Η αντοχή του ανθρώπου εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στους μύες και τη δυνατότητα των μυών να το χρησιμοποιήσουν. Καθώς ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες, το οξυγόνο συνδέεται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, πιο συγκεκριμένα σε μια ουσία που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Στη συνέχεια η οξυ-αιμοσφαιρίνη, όπως ονομάζεται τώρα που έχει οξυγόνο, μεταφέρεται σε όλους τους ιστούς του σώματος και χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες κάθε ιστού.
Τι είναι αυτό που μειώνει την αντοχή των καπνιστών; Το κάπνισμα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μειώνει τη μεταφορά οξυγόνου στους μύες με αρκετούς τρόπους. Πρώτον, παράγει μονοξείδιο του άνθρακα. Και όταν εισπνέεται μονοξείδιο του άνθρακα, αυτό διαχέεται γρήγορα από τους πνεύμονες στο αίμα, όπου, όπως και το οξυγόνο συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη και η οποία τώρα γίνεται ανθρακυλαιμοσφαιρίνη.
Το πρόβλημα είναι πως το μονοξείδιο του άνθρακα συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη περίπου 250 φορές πιο γρήγορα από το οξυγόνο. Με άλλα λόγια για κάθε αιμοσφαιρίνη συνδεδεμένη με οξυγόνο, 250 αιμοσφαιρίνες είναι συνδεδεμένες με μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτό σημαίνει πως όταν το οξυγόνο ανταγωνίζεται το μονοξείδιο του άνθρακα για αιμοσφαιρίνη, το οξυγόνο βγαίνει πάντοτε χαμένο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, την παρουσία μονοξειδίου του άνθρακα, μειώνεται δραστικά η δυνατότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο για τις ενεργειακές ανάγκες των μυών και του σώματος.
Δεύτερον, η νικοτίνη του τσιγάρου συσπά τα βρογχιόλια των πνευμόνων. Αυτό αυξάνει την αντίσταση στην είσοδο και την έξοδο αέρα από τους πνεύμονες. Τρίτον, το κάπνισμα ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα, με συνέπεια να προκαλούνται αυξημένες εκκρίσεις στο βρογχικό δένδρο και οίδημα στην επίστρωση των βρόγχων.
Πηγή: Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας