Εάν κάνεις ένα μόνο από τα αθλήματα του τριάθλου – κολύμπι, ποδήλατο ή τρέξιμο – είσαι ασφαλής για την ώρα. Αλλά μόλις ξεκινήσεις και δεύτερο, μια σκέψη ξεκινάει να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Τι και αν δοκίμαζα ένα τρίαθλο;” σου ψιθυρίζει. Θα έπρεπε να μάθω μόνο ένα πράγμα ακόμα. 

Η Beth Sxarecki λέει: “Έκανα ένα τρίαθλο πριν κάποια χρόνια.  Πήγε αρκετά καλά και ένιωσα καλά με τον εαυτό μου – ακόμα και θριαμβεύτρια θα μπορούσα να πω. Αλλά περνώντας τη γραμμή τερματισμού, αισθάνθηκα ότι είχα τελειώσει με το τρίαθλο. Αυτό ήταν, υποθέτω, το ακριβές ‘ποσοστό’ τριάθλου για μένα. Κάποιοι φίλοι, ωστόσο, λατρεύουν το τρίαθλο, και αν πιστεύεις πως είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να σίγουρα να σκεφτείς να δοκιμάσεις ένα, αυτή ή την επόμενη χρονιά.”

Οπότε, τι κάνεις όταν αποκτήσεις αυτόν τον… ψίθυρο στο κεφάλι σου; Ξεκίνα ψάχνοντας πόση δουλειά χρειάζεται για να κάνεις ένα τρίαθλο. Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αποστάσεις:

  • Sprint: 750 μέτρα κολύμπι, 20 χιλιόμετρα ποδήλατο, 5 χιλιόμετρα τρέξιμο
  • Olympic: 1.5 χιλιόμετρα κολύμπι / 40 χιλιόμετρα ποδήλατο / 10 χιλιόμετρα τρέξιμο
  • Half ironman: 1.9 χιλιόμετρα κολύμπι / 90 χιλιόμετρα ποδήλατο / 21.1 χιλιόμετρα τρέξιμο
  • Ironman: 3.8 χιλιόμετρα κολύμπι/ 180.2 χιλιόμετρα ποδήλατο/ 42.2 χιλιόμετρα τρέξιμο

Όποιο άθλημα κι αν κάνεις, λογικά θα κοιτάς την απόσταση αυτού του αθλήματος για να καταλάβεις πόσο δύσκολο θα είναι το τρίαθλο. Ένας μαραθώνιος χρειάζεται πολύ δουλειά, ο μισός μαραθώνιος είναι αρκετά δύσκολος, τα 10 χιλιόμετρα δεν είναι και τόσο άσχημα, και τα 5 χιλιόμετρα είναι πάνω κάτω τριάντα λεπτά jogging.

Αλλά στο τρίαθλο, τρέχεις αυτά τα 5 χιλιόμετρα μετά από όταν έχεις ήδη ξοδέψει ένα ποσοστό ενέργειας 5 χιλιομέτρων σε κάθε ένα από τα άλλα δύο αθλήματα. Και εάν είσαι δρομέας, σκέφτεσαι ότι τα 5 χιλιόμετρα είναι εύκολα γιατί απλά είσαι καλός σε αυτά. Εάν απλά ξέρεις να κάνεις ποδήλατο και δεν ξέρεις ακόμα να κολυμπάς, αυτά τα δύο μέρη του αγώνα σου θα καταβάλεις πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από όσο υπολογίζεις.

Μάθε πώς θα είναι το τρίαθλό σου

Πολλοί αγώνες τριάθλου δεν μένουν στις ακριβείς αποστάσεις και άλλοι έχουν υλικοτεχνικές ιδιορρυθμίες τις οποίες σίγουρα θέλεις να ξέρεις πριν έγκαιρα. Γι’ αυτό ψάξε τα τρίαθλα που διοργανώνονται στην περιοχή σου και βρες για ποια από αυτά ίσως σε ενδιέφερε να εγγραφείς και τις λεπτομέρειες για τον αγώνα αυτό.

Η σειρά στο τρίαθλο είναι πάντα κολύμπι, ποδήλατο και τελευταίο το τρέξιμο. Μερικοί πιστεύουν πως η σειρά είναι έτσι σύμφωνα με το πόσο πιθανό είναι να πεθάνεις εάν καταρρεύσεις σε αυτό το άθλημα την ώρα του αγώνα. Εάν καταρρεύσεις την ώρα που κολυμπάς, μπορεί να πνιγείς, την ώρα που κάνεις ποδήλατο να πέσεις (με μεγάλη πιθανότητα να χτυπήσεις πολύ άσχημα λόγω της ταχύτητας και του ύψους), ενώ την ώρα που τρέχεις απλά θα σοριαστείς στο τσιμέντο. Δε λέω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Είναι απλά ένας εύκολος τρόπος να το θυμάσαι.

Ένα συνηθισμένο τρίαθλο περιλαμβάνει ένα κολύμπι ανοιχτής θαλάσσης, το οποίο σημαίνει ότι εσύ και πολλοί ακόμα άλλοι θα τρέξετε μαζί από μια παραλία και θα βουτήξετε σε μια λίμνη ή σε ένα ποτάμι ή σε μια θάλασσα. Αφού επιβιώσεις από το κολύμπι, θα βρεις το ποδήλατό σου και θα βάλεις τα παπούτσια σου και οτιδήποτε άλλο χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να κάνεις ποδήλατο. Το χρονόμετρο δε σταματά στις αλλαγές, οπότε φρόντισε να κάνεις εξάσκηση σε αυτές ώστε να τις κάνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μετά από το ποδήλατο, αφήνεις το ποδήλατό σου και ξεκινάς το τρέξιμο.

Να μερικοί τρόποι από τους οποίους θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί ο αγώνας σου: το κολύμπι μπορεί να είναι σε πισίνα αντί να είναι ανοιχτής θαλάσσης, οι αλλαγές μπορεί να μην χρονομετρούνται, το ποδήλατο ή το τρέξιμο μπορεί να είναι σε βουνό και όχι σε δρόμο, και υπάρχουν πολλοί ακόμα όχι και τόσο συχνοί, αλλά υπαρκτοί. Οπότε σιγουρέψου ότι έχεις κάνει τη μελέτη σου πριν εγγραφείς σε κάποιον αγώνα.

Βρες τι πρέπει να μάθεις

Οι Pro τριαθλητές πρέπει να είναι καλοί και στα τρία αθλήματα, αλλά οι άνθρωποι που ασχολούνται πιο ερασιτεχνικά με το τρίαθλο θα είναι καλοί σε ένα ή δυο αθλήματα, και απλά να μπορούν να επιβιώνουν στα υπόλοιπα.

Το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στο κολύμπι ή στο ποδήλατο ή μαραθωνοδρόμος για να κάνεις ένα τρίαθλο. Γι’ αυτό αν ψάχνεις για κάποιο προπονητικό πλάνο ή βασικές συμβουλές, κοίτα καλύτερα τις πληροφορίες οι οποίες αναφέρονται κυρίως σε τριαθλητές για να έχεις μια πιο συμπυκνωμένη και εύκολη προσέγγιση.

Από την άλλη βέβαια, μην πάρεις και υπερβολικά πολλές συμβουλές από άλλους τριαθλητές. Πολλοί από αυτούς είναι κακοί κολυμβητές, για παράδειγμα. Εάν χρειάζεσαι την εμπειρία ενός προπονητή για να βελτιώσεις τη χεριά σου στο ελεύθερο, καλύτερα να κλείσεις μάθημα με κάποιον με κυρίως κολυμβητικό background.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να μάθουν για κάθε άθλημα είναι:

  • Για το κολύμπι: Μάθε καλή τεχνική έτσι ώστε να μπορείς να κολυμπάς με καλό γλίστρημα και με χαλαρό το σώμα, έτσι ώστε να γλιτώνεις ενέργεια αντί να… “χτυπιέσαι” μέσα στο νερό. Εάν το κολύμπι είναι ανοιχτής θαλάσσης, ξεπέρασε όποιους φόβους πιθανότατα έχεις για αυτό του είδους το κολύμπι και μάθε να κολυμπάς ευθεία χωρίς να περιβάλλεσαι από τις διαδρομές της πισίνας.
  • Για το ποδήλατο: Μάθε το ποδήλατό σου και πώς να το χρησιμοποιείς. Σωματικά, το ποδήλατο είναι το πιο εύκολο σκέλος του τριάθλου, αλλά αν δεν ξέρεις πως να αλλάζεις ταχύτητες και να πηγαίνεις γρήγορα στις κατηφόρες, δε θα το ευχαριστηθείς.
  • Για το τρέξιμο: Το να ξέρεις να τρέχεις σωστά είναι το βασικό που πρέπει να μάθεις, αλλά επίσης πρέπει να μάθεις να τρέχεις όταν είσαι πραγματικά πολύ κουρασμένος. Αυτό είναι εν μέρη θέμα σωματικής προπόνησης, αλλά εξίσου και πνευματικής εξάσκησης.

Μην χάνεις προπονήσεις

Το πιο κουραστικό πράγμα στο τρίαθλο είναι η προπόνηση. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να βγαίνει να τρέξει δυο φορές την εβδομάδα, ή να κάνει ποδήλατο δυο φορές την εβδομάδα, ή να κολυμπάει δυο φορές την εβδομάδα. Αλλά τώρα πρέπει να τα κάνεις όλα αυτά. Την ίδια εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να ελαττώσεις λίγο από το καθένα. Εάν κανονικά έτρεχες τέσσερις ή πέντε ημέρες την εβδομάδα όταν προπονείσαι για έναν δρομικό αγώνα, μπορείς να τη γλυτώσεις τρέχοντας 2 ή 3 φορές την εβδομάδα όταν προπονείσαι για ένα τρίαθλο γιατί και οι άλλες προπονήσεις σε κρατάνε σε φόρμα. Αλλά πρέπει να κάνεις προπόνηση και για τα τρία αθλήματα. Η Beth Sxarecki λέει: “Τη χρονιά που έτρεξα εγώ το τρίαθλό μου, ανακάλυψα ότι θυμόμουν να κολυμπάω αρκετά καλά και πήγαινα στην πισίνα μόνο λίγες φορές την εβδομάδα. Μεγάλο λάθος: επιβίωσα, αλλά έκανα το πιο αργό χρόνο στον αγώνα και ποτέ δεν κατάφερα να επανέλθω στον συναγωνισμό. Λίγη ακόμα προπόνηση στην πισίνα πραγματικά θα βοηθούσε.”

Η ημέρα του αγώνα είναι πολύπλοκη

Ουσιαστικά τρέχεις τρεις αγώνες, οπότε φυσικό είναι πιο δύσκολο να κάνεις τις απαραίτητες ετοιμασίες πριν την εκκίνηση του αγώνα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο άθλημα. “Το βράδυ πριν τον αγώνα μου, πήγα και πήρα από τη γραμματεία του αγώνα το πακέτο του αγώνα, και οι εθελοντές έγραψαν στα χέρια και τα πόδια μου το bib μου.” λέει η Beth Sxarecki. 

Επίσης, μερικές φορές επιτρέπονται στο κολύμπι οι wetsuits. Οι wetsuits είναι κολυμβητικές στολές κατασκευασμένες από καουτσούκ που σε κρατάνε ζεστό όταν η θερμοκρασία αέρα ή νερού είναι πολύ χαμηλή και σου προσφέρουν και λίγη επιπλέον άνωση και ταχύτητα. Ωστόσο, μόνο οι διοργανωτές αποφασίζουν αν επιτρέπονται ή όχι στον κάθε αγώνα, κάτι το οποίο αποφασίζεται το πρωί του αγώνα που μετράνε τη θερμοκρασία.

Πρέπει σίγουρα να πας στην περιοχή του αγώνα από νωρίς το πρωί ώστε να τοποθετήσεις το ποδήλατό σου και τον υπόλοιπο εξοπλισμό σου στην προκαθορισμένη θέση στην περιοχή αλλαγών. Μπορεί να μπορείς να ακολουθήσεις τον μπροστινό σου στον αγώνα για να μην χάσεις τη διαδρομή, αλλά στην περιοχή αλλαγών δεν μπορείς να κάνεις τίποτα παρόμοιο. Πρέπει να μάθεις που ακριβώς βρίσκεται στο ποδήλατό σου γιατί όταν βγεις ζαλισμένος από το κολύμπι σίγουρα δε θέλεις να έχεις να ψάχνεις τη θέση του ποδηλάτου σου.

Στον αγώνα δυστυχώς δε σταματά να σε απασχολεί ο εξοπλισμός μέχρι και το τρέξιμο, όπου τότε οι αλλαγές θα έχουν τελειώσει και το μόνο που θα πρέπει να κάνεις θα είναι να συνεχίσεις να τρέχεις. Μετά από μερικά χιλιόμετρα -που ίσως σου φανούν αιώνας-  θα φτάσεις στη γραμμή του τερματισμού. Πάρε μια ανάσα, πιες κάτι για να αναπληρώσεις τα χαμένα υγρά, πόζαρε για μια φωτογραφία και σκέψου αν το ερωτεύτηκες ή όχι.


Πηγή: vitals.lifehacker.com

Επιμέλεια: Μαυρογιάννης Άγγελος