Τι μπορείς να κάνεις για να πείσεις τα παιδιά σου να επιλέξουν κάποια δραστηριότητα ή άθλημα;
Ασκηθείτε μαζί
Το βραδινό γεύμα τελείωσε. Αντί να πάτε στην τηλεόραση, κατευθυνθείτε προς την πόρτα. Πηγαίνετε για περίπατο, μιλώντας για ανάλαφρα θέματα. Δεν είναι ώρα να μιλήσεις με το παιδί σου για τους βαθμούς του. Είναι ώρα για ψυχαγωγία.
Μια ώρα την ημέρα
Τα παιδιά χρειάζεται να κινούνται για 60 λεπτά την ημέρα. Η άσκηση θα πρέπει να αποτελείται από:
- Αερόβια (τρέξιμο και γρήγορο περπάτημα)
- Μυϊκή ενδυνάμωση (pushups)
- Ενδυνάμωση οστών (σκοινάκι)
Η ώρα της άσκησης δεν χρειάζεται να γίνεται όλη μεμιάς. Μπορείτε να τη χωρίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και η βόλτα με τον σκύλο μετρά.
Βηματόμετρο
Στα παιδιά αρέσουν τα gadgets. ‘Ενας βηματομετρητής μπορεί να τα παρακινήσει να κινηθούν περισσότερο. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε μίνι προκλήσεις για να κινηθούν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επιλέξτε το μέρος
Φαίνεται απλό, αλλά ορισμένες φορές πρέπει να επιλέξεις τη σωστή τοποθεσία. Πήγαινε τα παιδιά σε μια αυλή ή γήπεδο, στο πάρκο ή κάντε πικ νικ με φίλους. Μπορεί να μη χρειάζεται να πασχίσεις πολύ για να τα κάνεις να κινηθούν. Μπορεί να εμπνευστούν από το περιβάλλον ή άλλα παιδιά.
Ψάξε για μαθήματα
Τα μαθήματα, όπως χορός, τέννις, γιόγκα, μπορεί να είναι καλός τρόπος να κάνεις τα παιδιά σου να αγαπήσουν την άσκηση.
Παίξτε βιντεοπαιχνίδια
Όσον αφορά τη φόρμα, τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι εχθρός. Χρησιμοποίησε σύστημα παιχνιδιών με αισθητήρα κίνησης. Παιδιά που σηκώνονται και κινούνται όταν παίζουν ενεργά video games καίνε μέχρι 200% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με παιδιά που παίζουν τακτικά video games ενώ κάθονται. Καλό είναι να περιορίζεις το χρόνο που τα παιδιά περνούν μπροστά στην οθόνη, σε 2 ώρες ή λιγότερο την ημέρα.
Κάνε την άσκηση διασκέδαση
Δεν χρειάζεται να πεις τη λέξη “άσκηση” ή “γυμναστική”. Φυτέψτε μαζί λουλούδια. Περπατήστε ως ένα αγαπημένο σας μέρος στη γειτονιά. Φτιάξτε μαζί έναν χιονάνθρωπο. Κάντε την άσκηση να μοιάζει διασκεδαστικό κομμάτι της καθημερινότητας, όχι κάτι που πρέπει να γίνει με το ζόρι.
Δώσε στα παιδιά ενθάρρυνση
Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος. Αν το παιδί δεν θέλει να ασκηθεί αμέσως, μην καταθέσεις τα όπλα. Πες καλά λόγια γι’ αυτό που κάνει. Βοήθησέ το να δοκιμάσει δραστηριότητες που δεν είναι ανταγωνιστικές. Δοκιμάστε διάφορα σπορ ή δραστηριότητες και βοήθησε τα παιδιά να δουν ότι η άσκηση είναι για όλους.
Βρείτε το πάθος σας
Αν θέλεις να ασκούνται τα παιδιά σου, βοηθά αν ασκείσαι εσύ ο ίδιος. Αν σε βλέπουν να κινείσαι, τα παιδιά γνωρίζουν ότι η κίνηση είναι φυσιολογικό, σημαντικό μέρος της ζωής, που μπορεί να είναι διασκεδαστικό. Βρείτε μια δραστηριότητα που πραγματικά ευχαριστιέστε μαζί. Στη συνέχεια μοιραστείτε τη με τα παιδιά. Αν δεν έχεις γυμναστεί τον τελευταίο καιρό, μπορείτε να αρχίσετε μαζί.
Πηγή: iatronet.gr