To Πάσχα είναι πια παρελθόν και οι περισσότεροι από εμάς “χαλάσαμε” τη διατροφή μας και φάγαμε πολύ – όχι μόνο φαγητό, αλλά και πολλή, πολλή σοκολάτα.

Μετά τις γιορτές είσαι στη φάση να κανονίζεις δίαιτα ή απλά θες να ξαναφτιάξεις τη διατροφή σου με αποχή από ζάχαρη και σοκολάτα; Η υπερκατανάλωση σοκολάτας και γλυκών το Πάσχα μπορεί να σε έκανε να αισθάνεσαι λίγο “ζαβλακωμένος”. Καλά έκανες και το ευχαριστήθηκες, αλλά τώρα είναι η ώρα να επανέλθει το σώμα του στα φυσιολογικά του και να βρει ξανά τους διατροφικούς ρυθμούς του. Εδώ θα σου πούμε τι μπορείς να κάνεις για να αναστρέψεις όλη αυτή τη διατροφική “ζημιά” από τις..σοκολάτες του Πάσχα.

Το Πάσχα, μια οικογενειακή κατά βάση γιορτή, συνήθως έχει πολλή σοκολάτα και όχι ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή. Και παρ’ όλο που την ώρα που την τρώμε αισθανόμαστε τέλεια, έπειτα μπορεί να μας αφήσει μέχρι και με..πονοκέφαλο. Η ζάχαρη προκαλεί χάος στο ανθρώπινο σώμα, οπότε πώς μπορεί κάποιος να περιορίσει τη ζημιά που γίνεται από την υπερφαγία σοκολάτας και γενικότερα γλυκών τις ημέρες του Πάσχα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφύγεις είναι το να σταματήσεις μαχαίρι την κατανάλωση, σύμφωνα με τον Dr. Mike Roussell. Η ζάχαρη είναι μια εθιστική ουσία, και το να την κόψεις με τη μία από το σώμα σου μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χάλια. Και εν τέλει να σε οδηγήσει ξανά με τα μούτρα στα γλυκά. “Περίμενε μέχρι να αισθανθείς ξανά πείνα και φάει ένα μικρό γεύμα πρωτεΐνης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πχ. ψητό σολωμό και μπρόκολο”, προτείνει ο Dr. Roussell, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ένα τέτοιο γεύμα θα ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα βοηθήσει στο έλεγχο των ορμονών και στις λιγούρες. Τονίζει, επίσης, τη σημασία του να πίνεις πολύ νερό στο να επανέλθει ομαλά το σώμα σου ξανά. “Το νερό θα βοηθήσει στο να “κάψεις” αυτήν την περίσσεια ζάχαρη, όπως επίσης και την κατακράτηση υγρών που συνοδεύεται μαζί της”. Βάλε ξανά στη διατροφή σου το νερό!

Η κανέλα θα μπορούσε να βοηθήσει το σώμα σου μετά από πολλή κατανάλωση ζάχαρης, σύμφωνα με τον ειδικό υγείας. Ο Roussell λέει: “Η χημική ένωση της κανέλλας μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σου να μεταβολίζει και να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες. Η έρευνα δείχνει ότι μπορείς να βιώσεις αυτήν την επίδραση μόλις με ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλλα που μπορείς να προσθέσεις σε κάθε γεύμα’.

Οι επιδράσεις της ζάχαρης στο σώμα μπορούν να είναι αρκετά σοκαριστικές, καταστρέφοντας τα δόντια και προκαλώντας ασθένεια. Δεκαπέντε λεπτά αφού φας σοκολάτα “η ζάχαρη και τα βακτήρια στο στόμα σου αναμειγνύονται για να σχηματίσουν ένα οξύ, το οποίο προκαλεί βλάβη στο σμάλτο των δοντιών”, λέει ο Dr. Wayne Osborne στην Independent. Μετά από 30 λεπτά το σώμα αρχίζει να αποθηκεύει ζάχαρη στο συκώτι ως λίπος. Η καρδιακή συχνότητα επίσης αυξάνεται και το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη για να ηρεμήσει. Μετά από αυτό έρχεται ένα μεγάλο crush, που προκαλεί πονοκέφαλο και ναυτία. “Σε κάποιες περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ανασταλεί για πάνω από πέντε ώρες μετά από υπερκατανάλωση γλυκών και σοκολάτας”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Dr. Naila Arebi, σύμβουλο Γαστρεντερολόγου, η σοκολάτα μπορεί να χαμηλώσει την αρτηριακή πίεση. Τα οφέλη της σοκολάτας εξαρτώνται από το είδος της σοκολάτας που επιλέγεις από το ράφι του σούπερ μάρκετ. “Η καλύτερη και πιο υγιεινή ποικιλία προέρχεται από την ίδια την πηγή της σοκολάτας, το φασόλι κακάου. Η ζύμωση στο φασόλι και η επακόλουθη εκχύλιση παράγει βούτυρο-κακάο και απελευθερώνει μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως κάλλιο και αντιοξειδωτικά, απαραίτητων στην καθημερινή διατροφή σου”.

Το να κάνεις focus στα λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες όπως το μπρόκολο, θα σε βοηθήσει να επαναφέρεις το πεπτικό σου σύστημα και να χάσεις πόντους σύντομα. Ο συνδυασμός με ελαφριά άσκηση θα έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, αλλά πρόσεχε αν δεις τον εαυτό σου να αρχίζει το τσιμπολόγημα ξανά. “Αν τσιμπολογάς συνεχώς και είναι κάτι που πια για σένα φαίνεται ως χόμπι ή εμμονική συνήθεια, καλύτερα να αναζητήσεις ιατρική προσοχή. Η υπερφαγική διαταραχή χαρακτηρίζεται από συχνά συμβάντα όπου τρως πέρα και παραπάνω από το σημείο που ήδη νιώθεις σκασμένος”.


Πηγή: express.co.uk

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach