O γκουρού υγείας Deepak Chopra- πνευματικός σύμβουλος της Oprah Winfrey, ιδρυτής του ιδρύματος Chopra Foundation για ανθρωπιστική και ευεξία, γιατρός ολοκληρωμένης ιατρικής και συγγραφέας βιβλίων 90 και πλέον – βλέπει την ευεξία ως διασυνδεδεμένο ιστό ψηφιακών εργαλείων, μεμονωμένη αναζήτηση ψυχής και διαπροσωπικές εμπειρίες.

Το έργο του τον εμπλέκει σε όλα αυτά τα μέτωπα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας διοργανώνει ομαδικές διακοπές δύο φορές το μήνα στο πολυτελές θέρετρο Civana, όπου οι συμμετέχοντες συνέρχονται στην πόλη Carefree, Ariz., Για έξι ημέρες για να απαλλαγούν από το σώμα τους από τοξίνες και να μάθουν να αξιοποιούν τον αρχέγονο διαλογισμό.

Όλα αυτά καθιστούν τον Chopra αυθεντία στο να μας πει για το πώς μοιάζει το ταξίδι ευεξίας εν μέσω της πανδημίας – όταν όλοι το χρειαζόμαστε αλλά μπορεί να μην ταξιδεύουμε πολύ – και πώς είναι έτοιμο να εξελιχθεί στο εγγύς μέλλον.

Ο ορισμός του ταξιδιού ευεξίας αλλάζει

Ο Chopra πιστεύει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα αναζητήσουν εμπειρίες που σχετίζονται με την πνευματικότητα. «Φυσικά οι άνθρωποι θέλουν να ανακαλύψουν εκ νέου το σώμα τους και να αναστήσουν τις ψυχές τους», λέει ο Chopra. «Αλλά αναζητούν επανασύνδεση στην ύπαρξη». «Στο μέλλον θα δούμε τα ταξίδια να συνδυάζουν την ευεξία με την εξερεύνηση της φύσης σε όλη την εκπληκτική ποικιλομορφία: παρατήρηση πουλιών, περπάτημα στα τροπικά δάση, σύνδεση με τη ζωή στη σαβάνα, πνευματικούς χώρους όπως το Μπαλί», λέει.

“Θα δείτε μια εισροή ταξιδιών ευεξίας για περισσότερους από έναν λόγους.” Όλα αυτά σχετίζονται με την ολιστική ψυχική υγεία και την οικοδόμηση της ψυχικής ανθεκτικότητας, λέει ο Chopra. Τον τελευταίο χρόνο, λέει, οι άνθρωποι που έχουν βρει αποδοχή και ευκαιρία – αντί για συναισθήματα θλίψης και απώλειας – χωρίστηκαν από τη «συνειδητοποίηση και το ενδιαφέρον τους για τη θεμελιώδη πραγματικότητα ή την πνευματικότητα».

Οι εμπειρίες που μας συνδέουν με τη φύση, που διεκδικούν τη θέση μας στον κόσμο, και μας συνδέουν με άλλους, προσθέτει, είναι αυτές που μας κάνουν διανοητικά κατάλληλους, βοηθώντας μας να γίνουμε αποδεκτοί των προκλήσεων και να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή.

Τα group retreats θα γίνουν πιο δημοφιλή

Φαίνεται πως ομαδικά ταξίδια εν μέσω πανδημίας θα αυξηθούν παράλληλα με τους εμβολιασμούς και την υπόλοιπη ταξιδιωτική βιομηχανία. Οι ταξιδιώτες φαίνεται να αναζητούν την ολιστική αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω τους.

Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένες από τις ιδέες που διαμορφώθηκαν το 2020 – μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και τις θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραμονής στο σπίτι, έναν χαρακτήρα γύρω από ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, τις ανισότητες της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης – ενσωματώνονται στον τρόπο που ένας ταξιδιώτης σκέπτεται για την ευεξία. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συλλογική συζήτηση», λέει ο Chopra. «Αυτή η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν πιο ειρηνικό, υγιή και χαρούμενο κόσμο, αλλά πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τα πάντα».

Ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό, υποστηρίζει, είναι μέσω της ανθρώπινης σύνδεσης του ατόμου μέσα σε οικείες ομάδες. Μακριά από τα άγχη και τις ανησυχίες της καθημερινότητάς μας. Retreats που να περιλαμβάνουν θεραπείες spa Ayurvedic, καθώς και συμβουλές για την υγεία, μαθήματα διαλογισμού και μαθήματα «εκπαίδευσης ολόκληρης της υγείας».

«Όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή μεταξύ τους», λέει ο Chopra, «επηρεάζεται και ενισχύεται ο εγκέφαλος τόσο σε σωματικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο». Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν τη σωματική επαφή , όπως αυτή μιας μητέρας και μωρού, αγκαλιές, ακόμη και άμεση επαφή με τα μάτια», προσθέτει.

Η άσκηση του σωματικού μας άκρου – δηλαδή ενός συνόλου εγκεφαλικών δομών που περιλαμβάνει τον υποθάλαμο, τον μετωπιαίο λοβό και τον ιππόκαμπο, όλα υπεύθυνα για τη ρύθμιση της μνήμης, του συναισθήματος και της συμπεριφοράς – συνοδεύεται από πολλά οφέλη. «Όταν το σύστημα του άκρου σας αισθάνεται αποσυνδεδεμένο από τους άλλους, αισθάνεσαι κατάθλιψη», λέει. «Και αν αισθάνεσαι συνδεδεμένος με τις κοινωνίες και τις κοινότητες, συμβαίνει κάτι που ονομάζεται ακραία αντήχηση, που μειώνει τη φλεγμονή και το άγχος».

Κανένα από αυτά, εξηγεί, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω του Zoom. «Είναι σαν να προσπαθείς να φας ένα γεύμα τρώγοντας το μενού», λέει. “Το μενού σάς δίνει μια ιδέα πώς έχει η γεύση, αλλά πρέπει να σας δοθεί το πραγματικό γεύμα.”

Αποφυγή των τουριστικών προορισμών με συνωστισμό

Κάθε ταξίδι που κάνεις δεν χρειάζεται να χτιστεί γύρω από υπηρεσίες spa και μαθήματα διαλογισμού, αλλά να δώσεις προτεραιότητα σε μέρη που μειώνουν τις υπάρχουσες ανησυχίες σου αντί να προσθέτουν κι άλλες. «Κάθε ευκαιρία για διακοπές πρέπει να είναι μια αποκατάσταση του πνεύματος», λέει.

Αυτό σημαίνει αποφυγή των υπερβολικά εμπορικών προορισμών, οι οποίοι οδηγούν τους ανθρώπους να «καταλήξουν ακόμη πιο κουρασμένοι από ό, τι όταν έφυγαν».

«Πότε είναι η τελευταία φορά που άκουσες ένα τραγούδι και αναρωτήθηκες πότε θα τελειώσει, ή διαβάζεις ένα ποίημα και αναρωτιέσαι πότε θα τελειώσει; Ο Chopra ρωτάει. «Αυτή είναι η προσοχή μας τώρα. Διαβάζουμε ηλεκτρονικά μηνύματα και μιλάμε ταυτόχρονα σε άτομα ενώ ταυτόχρονα τρώμε σάντουιτς. Είμαστε εθισμένοι στην τεχνολογία. “.

Γι ‘αυτό, ο Chopra στρέφεται σε ένα δοκιμασμένο και αληθινό μάντρα – αυτό που λέει στα παιδιά του καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Βρείτε τη moksha σας, λέει, χρησιμοποιώντας τη σανσκριτική λέξη για «ελευθερία» ή «απελευθέρωση». «Κάνε το σήμερα πιο αβέβαιο από χθες», συνεχίζει. «Όταν ζεις με αβεβαιότητα, τίποτα δεν πάει στραβά».


Πηγή: Bloomberg.com