3 κοινές παγίδες που σε οδηγούν σε μία απογοητευτική επίδοση.

ΠΑΓΙΔΑ 1η: Έχεις θέσει λάθος ρυθμό-στόχο

Πολλοί αθλητές έχουν δυσκολία σχετικά με την εκτίμηση της προετοιμασίας σε σχέση με τους στόχους τους. Οι masters συχνά σφάλουν με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με αυτή που ήταν πέρυσι. Δοκίμασε να τρέξεις έναν αγώνα ή να κάνεις μια ατομική χρονομέτρηση για την απόσταση του Ημιμαραθωνίου, ιδανικά τρεις με τέσσερις εβδομάδες πριν τον Μαραθώνιο. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις εικόνα για το ρυθμό που είσαι ικανός να τρέξεις. Χρησιμοποίησε μια εφαρμογή πρόβλεψης της επόδοσης και θέσε ένα ρεαλιστικό ρυθμό-στόχο για τον Μαραθώνιο. Μπορεί να ονειρεύεσαι ένα γρηγορότερο χρόνο αλλά να γνωρίζεις ότι ο αργότερος είναι πιο ασφαλή επιλογή.

ΠΑΓΙΔΑ 2η: Πας πολύ γρήγορα στην αρχή

Το πιο σημαντικό χιλιόμετρο στον Μαραθώνιο είναι το 1ο χιλιόμετρο. Πολλοί συμμετέχοντες τρέχουν το 1ο τους χιλιόμετρο πολύ γρήγορα επειδή νιώθουν αρκετά καλά από την ξεκούραση και είναι εφοδιασμένοι από την ευφορία του αγώνα για τον οποίο προετοιμάστηκαν τόσο σκληρά. Για τους έμπειρους, η συνέπεια είναι ακόμα πιο σημαντική καθώς ξοδεύουν εκθετικά ενέργεια καθώς εξελίσσεται ο αγώνας. Αν τρέχεις τα πρώτα χιλιόμετρα 5-10 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα, μπορεί να είναι καταστροφικό για την συνέχεια του αγώνα και το συνολικό αποτέλεσμα.

ΠΑΓΙΔΑ 3η: Τρέχεις με βάση τα περάσματα και όχι με βάση την προσπάθεια.

Πολλοί μαραθωνοδρόμοι την έχουν πατήσει έτσι, προσπαθώντας να διατηρήσουν τον ρυθμό τους ανεξαρτήτως της ιδιομορφίας του αγώνα. Ένας αθλητής που είχα, αντιμετώπισε στον αγώνα του μια ανηφόρα ενός χιλιομέτρου στο 10ο χιλιόμετρο και προσπάθησε να διατηρήσει τον ρυθμό. Αργότερα, αξιολογόντας την απόδοσή του είδαμε ότι η καρδιακή του συχνότητα ήταν στα ύψη σε εκείνο το σημείο, κάτι που πλήρωσε αργότερα με μία χειρότερη επίδοση από την αναμενόμενη. Για να αποφύγεις μια τέτοια κατάσταση, διατήρησε το τρέξιμο σου με βάση το πως νιώθεις και όχι με βάση το αν κρατάς τον ρυθμό σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Αυτό ισχύει, αφού σε μία διαδρομή έχεις να αντιμετωπίσεις καιρικές συνθήκες (αέρας, ζέστη, κρύο, βροχή) ή μια τεράστια παρατεταμένη ανηφόρα. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσεις την καρδιακή σου συχνότητα υπό έλεγχο, θα σε αποτρέψει να χρεωθείς περισσότερο ενεργειακά και θα πετύχεις τον στόχο σου.

Ο Malcolm Campbell είναι έμπειρος δρομέας και προπονητής στην Atlanta. Έχει διατελέσει μέλος της Βρετανικής ομάδας σε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα και έχει προκριθεί για τα Olympic trials 4 φορές.


Πηγή: runnersworld.com