Οι Αυστραλιανοί ερευνητές αναζητούν τρόπους για να μάθουν εκ των προτέρων πόσο γρήγορα θα τρέξεις.

Μία μελέτη αυτού του μήνα στο Journal of Strength and Conditioning εξετάζει ένα τέστ που προβλέπει το χρόνο ολοκλήρωσης του Μαραθωνίου, χρησιμοποιώντας ένα τεστ στον διάδρομο δύο εβδομάδες πριν τον Μαραθώνιο. Δουλεύει; Ναι και όχι.

Η ιδέα είναι απλή. Οι ερευνητές στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν ως δείγματα δρομείς πριν τους Μαραθωνίους σε Μελβούρνη, Canberra και Gold Coast. Κάθε δρομέας έκανε ένα τεστ στο διάδρομο, το οποίο ξεκινούσε αργά και σταδιακά συνέχιζε πιο γρήγορα μέχρι το σημείο εξάντλησης του δρομέα. Τα τεστ διήρκησαν περίπου 30 λεπτά κατά μέσο όρο.

Στη συνέχεια, δύο βδομάδες αργότερα, οι αθλητές έτρεξαν στους Μαραθωνίους, και οι ερευνητές έλεγξαν αν το τεστ στο διάδρομο ήταν καλός προγνωστικός δείκτης για το πόσο γρήγορα τρέξανε οι 40 αθλητές που συμμετείχαν στην μελέτη.

Εδώ είναι τα δεδομένα (Το ‘Actual MPT’ είναι οι χρόνοι των αθλητών στους 3 Μαραθωνίους και το ‘Predicted MPT’ είναι ο χρόνος του Μαραθωνίου που προέβλεπε το τεστ στον διάδρομο):

%ce%b3%ce%b5%ce%b2%cf%86

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι κουκίδες συγκεντρώνονται γύρω από την διαγώνια γραμμή, κάτι που δείχνει μια καλή σχέση μεταξύ προβλεπόμενης επίδοσης και πραγματικού χρόνου. Η στατιστική ανάλυση δείχνει ότι το 45% της απόκλισης στο χρόνο του Μαραθωνίου μπορεί να προβλεφθεί από το τεστ στο διάδρομο.

Είναι αυτό χρήσιμο; Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία ‘απλή, προσιτή και αποδοτική μέθοδο’ για την πρόβλεψη του χρόνου στο Μαραθώνιο, με πολλά πιθανά οφέλη συμπεριλαμβανομένων πνευματική προετοιμασία, καθορισμός στόχων, διατροφικό πλάνο και πλάνο ενυδάτωσης.

Ίσως ναι είναι, αλλά υπάρχουν μερικές επισημάνσεις που αξίζει να εξεταστούν. Κατ’αρχάς, ρίξε μια ματιά στη διασπορά. Να πούμε ότι οι περισσότερες κουκίδες απέχουν 20 λεπτά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση από την διαγώνια γραμμή.

Στην θεωρία, μπορείς να εκτιμήσεις τον χρόνο σου στο Μαραθώνιο με βάση τρεις παραμέτρους που μπορούν να μετρηθούν στα εργαστήρια Φυσιολογίας. Αυτοί οι παράγοντες είναι η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου VO2max, το γαλακτικό κατώφλι και η δρομική οικονομία.

Η δοκιμή στο διάδρομο προσφέρει ουσιαστικά μια εκτίμηση της VO2max και της δρομικής οικονομίας. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται εξοπλισμός εργαστηρίου.

Ακόμα και αν η μέση διάρκεια της δοκιμής διαρκεί 30 λεπτά, η δοκιμή ξεκινάει με περπάτημα 24 λεπτό το μίλι σε 4% κλίση έτσι ώστε να πιεστείς στο δεύτερο μισό του τεστ.

Έτσι το ενδιαφέρον ερώτημα είναι το εξής: Τι προκαλεί τη διασπορά στα δεδομένα; Είναι ενδογενής ή κυρίως εξωγενής παράγοντες;

Για να το θέσουμε με έναν άλλο τρόπο, αν τρέξουμε την ίδια μελέτη με τα ίδια πρόσωπα, μπορεί τα άτομα που υπόαπέδωσαν ή υπεραπέδωσαν στο Μαραθώνιο σε σχέση με την πρόβλεψη στο διάδρομο να έχουν πάλι την ίδια απόδοση; Ή η διασπορά είναι από την απρόβλεπτη φύση του αθλήματος του Μαραθωνίου, χάρη στη δυσκολία του να προβλέψει όλες τις λεπτομέρειες την μέρα του αγώνα;

Όπως μπορείς να υποθέσεις, εμπλέκονται και οι δύο παράγοντες. Κάποιοι παράγοντες θα είναι πάντα μη προβλέψιμοι, με αποτέλεσμα καμία μέθοδος πρόβλεψης να είναι τέλεια. Η πρώτη μου αντίδραση βλέποντας αυτό το γράφημα είναι ότι εξεπλάγην με το πόσο καλά μία τέτοια σύντομη και τεχνητή δοκιμή προέβλεψε τους χρόνους. Σε αντίθεση, η ηλικία, το φύλο και οι προπονητικές ώρες απέτυχαν στο να έχουν σημαντική αξία πρόβλεψης στο συγκεκριμένο δείγμα. Το μέγεθος της αερόβιας ικανότητας σου, και σε μικρότερο βαθμό η αποδοτικότητα, έχουν πραγματική σημασία.

Ακόμα, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές στο πόσο καλά θα τα πάει κάθε δρομέας. Ένας αθλητής 5 χιλιομέτρων θα προσφέρει καλή πρόβλεψη; Ένας αθλητής 10 χιλιομέτρων θα έχει καλύτερη πρόβλεψη από έναν αθλητή 5 χιλιομέτρων; Ένας αθλητής ημιμαραθωνίου θα προσφέρει καλύτερη πρόβλεψη από έναν αθλητή 10 χιλιομέτρων; Και ένας μαραθωνοδρόμος θα είναι η καλύτερη πρόβλεψη όλων; Ένα τέτοιο σύντομο τεστ δεν μπορεί να συλλάβει αυτές τις διαφορές.

Έτσι υπάρχει χρησιμότητα σε αυτό το τεστ; Προσωπικά θα ήθελα να εκτελέσουν έναν ημιμαραθώνιο τέσσερις βδομάδες πριν, παρά μία αυθαίρετη δοκιμή σε σταδιακά επιταχυνόμενο διάδρομο με αυξανόμενη κλίση δύο βδομάδες πριν. Φαίνεται πιο σχετικό και ρεαλιστικό.

Αλλά είναι επίσης διασκεδαστικό το να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, και να συγκρίνεις τα αποτελέσματα σου με τους άλλους. Αν θες να το κάνεις, εδώ είναι το πρωτόκολλο.

Μείνε στο διάδρομο όσο περισσότερο μπορείς. Στην συνέχεια πάρε τον χρόνο που έμενες πάνω σε λεπτά, πολλαπλασίασε τον με το (-3.85) και πρόσθεσε 351.57. Έτσι θα έχεις την πρόβλεψη της επίδοσης σου στο Μαραθώνιο σε λεπτά.

Time (min) Speed (km/hr) Gradient (%)
0–5 4 4
5–8 6 4
8–11 7 4
11–14 8 4
14–17 9 4
17–20 10 4
20–23 11 4
23–26 12 4
26–29 13 4
29–32 13 6
32–35 13 8
35–38 13 10
38–41 13 12

 


Πηγή: Runnersworld.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ.