Η νηστεία μπορεί να γίνεται είτε για λόγους θρησκευτικούς είτε για προσωπικούς είτε για ιατρικούς λόγους. Σχετίζεται με τη μερική ή συνολική αποχή από μερικές ομάδες τροφίμων – κρεατικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και σε μερικές περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται τα ψάρια και το ελαιόλαδο.
Τι ισχύει λοιπόν για τη νηστεία:
- Η συνολική ενεργειακή πρόσληψη ενδέχεται να μειωθεί (μπορεί όμως και όχι).
- Συγκεκριμένα η συνολική πρόσληψη υδατανθράκων δεν αλλάζει ποσοτικά. Ωστόσο, μειώνεται η πρόσληψη λιπαρών και πρωτεΐνης.
- Σε ποσοστά, αυξάνεται η πρόσληψη υδατανθράκων και μειώνεται αυτή των λιπαρών και της πρωτεΐνης.
- Τέλος, τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα μειώνονται, τα μονοακόρεστα δεν επηρεάζονται και τα πολυακόρεστα μπορεί ή μπορεί και όχι να μειωθούν.
- Σε επίπεδο βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων τόσο η ριβοφλαβίνη και το ασβέστιο μειώνονται στη περίοδο της νηστείας.
- Από την άλλη, τα επίπεδα μαγνησίου αυξάνονται. Τα επίπεδα των: βιταμίνη Α, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φώσφορος, κάλιο και ψευδάργυρος. Τα επίπεδα νατρίου είτε θα μειώνονται είτε θα μένουν αμετάβλητα, όπως και η Β12.
- Σε ανθρωπομετρικό επίπεδο: το ΒΜΙ μπορεί ή και όχι να μειωθεί, ενώ το σωματικό βάρος έχει παρατηρηθεί πως μειώνεται κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας νηστείας.
- Όσον αφορά τους βιοχημικούς δείκτες, τόσο η συνολική χοληστερόλη, όσο και η LDL χοληστερόλη, για τα επίπεδα της HDL χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Ο λόγος LDL/HDH δεν αλλάζει.
- Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σε άλλες μελέτες αυξάνονται, ενώ σε άλλες δε παρατηρείται αλλαγή.
- Εκτός από τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί ή όχι να μειωθούν. Οι φυτικές ίνες μπορεί να αυξηθούν ή να μην αλλάξουν.
- Συνεπώς, οτιδήποτε και αν σε παρακινήσει να νηστέψεις με τη σωστή προσέγγιση και εφαρμογή της μπορεί να προάγει οφέλη τόσο στο κομμάτι της υγείας όσο και της μακροζωίας.
5 +1 Tips για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου στην περίοδο νηστείας:
- Συνδύασε τα όσπρια με δημητριακά π.χ. ρεβύθια με κριθαράκι προκειμένου να προσλαμβάνεις ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων.
- Συνδύασε τις φυτικές πηγές σιδήρου με βιταμίνη C π.χ. φακές με ξύδι.
- Πρόσθεσε ανάλατους ξηρούς καρπούς στις σαλάτες σου για μια έξτρα δόση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην καθημερινότητα σας.
- Δώσε έμφαση στην κατανάλωση λιπαρών οξέων μέσα από την κατανάλωση ψαριών όπως: κολιός, σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί.
- Για νοστιμιά σε κάθε γεύμα σου, πειραματίσου με μπαχαρικά και μυρωδικά.
- Για να ενισχύσεις το αίσθημα του κορεσμού, προτίμησε να συνοδεύεις τα γεύματά σου με λαχανικά ή προϊόντα ολικής αλέσεως.
Πηγή: nutrinews.gr
Γράφει η Μαρία Μεντζέλου