Το θέμα ”πνευματική υγεία” είναι ακόμα και στις μέρες μας taboo, αν και τα τελευταία χρόνια οι συζητήσεις είναι πιο συχνές γι’ αυτό το θέμα. Γιατί; Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά έχουν διαγνωστεί με κάποιο θέμα πνευματικής υγείας σε διαφορετικό βαθμό.
Ευτυχώς, η κοινωνία φαίνεται να μην κρύβει το θέμα της πνευματικής υγείας και να αναπτύσσει μια ευρύτερη λογική στο τι σημαίνει πραγματικά.
Είναι καλό να γνωρίζεις: To Institute for Health Metrics and Evaluation υποστηρίζει ότι γύρω στο 13% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο πάσχει από κάποιο θέμα που αφορά ζητήματα πνευματικής υγείας ή κάτι άλλο σχετικό.
THE “D” WORD
H κατάθλιψη είναι πιθανόν το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πνευματικής πάθησης και είναι αυτό που αγγίζει τους περισσότερους.
Για αυτούς που δεν ξέρουν τι πραγματικά είναι η κατάθλιψη, είναι ευκολότερο μάλλον να ξεκινήσουν μαθαίνοντας τι δεν είναι. Δεν είναι απλά η αίσθηση ”δεν αισθάνομαι καλά”. Είναι μια ασθένεια που σε καταβάλλει και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία αυτών που επηρεάζει.
Η επιστημονική εξήγηση;
Η επιστήμη μας λέει ότι υπάρχουν 4 χημικοί μηχανισμοί που μπορούν να έχουν επίδραση στην ευτυχία σου – η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες, η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη.
Έτσι, για να οριοθετήσεις την κατάθλιψη, πρέπει να οριοθετήσεις αυτή την ανισορροπία, αν θες να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να απαλλαγεί από αυτήν.
Τα φάρμακα είναι προφανώς ένας τρόπος να βάλεις όρια σε αυτό το θέμα με πολλές όμως επιπτώσεις. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τη χρήση φαρμάκων.
Eίναι ευρέως γνωστό ότι η απλή άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην έκκριση ενδορφινών. Είναι η χημική αλλαγή στο μυαλό σου που θα αυξήσει την αίσθηση του wellbeing και μπορεί να γίνει απλά με 15 λεπτά άσκησης.
Για να έχεις μια ισορροπία στην υγεία σου, πρέπει να βρεις κάτι που να ταιριάζει σε σένα, μπορεί να είναι το τρέξιμο μόνος σου ή σε κάποιο group, το να έχεις ένα 30λέπτο περπάτημα σε ένα πάρκο κοντά σου ή το να καβαλήσεις το ποδήλατό σου και να ανέβεις στις κορυφές.
Sport – για να μειώσεις το στρες!
Το στρες είναι μια αντίδραση του σώματός σου σε μια κατάσταση απειλής, εξηγεί η Dr. Erica Jackson Ph.D στο άρθρο της ”STRESS RELIEF: The Role of Exercise in Stress Management”. Eδώ, υποστηρίζει ότι μεταξύ ”75% και 90% των ασθενών που επισκέπτονται ψυχιάτρους είναι εξαιτίας κάποιας πάθησης που συνδέεται με το στρες”.
Τα καλά νέα είναι ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Εξηγεί ότι ”έρευνες σε ανθρώπους και ζώα έδειξε ότι το να είσαι σωματικά ενεργός, βελτιώνει τον τρόπο που το σώμα σου ανταποκρίνεται απέναντι στο στρες εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που γίνονται, και ότι η άσκηση έχει επίδραση σε νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σου, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη που επηρεάζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά σου”.
Εκπαίδευσε το σώμα σου μια φορά και την επόμενη φορά θα το κάνει μόνο του. Για μια ακόμα φορά, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της σεροτονίνης.
Η Jackson προτείνει ”150 λεπτά μιας ήπιας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα”. Αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές σου ανάγκες.
Συνεχίζει, λέγοντας ”χωρίζοντας την άσκηση σε 10-15λέπτα sessions, ένα πριν δουλέψεις και ένα την ώρα του μεσημεριανού, όταν είναι εφικτό, μπορεί να βοηθήσει να αποβάλλεις το στρες κατά τη διάρκεια της μέρας σου”.
Διατροφή και πνευματική υγεία!
Τα sport μπορούν να βοηθήσουν ή να διατηρήσουν την πνευματική υγεία σου, αλλά υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις; Φυσικά. Να τρως κατάλληλα. Πρόσφατη έρευνα προτείνει ότι η διατροφή σου μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πνευματική σου υγεία.
”Υπάρχει ισχυρή επιδημιολογική απόδειξη ότι η φτωχή διατροφή σχετίζεται με την κατάθλιψη. Η έρευνα επίσης έδειξε, ότι το να τρως υγιεινά συμπεριλαμβάνοντας τροφές πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και άπαχο κρέας, συνδέεται με μειωμένο ρίσκο κατάθλιψης.
Φυσικά, η διατροφή είναι το κλειδί για να έχεις καλή επίδοση στα sport της επιλογής σου, έτσι το πλεονέκτημα είναι διπλό. Με μια ισορροπημένη δίαιτα όχι μόνο προωθείς έναν πιο υγιεινό τρόπο σκέψης, αλλά δίνεις στον εαυτό σου τα καύσιμα για να συνεχίσει τα θεραπευτικά για σένα sport sessions.
Με σιγουριά ισχύει το ”ό,τι είναι το σώμα σου, είναι και το μυαλό σου”. Δε θα πρέπει ποτέ να υποτιμάς τη σημασία της πνευματικής υγείας.
Είναι εύκολο να μη δίνεις σημασία σε πράγματα που σε καταβάλλουν λέγοντας ”είναι μέρος της ζωής”, το να έχεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής όχι μόνο θα σε κάνει πιο fit, αλλά θα κρατήσει την πνευματική σου υγεία υπό έλεγχο.
Προειδοποίηση: Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή πάθηση. Η άσκηση ή το να αλλάξεις τη διατροφή σου δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίσημη ιατρική αντιμετώπιση. Συμβουλέψου το γιατρό σου αν παρατηρήσεις ότι έχεις τυπικά συμπτώματα κατάθλιψης.
Πηγή: runtastic.com
Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου