Αν και είναι δύσκολο να κρατήσεις πίσω τον ενθουσιασμό σου κατά την εκκίνηση του αγώνα, για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να ξεκινήσεις αργά και χαλαρά ώστε να διευκολύνεις τον ρυθμό-στόχο του αγώνα. Αυτό είναι η καλύτερη στρατηγική.
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις τα πρώτα χιλιόμετρα του Μαραθωνίου για να βρεις το ρυθμό τρεξίματος και όχι να πιέζεις ώστε να φτάσεις το ρυθμό που θες. Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι το 2ο μισό του Μαραθωνίου να είναι γρηγορότερο από το 1ο μισό ‘αρνητικά περάσματα’ ακόμα και αν είναι λίγα δευτερόλεπτα πιο γρήγορα.
Μέρος της προπονητικής διαδικασίας σου θα πρέπει να είναι να η εκμάθηση του ρυθμού-στόχου μέσω της διαίσθησης. Γνωρίζοντας τον τρόπο της αναπνοής σου, τον τρόπο επαφής του ποδιού σου και το ρυθμό σου σε συγκεκριμένη ένταση είναι πολύ χρήσιμα. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μέσω της ‘διαίσθησης’ ή του ‘ένστικτου’ μπορείς να ξέρεις αν είσαι μέσα ή έξω από τον στόχο σου. Για τον επόμενο προπονητικό κύκλο, δοκίμασε να τρέχεις μερικά χιλιόμετρα στον ρυθμό-στόχο του αγώνα μέσω της ‘διαίσθησης’ χωρίς να κοιτάς το ρολόι μέχρι λίγο πριν το τέλος της προπόνησης για να δεις αν ‘διάβαζες’ καλά τα σήματα του σώματος σου.
Χρειάζεσαι παραπάνω βοήθεια; Δες παρακάτω πώς θα μάθεις να ελέγχεις το ‘αρνητικό πέρασμα’ σε προπόνηση και αγώνα. Εδώ είναι μερικές στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ημέρα του αγώνα.
Τοποθέτηση στην εκκίνηση: Απόφυγε να είσαι μπροστά στη γραμμή της εκκίνησης εκτός αν πας για να νικήσεις τον αγώνα. Ακόμα και σε μικρότερους αγώνες, καλό είναι να το αποφύγεις. Τοποθετήσου στο σημείο του πλήθους που πιστεύεις ότι θα τερματίσεις. Για παράδειγμα αν πιστεύεις ότι θα είσαι στο 1/3 των αθλητών που θα τερματίσουν πρώτοι, τοποθετήσου σε εκείνο το πλήθος των δρομέων.
Ένδειξη ρυθμού: Πολλοί αγώνες χρησιμοποιούν ενδείξεις ρυθμού που δείχνει τα λεπτά που θα κινούνται το χιλιόμετρο έτσι ώστε οι δρομείς να τοποθετούνται στην συγκεκριμένη περιοχή-ζώνη. Έτσι θα ξέρεις ότι είσαι στο σωστό ρυθμό και θα τοποθετηθείς σε εκείνο το γκρουπ ή στο τέλος του για να αρχίσεις λίγο πιο αργά.
Οδηγός ρυθμού: Μερικοί Μαραθώνιοι προσφέρουν γκρουπ τα οποία ηγούνται ενός ‘λαγού’ ο οποίος είναι υπεύθυνος για το ρυθμό-στόχο και την τελική επίδοση. Ωστόσο έλεγχε τα περάσματα σου για να σιγουρευτείς ότι πας στο σωστό ρυθμό και όχι πιο γρήγορα.
Φόρεσε ρολόι GPS: Τρέξε με ένα σύστημα GPS που δείχνει σταθερά το ρυθμό σου ώστε να γνωρίζεις κοιτάζοντας το ρολόι σου, αν τρέχεις πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Αν δεις ότι το πρώτο χιλιόμετρο είναι 30 δευτερόλεπτα πιο γρήγορο απ’ ότι ο ρυθμός-στόχος σου, η συμβουλή είναι απλή: ρίξε το ρυθμό και διατήρησε την ενέργεια σου για το 2ο μισό του Μαραθωνίου.
Πηγή: runnersworld.com