Άσε αυτή τη μπύρα κάτω! Οκ, δε χρειάζεται να πετάξεις την μπύρα σου. Απόλαυσέ την. Αλλά μην ξεχάσεις να αναλογιστείς τη συνέπεια του αλκοόλ στο σώμα σου. Πώς επηρεάζει τελικά το αλκοόλ τη φυσική σου κατάσταση;

Συγγνώμη που θα στο πω, αλλά αυτά τα τζιν με τόνικ αργά το βράδυ δε βοηθάνε καθόλου την απόδοσή σου. Για την ακρίβεια, η έρευνα λέει ότι το να καταναλώνεις αλκοόλ είναι καθοριστικό στην απόδοση και την αποκατάσταση.

Το πιστεύεις  ή όχι ωστόσο, για ένα διάστημα υπήρχε η πεποίθηση ότι το αλκοόλ σε μικρές ποσότητες μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης!

Από τότε, πολλές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής με τον τίτλο “To αλκοόλ και οι επιδράσεις του στο τρέξιμο μικρών και μεσαίων αποστάσεων” βρήκαν ότι το αλκοόλ είναι καθοριστικό. Ακόμα κι αν συνήθως πίνεις με μέτρο, αλλά μια στο τόσο το πας..στα άκρα (πχ. σε κάποια γιορτή). Αυτή η υπερβολική κατανάλωση σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι που κάνει τη διαφορά-και όχι θετική διαφορά.

 Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Μία δημοσίευση από τη Susan M. Shirreffs, PhD στο Πανεπιστήμιο του Loughborough, βρήκε ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ που εντάχθηκαν στη διατροφή ενός αθλητή μείωσαν την ικανότητα του συκωτιού του και των μυών του να ανασυνθέσει γλυκογόνο (μία απαραίτητη αποθήκη ενέργειας για το σώμα σου) περίπου κατά 50% μετά από οχτώ ώρες. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό.

Συνεπώς, άσχετα με το τι άθλημα κάνεις, αυτό φέρνει στο προσκήνιο ένα σημαντικό πρόβλημα. Άλλες αρνητικές επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στο σώμα περιλαμβάνουν :

  • Μειωμένος χρόνος αντίδρασης
  • Μειωμένο κινητικό έλεγχο
  • Μειωμένη ικανότητα κρίσης
  • Πιο ασθενή μνήμη
  • Αναστάτωση των μοτίβων του ύπνου σου
  • Βλάβη στη λειτουργία του συκωτιού
  • Υπογλυκαιμία
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Αφυδάτωση
  • Περιορισμένη ικανότητα της καρδιάς να συσταλεί κατά την άσκηση
  • Βλάβη στη ρύθμιση της θερμοκρασίας σώματος

….και η λίστα συνεχίζει.

ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μετά από ένα event- όπως όταν γιορτάζουμε τον τερματισμό του μαραθωνίου με μερικές μπύρες- μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητά σου για αποκατάσταση.

Πιθανώς να έχεις μια εξοικείωση με τη δοκιμασία “σκάλες μετά το μαραθώνιο”, σωστά; Ξέρεις ποια λέμε. Αυτό που τα πόδια σου είναι τόσο σκληρά και κουρασμένα που είναι λες και είναι δυο τούβλα στα πόδια σου επάνω που κάνουν αδύνατο το να επιχειρήσεις να ανέβεις τις σκάλες με κανονικό τρόπο. Έχει υπάρξει μαραθωνοδρόμος που αναγκάστηκε να κοιμάται τρεις μέρες στο καναπέ του σαλονιού, μέχρι να μπορέσει να λυγίσει ξανά άνετα τα γόνατά του και να μπορέσει να ανέβει στην κρεβατοκάμαρα! Η επίδραση του αλκοόλ στο σώμα μόνο… χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα.

To να πίνεις σαν τρελός μετά από έναν αγώνα μπορεί να φαντάζει ωραίο εκείνη τη στιγμή , αλλά δε θα βοηθήσει καθόλου στην αποκατάστασή σου.

Μία έρευνα παρατήρησε ότι το αλκοόλ στην πραγματικότητα προκαλεί επιπλέον φλεγμονή, μειώνοντας την ικανότητα του αθλητή να αναρρώσει επαρκώς από την έντονη άσκηση. Για περεταίρω εξήγηση, έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης λέει ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ανακάμψει με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Περιορίζει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει βασικά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Β1, Β12, το φυλλικό οξύ και ο σίδηρος
  • Καταστέλλει τον αερόβιο μεταβολισμό
  • Τα σάκχαρα του αλκοόλ μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα (καθόλου καλό για          αποκατάσταση)
  • Μειώνει την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα
  • Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση η οποία μπορεί να ερεθίσει τις μυικές ίνες

…ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ-ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΜΠΥΡΑ;

Στη ζυθοποιεία του James Gate στο Δουβλίνο, το σπίτι της μπύρας Guinness και σε έναν από τους πιο μη διάσημους πολιτισμούς ποτού στον κόσμο, μας έλεγαν για χρόνια ότι η “Guinness είναι καλή για σένα”. Ίσως να είχαν δίκιο- σ’ένα βαθμό τουλάχιστον.

Έρευνα από το 2011 λέει ότι η μη-αλκοολούχα μπύρα είναι καλή στο να μειώνει τη γενικότερη φλεγμονή και τις φλεγμονές του ανώτατου αναπνευστικού συστήματος σε μαραθωνοδρόμους.

Η ομάδα έρευνας του Johannes Scherr, M.D μελέτησε 277 υγιείς άντρες μαραθωνοδρόμους που συμμετείχαν στο μαραθώνιο του Μονάχου. Έθεσαν ως στόχο να καθορίσουν το αν οι μη αλκοολούχες μπύρες έδειχναν αντιοξειδωτικές, μη-παθογενείς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στους συμμετέχοντες της έρευνας.

Η μελέτη βρήκε ότι το να καταναλώνεις μία μέτρια ποσότητα μη αλκοολούχας μπύρας για τρεις βδομάδες πριν και δύο βδομάδες μετά το μαραθώνιο στην πραγματικότητα μειώνει τη φλεγμονή μετά τον αγώνα και την επίπτωση των φλεγμονών στο ανώτατο αναπνευστικό σύστημα. “Οι φυσικές πολυφαινολικές ενώσεις που προκύπτουν στις μη-αλκοολούχες μπύρες είναι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση κοινών παθήσεων σε δρομείς αποστάσεων”, έγραψαν οι ερευνητές.

 ΤΡΕΞΙΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ

 Και αν ανησυχείς για την υγεία σου και την απόδοσή σου, μην το σκεφτείς καν να τρέξεις ένα “Beer Mile- αυτός είναι ένας αγώνας που οι δρομείς τρέχουν για ένα μίλι, κατεβάζοντας μία μπύρα ανάμεσα σε κάθε στροφή του στίβου. Έχει πλάκα και φαίνεται παιγνιώδες μέχρι κάποιος να… πάθει καρδιακή προσβολή.

Στην ίδια μελέτη που αναφέρθηκε πιο πάνω, οι ερευνητές δηλώνουν ότι “η κατανάλωση αλκοόλ πριν την άσκηση μειώνει τη συσταλτικότητα του μυοκαρδίου”. Με άλλα λόγια, το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα της καρδιάς σου να συστέλλεται.

Τώρα δεν ξέρω για σένα, αλλά αυτό είναι αρκετό για μένα για να αποφασίσω ότι το να τρέχω αφού πιω αλκοόλ, ειδικά το να κατεβάζω ένα κουτάκι μπύρας κάθε 400 μέτρα σε ένα έντονο μίλι, είναι απλώς κακιά ιδέα.

ΟΠΟΤΕ… ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΑΛΛΗ ΜΠΥΡΑ?

Eυτυχώς απάντησα την ερώτηση “πώς επηρεάζει το αλκοόλ τη φυσική κατάσταση;”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη φυσική σου κατάσταση και τη δρομική σου απόδοση. Ελπίζω αυτό το άρθρο να σε βοήθησε με κάποιο τρόπο να κατανοήσεις την επίδραση του αλκοόλ στο σώμα.

Αν θες να αποδώσεις τα μέγιστα και να ζεις μια υγιεινή και δραστήρια ζωή, δεν υπάρχει χώρος για… υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Παν μέτρον άριστον!


Πηγή: Kinetic-revolution.com

Επιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ