Το να τρέξεις ένα “easy run” δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Είναι εύκολο να πιαστείτε από τον ρυθμό, τον καλό καιρό ή το πόσο καλά νιώθετε τα πόδια σας τη συγκεκριμένη μέρα. Ένας λόγος που οι δρομείς δεν τρέχουν σκληρά σε κάθε τρέξιμο είναι ότι αυξάνει τις πιθανότητες του σώματος να τραυματιστεί. Το να ζορίζεις το σώμα σου δεν επιτρέπει στους μύες να ανακάμψουν, κάτι που τελικά θα εμποδίσει την απόδοσή σου. Υπάρχουν μερικές προσεγγίσεις εκεί έξω που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι οι εύκολες μέρες σας δεν θα γίνουν δύσκολες.
Η πιο χρήσιμη μη επιστημονική προσέγγιση είναι να τα αγνοήσετε όλα και να προχωρήσετε με έναν ρυθμό που μπορείτε εύκολα να ανταποκριθείτε. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορείτε να εξιστορήσετε μια σύντομη ιστορία εύκολα, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να συνομιλείτε με τον κάποιον που τρέχει μαζί σας χωρίς να λαχανιάζετε. Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό, δεν ζορίζετε τον εαυτό σε αερόβιο επίπεδο. Εάν δεν μπορείτε να πείτε περισσότερες από μερικές λέξεις χωρίς να χάσετε την αναπνοή σας, δυσκολεύεστε πολύ για να το πείτε “εύκολο τρέξιμο”.
Υπάρχει και μία πιο επιστημονική προσέγγιση: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών. Η ιδέα εδώ είναι να διατηρήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό σε αερόβιες ζώνες για να ενισχύσετε την ανάκτησή σας από την άσκηση υψηλής έντασης μέσω της αυξημένης αερόβιας απόκρισης, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση του συσσωρευμένου γαλακτικού οξέος από τους μύες. Το να ακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό στις διαδρομές αποκατάστασης είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τον έλεγχο της προσπάθειας.
Δεν σας ζητάμε να κοιτάτε τον καρδιακό σας ρυθμό για κάθε δευτερόλεπτο του τρεξίματός σας, αλλά ξεκινήστε με έναν εύκολο ρυθμό συνομιλίας και δείτε πού είναι ο καρδιακός σας ρυθμός σε κάθε χιλιόμετρο περίπου, για να διασφαλίσετε ότι παραμένετε εντός των αερόβιων ζωνών.
Εάν δεν είστε σίγουροι για τις ζώνες αερόβιας καρδιακής συχνότητας (οι οποίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση υγείας), αφαιρέστε την ηλικία σας από το 220. Για παράδειγμα, ένας 30χρονος θα έχει γενικά μέγιστο καρδιακό ρυθμό περίπου 190 παλμούς ανά λεπτό ( bpm). Η αερόβια ζώνη HR σας είναι 65 έως 80 τοις εκατό του μέγιστου καρδιακού σας παλμού. Επομένως η ζώνη αερόβιας καρδιακής συχνότητας ενός 30χρονου είναι μεταξύ 120 και 150 bpm.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πραγματοποιείτε ένα τρέξιμο αποκατάστασης είναι τα παπούτσια σας. Φορέσετε το πιο άνετο ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο που έχετε. Δεν χρειάζεται να πηγαίνετε γρήγορα όταν τρέχετε ένα easy run, γι’ αυτό φορέστε κάτι που σας ταιριάζει απόλυτα στα πόδια σας. Το να έχετε παπούτσια που μπορούν να σας πάνε από το σημείο Α στο σημείο Β χωρίς πόνο ή ενόχληση, βοηθάει να τρέξετε πιο εύκολα και ευχάριστα τα χιλιόμετρα.
Μερικές άλλες συμβουλές για να διατηρήσετε το easy run σας είναι να αποφύγετε τις λοφώδεις διαδρομές καθώς και να φτιάξετε μια λίστα αναπαραγωγής ή ένα podcast για να σας δώσει ένα έξτρα boost και να σας ανεβάσει τη διάθεση.
Πηγή: runningmagazine.ca