έχεις προσαρμόσει καιρό το σώμα σου σε λάθος στάσεις και κινήσεις. Ένας καλός προπονητής θα εντοπίσει τα λάθη σου, και θα προσαρμόσει τη στάση σου, το διασκελισμό και το πάτημά σου.

Λάθος τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς με τον καιρό και τρέξιμο μη αποτελεσματικό (κοινώς, να τρέχεις αργά). Με τον καιρό, με επιμονή και υπομονή, αλλά και με τη φωνή του προπονητή στο κεφάλι σου, θα ‘ισιώσεις’ και θα είσαι καλύτερος δρομέας έπειτα.2. Όγκος προπόνησης

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στον προγραμματισμό ενός δρομικού προπονητικού πλάνου είναι ο καθορισμός του όγκου των χιλιομέτρων που τρέχεις. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι κάτι προσωποποιημένο και εξαρτάται από πολλές μεταβλητές. Την ηλικία, το δρομικό υπόβαθρο (αν έτρεχες πριν και πόσο), το φύλο, τους τραυματισμούς που είχες, πόσο ζυγίζεις, τι αγωνιστικό στόχο έχεις κλπ.

Ένας καλός προπονητής θα τα λάβει όλα αυτά υπ’ όψη και, αφού σε παρατηρήσει από κοντά τις πρώτες εβδομάδες, θα είναι σε θέση να προσαρμόσει τον όγκο που σου ταιριάζει βάσει της τρέχουσας κατάστασής σου. Με τον κατάλληλο χιλιομετρικό όγκο, θα αποφύγεις τραυματισμούς και θα αποδώσεις τα μέγιστα σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερο να είσαι με έναν προπονητή ολόκληρη σεζόν.

3. Πίεση εκεί που πρέπει

Μία δουλειά του προπονητή είναι να σε πιέζει τις ‘δύσκολες’ μέρες. Όταν κάνεις μόνος σου δύσκολες διαλειμματικές προπονήσεις είναι πολύ πιθανό να ‘κλέψεις’ κανένα κομμάτι ή να μην πιεστείς όσο θα μπορούσες. Ένας καλός προπονητής δεν θα σε αφήσει να ‘τα παρατήσεις’ και δεν θα σου χαϊδέψει τ’ αυτιά.4. Easy runs

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το πιο δύσκολο για τους ερασιτέχνες δρομείς είναι να τρέχουν ΑΡΓΑ στα easy runs τους. Τι σημαίνει αυτό; Οι περισσότεροι, ίσως κι εσύ, βγαίνουν εκεί έξω τρέχοντας τις εύκολες προπονήσεις τους στο 75 – 80% της μέγιστης ικανότητάς τους. Ο προπονητής θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς ποιος είναι ο αργός, αερόβιος ρυθμός σου, έτσι ώστε να κολλήσεις σε αυτόν στις αργές προπονήσεις σου, κάνοντας την αποκατάσταση και τις προσαρμογές που χρειάζεται το σώμα σου, χωρίς να το φορτώνεις με ένταση που δεν χρειάζεται και να το κάνεις προσφιλές σε τραυματισμούς.

5. Αποκατάσταση

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσεις ότι δεν γίνεσαι καλύτερος δρομέας κατά τη διάρκεια των προπονήσεων σου, αλλά μετά από αυτές. Οι φυσιολογικές προσαρμογές που σε βελτιώνουν γίνονται ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης. Οπότε, όσο καλή κι αν είναι η προπόνηση που κάνεις, αν δεν ξεκουράζεσαι σωστά, δεν κάνεις τις προσαρμογές που θα μπορούσες.

Το θέμα είναι ότι η ‘ξεκούραση’ – αποκατάσταση γίνεται με πολλούς τρόπους. Η ελλιπής θα σε οδηγήσει σε υπερπροπόνηση και τραυματισμούς και η παραπάνω απ’ αυτήν που χρειάζεσαι θα αφήσει να χαθούν οι προσαρμογές στη φυσική σου κατάσταση. Υπάρχουν πολλά είδη ξεκούρασης: η ενεργητική, η ολική, ο ύπνος. Πρέπει να είσαι σίγουρος/η ότι κάνεις τους σωστούς συνδυασμούς. Ο προπονητής σου θα σε βοηθήσει στο πόσες μέρες ξεκούρασης χρειάζεσαι (και τι τύπου ακριβώς), ανάλογα με την προπονητική φάση στην οποία βρίσκεσαι.

6. Ενδυνάμωση και ευλυγυσία

Πολλοί δρομείς δεν δίνουν βάση στην προπόνηση ενδυνάμωσης και συνεχίζουν να τρέχουν με τις μυϊκές ανισορροπίες που έχουν αναπτύξει από το παρελθόν εξαιτίας τραυματισμών, αδυναμιών, λάθος τεχνικής κλπ. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο εμφάνισης τραυματισμών και σε μη αποδοτικό μυϊκό σύστημα. Ο προπονητής θα σου προτείνει ασκήσεις που σου χρειάζονται και μαζί του θα τις εκτελέσεις και σωστά. Επίσης, θα μπορέσει να σου προτείνει τι εναλλακτικές προπονήσεις (cross training) θα μπορούσες να ενσωματώσεις στην off season σου.7. Αγωνιστικές συνθήκες

Όταν μπαίνεις σε διαδικασία να προσλάβεις κάποιον προπονητή, έχεις λογικά στο μυαλό σου κάποιον αγώνα. Είτε ο στόχος σου είναι να τρέχεις το μαραθώνιο σε 3 ώρες, είτε να βελτιώσεις το 10άρι σου κατά 20 δευτερόλεπτα, είτε απλά να μην περπατήσεις στο πρώτο σου 5άρι, ο running coach θα σε βοηθήσει να τον κατακτήσεις. Όχι μόνο θα βελτιώσει την απόδοσή σου, αλλά όσο πλησιάζει η μέρα του αγώνα θα ξέρει να σε ‘φορμάρει’ σωστά, να σου πει τι να φας, να σου πει τεχνικές οραματισμού της πραγματοποίησης του στόχου σου. Και, φυσικά, να είναι εκεί να χαρεί μαζί σου το αποτέλεσμα ή να σου πει τι πήγε λάθος.


Πηγή: active.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach