Ο Αχίλλειος είναι ο μεγάλος τένοντας που συνδέει δύο κύριους μύες, τον γαστροκνήμιο και το πέλμα. Κάτω από υπερβολικό στρες, ο τένοντας σφίγγει και φορτίζεται ακόμα περισσότερο. Αυτό προκαλεί φλεγμονή (αυτό είναι η τενοντίτιδα του Αχιλλείου) και με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας του ουλώδη ιστού που παράγεται, ο Αχίλλειος γίνεται λιγότερο ελαστικός. Αν ο φορτισμένος Αχχίλειος συνεχίζει να στρεσάρεται, μπορεί σκιστεί ή να σπάσει.
Συμπτώματα τενοντίτιδας Αχίλλειου
Η τενοντίτιδα Αχίλλειου χαρακτηρίζεται από θαμπό ή δυνατό πόνο οπουδήποτε κατά μήκος του τένοντα, αλλά συνήθως εμφανίζεται χαμηλά κοντά στην φτέρνα. Άλλα σημάδια που ίσως να παρατηρηθούν είναι περιορισμένη κίνηση του αστραγάλου, ερυθρότητα ή αίσθηση καψίματος στην περιοχή.
Αιτίες της τενοντίτιδας Αχίλλειου
Οι σφιχτές ή οι κουρασμένες γάμπες μπορούν να προκαλέσουν Αχίλλειο τένοντα, η κάκη διάταση, η απότομη αύξηση της χιλιομετρικής απόστασης ή απλά η υπερπροπόνηση. Η πολύ συχνή προπόνηση σε ανηφόρες ή η προπόνηση ταχύτητας μπορούν να στρεσάρουν τον Αχίλλειο παραπάνω από άλλες μορφές προπόνησης. Ακόμα μπορεί να προκληθεί από άκαμπτα παπούτσια που αναγκάζουν τον Αχίλλειο να στρίβει κατά την προσγείωση, αφού δεν υπάρχει σωστή απορρόφηση.
Πρόληψη και θεραπεία της τενοντίτιδας Αχίλλειου
Αν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις πόνο στον Αχίλλειο, το 1ο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να σταματήσεις να τρέχεις. Πάρε κάποια ασπιρίνη και τοποθέτησε πάγο στην περιοχή για 15-20 λεπτά αρκετές φορές μέσα στην μέρα για να βοηθήσεις την φλεγμονή να υποχωρήσει. Μασάζ στην περιοχή μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Αφότου υποχωρήσει ο πόνος και φύγει το οίδημα, κάνε διάταση γαστροκνήμιου. Μην αρχίσεις να τρέχεις πριν μπορείς να σηκωθείς στις μύτες των ποδιών (ακροστασία) χωρίς να πονάς. Στην συνέχεια μπορείς να αρχίσεις ενδυνάμωση με λάστιχα, σκοινάκι και σταδιακά να αρχίζεις να τρέχεις ξανά. Θα πρέπει να μπορείς να εκτελείς ένα ελεύθερο χαλαρό τρέξιμο μετά από 6-8 εβδομάδες.
Αν ο τραυματισμός δεν ανταποκρίνεται στην αυτοθεραπεία που πραγματοποιείς μέσα σε δύο εβδομάδες, επισκέψου ένα φυσιοθεραπευτή ή έναν ορθοπεδικό χειρούργο. Η χειρουργική επέμβαση συνήθως είναι για να διορθώσει τον ουλώδη ιστό και είναι το τελευταίο στάδιο.
Δοκίμασε εναλλακτικές δραστηριότητες όπως κολύμπι και ποδήλατο σε χαμηλή ένταση. Μείνε μακριά από ασκήσεις που φέρουν βάρος.
Για την μη επανεμφάνιση της τενοντίτιδας Αχίλλειου, θα πρέπει να δώσεις βάρος σε σωστή ενδυνάμωση με ακροστασίες, κάμψη Αχίλλειου με λάστιχο και μετά από κάθε προπόνηση 10 λεπτά τοποθέτηση πάγου. Μην παραλείπεις τακτικό μασάζ και τακτική αλλαγή παπουτσιών. Επίσης ένα πελματογράφημα με σκοπό την δημιουργία κατάλληλων πάτων θα σε βοηθήσει εξίσου πάρα πολύ.
Παρακάτω ακολουθεί και βίντεο με όλες τις οδηγίες:
Πηγή: Runnersworld.com