Μάθε στρατηγικές για το πως να διαχειριστείς το στρες σου!

Είναι τρομακτικό να μαθαίνεις ότι μια πανδημία όπως ο coronavirus (COVID-19) εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη. Τα αρχικά στάδια μπορεί να γίνουν πολύ αγχωτικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν ξέρεις ακόμη πώς θα εξελιχθεί η ασθένεια. Αισθήματα φόβου, άγχους, λύπης και αβεβαιότητας είναι φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ευτυχώς, το να φροντίζεις σχετικά με την πνευματική σου υγεία, μπορεί να κρατήσει το μυαλό και το σώμα σου πιο δυνατά.

Να κάποιοι τρόποι για να φροντίσεις τον εαυτό σου:

1. Διάβαζε τα νέα από αξιόπιστες πηγές

2.Αναγνώριζε τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις, όπως το να έχεις καθαρό αέρα

3.Πάρε μέτρα όπως προτείνουν οι αρμόδιοι

4.Εξασκήσου στην αυτο-φροντίδα

5.Ζήτησε βοήθεια από πιστοποιημένο ειδικό ψυχικής υγείας, αν είναι απαραίτητο

Τρόποι να διαχειριστείς το άγχος σου:

O τρόπος που αντιμετωπίζεις το στρες μπορεί να είναι αποτελεσματικός, αν λάβεις χρήσιμες πληροφορίες στον τρόπο που διαχειρίζεσαι την πνευματική σου υγεία.

Εδώ θα βρεις μερικούς τρόπους να αντιμετωπίσεις το άγχος που επικρατεί γύρω από τον κορωνοϊό.

1.Διάβασε ειδήσεις από αξιόπιστες πηγές

Απόφυγε μέσα που αναπαράγουν νέα που δεν μπορούν να διασταυρωθούν. Αντίθετα, στρέψου σε πηγές που σου παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το πως θα προστατεύσεις τον εαυτό σου, από τις αρμόδιες αρχές (πχ το Center for Disease Control and Prevention CDC).

2.Ανάπτυξε ένα πλάνο δράσης

Υπάρχουν πάντα μερικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το ρίσκο. Μπορεί να είναι να πλύνεις τα χέρια σου και να περιορίσεις τα ταξίδια. Κάνε focus σε πράγματα που μπορείς να έχεις τον έλεγχο. Απλά βεβαιώσου ότι τα βήματά σου είναι ενέργειες που προτείνονται από αξιόπιστες πηγές.

3.Βάλε όρια στα όσα ακούς

Το να ακούς ιστορίες από τα ΜΜΕ που μιλάνε για το πόσο γρήγορα μια ασθένεια εξαπλώνεται και πόσοι άνθρωποι αρρωσταίνουν, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το άγχος σου. Περιόρισε τα ΜΜΕ που παρακολουθείς για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή διάβασε ένα συγκεκριμένο αριθμό άρθρων.

Ενώ είναι χρήσιμο να παραμένεις ενημερωμένος, είναι επίσης απαραίτητο να μη βομβαρδίζεσαι από αγχωτικά νέα κάθε μέρα.

4.Απόφυγε τη λογική του ”κοπαδιού”

Να γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν πράγματα τα οποία δε βοηθούν. Μην πανικοβάλλεσαι επειδή άλλοι άνθρωποι φοράνε μάσκα ή ακολουθούν συγκεκριμένες ενέργειας καθαρισμού (εκτός από αυτές που προτείνονται από τις αρμόδιες αρχές). Διαφορετικά, οι ενέργειες σου θα αποδειχθούν άχρηστες – ή ίσως ακόμα και καταστροφικές.

5.Εξασκήσου στη σωστή αυτοπροστασία

Το να τρως ισορροπημένα, το να κοιμάσαι αρκετά και να συμμετέχεις σε εποικοδομητικές δραστηριότητες είναι το κλειδί που θα σε βοηθήσει να μείνεις σωματικά και ψυχολογικά υγιής ,όσο το δυνατόν πιο εύκολα κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων. Η καλή αυτοπροστασία επίσης θα σε θωρακίσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

6.Ζήτησε τη βοήθεια ειδικού

Αν η πνευματική σου υγεία επηρεάζεται από το στρες του κορωνοϊού, τότε ίσως να πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού. Ένας ειδικός μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τους φόβους σου και να σε βοηθήσει να πάρεις τις καλύτερες επιλογές για σένα και την οικογένειά σου.

Πνευματικές ανησυχίες

Οι πνευματικές ανησυχίες που έχεις που μπορεί να αυξάνονται ως αποτέλεσμα του άγχους της πανδημίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις υπάρχουσες ανησυχίες σου για να διασφαλίσεις ότι δε θα χειροτερεύσουν.

Κατάθλιψη και άγχος

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάποιοι έρχονται αντιμέτωποι με θέματα ψυχικής υγείας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Θέματα ασφάλειας, κατάθλιψη και άγχος μπορεί να αυξηθούν.

Μια μελέτη για τον ιό έμπολα στη Σιένα Λεόνε, απόδειξε ότι αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων ανάφεραν προβλήματα πνευματικής υγείας.

Η μελέτη για τη γρίπη των χοίρων το 2009 απόδειξε μια αύξηση σε μια ποικιλία συναισθηματικών συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν σωματικές δυσλειτουργίες (συμπτώματα όπως πόνο και εξάντληση που δεν μπορούν να εξηγηθούν από φυσικά αίτια).

Επίσης, κάποια ήδη υπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να χειροτερεύσουν. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτοί που είναι επιρρεπείς στο στρες και το άγχος ίσως βρίσκονται στον υψηλότερο κίνδυνο.

Πολλές αγχωτικές καταστάσεις μπορούν να πυροδοτηθούν κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις. Τα άτομα που βρίσκονται σε αποθεραπεία μπορεί να πιο ευάλωτοι, καθώς ο βαθμός του άγχους μεγαλώνει.

Ερευνητές από το Carleton University, στον Καναδά, βρήκαν ότι άνθρωποι που είναι λιγότεροι δεκτικοί προς το απρόσμενο, εμφάνισαν το μεγαλύτερο άγχος κατά τη διάρκεια του H1N1. Αυτοί επίσης πίστευαν λιγότερο ότι μπορούσαν να προστατευθούν αποτελεσματικά.

Οι λεγόμενοι caretakers ίσως να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Μπορεί να εμφανίσουν:

  • αυξανόμενη κατάθλιψη και άγχος
  • αυξανόμενη ανησυχία για να προστατεύσουν αυτούς που αγαπάνε
  • ενοχή για την πρόκληση / και μη εμπόδιση της ασθένειας κάποιου οικείου τους προσώπου αν αυτοί αρρωστήσουν

Tα παιδιά συχνά υιοθετούν συμπεριφορές που παρατηρούν στους γονείς τους. Γονείς που εμφανίζουν άγχος κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, την καλλιεργούν και στα παιδιά τους. Το υπερβολικό άγχος και τα αισθήματα απελπισίας μπορούν να οδηγήσουν κάποιους να υιοθετήσουν παραπλανητικές μεθόδους προστασίας.

Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι επιβλαβείς και για τους ίδιους και για ολόκληρη την κοινωνία. Έτσι είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε αν οι ενέργειες σου είναι πραγματικά βοηθητικές.

Υπερβολικές σκέψεις ή απομόνωση

Οι προσωπικές αντιδράσεις στον αυξανόμενο φόβο μπορεί να ποικίλλουν. Πολλοί σκέφτονται υπερβολικά την πιθανότητα να αρρωστήσουν. Επίσης μπορεί να αλλάζουν συμπεριφορά (απομονώνονται ή προετοιμάζουν τον εαυτό τους για την επερχόμενη καταστροφή). Τα άτομα με συγκεκριμένες ευαισθησίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ψύχωσης ή παράνοιας. Αυτό μπορεί να συμπεριλάβει μια τάση να μαζεύουν μέσα τους πράγματα ή να να δικαιολογούν μια παραπλανητική σκέψη.

Πως να αντιδράσω;

Mπορεί να περιβάλλεσαι από άτομα που πανικοβάλλονται. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να περιβάλλεσαι από άτομα που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τον κίνδυνο της πανδημίας πιστεύοντας ότι δεν τους επηρεάζει. Μπορεί να πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει όλα αυτά τα συναισθήματα – ή μπορεί, να είσαι μπερδεμένος και να μην ξέρεις πως πρέπει να νιώσεις.

Ανταποκρίσου στο άγνωστο

Οι άνθρωποι τείνουν να αντιδρούν υπερβολικά στις άγνωστες απειλές. Για παράδειγμα, αν και τα τροχαία ατυχήματα είναι κοινά, το να οδηγείς ή βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο δε σημαίνει ότι πρέπει να είσαι φοβισμένος, εκτός αν είσαι συνηθισμένος σε αυτό.

Παρόμοια, μπορεί να μην είσαι φοβισμένος από μια γρίπη. Έχεις επιβιώσει μέχρι τώρα είτε αντιμετωπίζεις τη γρίπη είτε την αποφεύγεις. Προς το παρόν ο ιός έχει επηρεάσει το 20% του πληθυσμού και χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από αυτό.

Αλλά ο βαθμός εμβολιασμού για τη γρίπη στις ΗΠΑ είναι συνήθως κάτω του 50% – και οι περισσότεροι άνθρωποι δε φοβούνται. Είναι αλήθεια ότι αυτό για το οποίο γνωρίζουμε λιγότερο μας κάνει και περισσότερο νευρικούς.

Είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξεις αγχώδεις διαταραχές για τα πράγματα που δεν είσαι εξοικειωμένος. Αυτός είναι ο λόγος που πανδημίες του παρελθόντος, όπως ο Ebola virus και ο Zika virus, δημιούργησαν έκρηξη άγχους για τους περισσότερους.

Το να βομβαρδίζεσαι από ειδήσεις που μιλάνε για θανάτους και ρεπορτάζ που δίνουν έμφαση στο πόσοι είναι άρρωστοι, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να υπερεκτιμήσουν τον κίνδυνο. Όμως, αξιόπιστες πηγές μέσων μπορούν να έχουν θετική επίδραση κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Η επίδραση των ΜΜΕ

Ένας λόγος έχει να κάνει με τον τρόπο που ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στις απειλές. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο PLOS One έδειξε ότι το τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ”amygdala” (και εμπλέκεται με τη διαδικασία των συναισθημάτων) αυξάνει τη δραστηριότητα του, όταν αντιμετωπίζεις άγνωστες καταστάσεις. Αυτό οδηγεί σε αυξανόμενο άγχος. Αυτό διαφέρει όταν αντιμετωπίζονται γνωστές απειλές στον εγκέφαλο.

Τα ΜΜΕ μπορούν να πυροδοτήσουν το άγχος κάνοντας focus στα συνεχή ρεπορτάζ για την εξάπλωση μιας ασθένειας, όπως ο κορωνοϊός. Όμως, όταν γίνεται σωστή χρήση, τα ΜΜΕ μπορούν να φανούν χρήσιμα.

Θετική vs. αρνητική χρήση των ΜΜΕ

Κατά τη διάρκεια του 2009 και της πανδημίας του H1N1, αυστραλιανά και σουηδικά μέσα αναφέρθηκαν στους κινδύνους της ασθένειας.

Τα σουηδικά μέσα όμως, ήταν πιο αποτελεσματικά γιατί έκαναν ρεπορτάζ στο πώς οι άνθρωποι μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να μειώσουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν. Ενθάρρυναν τον κόσμο να εμβολιάζεται ως τρόπο να προστατεύσει τα άλλη μέλη της κοινωνίας.

Τα αυστραλιανά μέσα από την άλλη, έκαναν focus σε ρεπορτάζ από public agency. Αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση, με τους αυστραλιανούς να νιώθουν ένοχοι να εμβολιαστούν.

Πριν την πανδημία, η Σουηδία και η Αυστραλία είχαν παρόμοιο ρυθμό εμβολιασμού. Μετά από το γεγονός, ο βαθμός εμβολιασμού στη Σουηδία ήταν 60% και 18% στην Αυστραλία.

Σαν αποτέλεσμα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ρεπορτάζ μπορούν να μειώσουν τον πανικό προτείνοντας στο κοινό να μένει συγκεντρωμένο και να παίρνει συγκεκριμένα μέτρα. Αυτή η κίνηση εμποδίζει το κοινό να αντιδρά υπερβολικά.

Συμπέρασμα

Ευτυχώς, οι περισσότερες επιδημίες περνάνε τόσο γρήγορα όσο εμφανίζονται. Αλλά το να διαχειρίζεσαι το άγχος σου ή να ανακαλύπτεις τρόπους να προστατεύσεις τον εαυτό σου μπορεί να γίνει δύσκολο.

Ευτυχώς, το να γνωρίζεις πώς να είσαι καλά ψυχολογικά μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς την ψυχική σου υγεία αυτές τις στιγμές αβεβαιότητας.


Πηγή: verywellmind.com

Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου