Το κλασικό ελληνικό καθημερινό φαγητό, τα μακαρόνια ογκρατέν, φτιάχνονται γρήγορα, φθηνά και είναι το αγαπημένο πιάτο μικρών και μεγάλων.
Συστατικά:
- 500 γρ. πένες ή άλλο κοντό ζυμαρικό
- 50 γρ. βούτυρο
- 4 χοντρές φέτες χοιρινό φούρνου κομμένες σε κομματάκια
- 200 γρ. κίτρινα τυριά, τριμμένα
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 δόση μπεσαμέλ
- 100 γραμμ. βούτυρο
- 100 γραμμ. αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- 1 κ.γ. (πρέζα) μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Λευκό πιπέρι
Οδηγίες:
- Βράζουμε τις πένες 2-3 λεπτά λιγότερο από ότι λένε στην συσκευασίας τους.
- Τις σουρώνουμε τους ρίχνουμε λίγο βούτυρο για να μην κολλήσουν και τις βάζουμε σε ένα ταψί αφού πρώτα το έχουμε βουτυρώσει και έχουμε στρώσει λίγο τριμμένο τυρί.
Μπεσαμέλ
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα.
- Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για μερικά λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
- Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα μας.
- Εάν την θέλουμε αραιή προσθέτουμε λίγο παραπάνω γάλα και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας. Για περισσότερη γεύση αν θέλεις προσθέτεις και κίτρινα τυριά τριμμένα.
- Ρίχνουμε τα 2/3 της μπεσαμέλ στα μακαρόνια και τα κομματάκια του χοιρινού και ανακατεύουμε.
- Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και τριμμένο τυρί μέχρι να την καλύψει.
- Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς C για 40′ ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ με τα τυριά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε όμορφα γευστικά κομμάτια.
Καλή όρεξη!
Πηγή: gourmed.gr