Η χειμερινή περίοδος μπορεί να φέρει το εορταστικό κλίμα των γιορτών και των διακοπών, αλλά μπορεί για κάποιους να φέρει και αρνητικά συναισθήματα.

Για πολλούς, ο χειμώνας και οι γιορτές φέρνουν κακή διάθεση, απώλεια ενέργειας και μια γενικότερη αίσθηση θλίψης. Πολλές φορές τα συμπτώματα είναι στ’ αλήθεια σοβαρά και χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Αυτή η κυκλική και εποχική κατάθλιψη είναι και γνωστή ως ‘Εποχιaκή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΔΕ) ή Σύνδρομο Εποχιaκής Διαταραχής’. Οι γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 15 και 55 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης μιας τέτοιας κατάστασης. Είτε έχεις ήπια τέτοια συμπτώματα και απλώς χρειάζεσαι ένα boost είτε αντιμετωπίζεις λίγο πιο βαριά εποχιακά blues, αυτές οι συμβουλές και τα ‘κολπάκια’ θα βοηθήσουν να καταλαγιάσεις τις επιπτώσεις της εποχικής θλίψης.

1) Πήγαινε για περίπατο το πρωί.

Μία δραστηριότητα χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα, βοηθάει να κάνεις μια καλή, θετική αρχή το πρωί. Ο φρέσκος αέρας βοηθάει στο να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου.

2) Φάε τα σωστά φαγητά.

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που φαίνονται να ενισχύουν τη διάθεση. Δοκίμασε φαγητά πλούσια σε Ω3 λιπαρά ή μαγνήσιο και βρώμη πλούσια σε μελατονίνη.

3) Βγες έξω.

Το να αφεθείς λίγο στη φύση, μπορεί να έχει τρομερά θετική επίδραση στην πνευματική και σωματική σου υγεία και αυτό έχει αποδειχτεί επιστημονικά.4)  Άσε φως να μπει. 

Το να κρατάς τον χώρο σου φωτεινό, όπου κι αν βρίσκεσαι, είναι πολύ σημαντικό και η κλινική Mayo το συνιστά αυτό σε περίπτωση Συνδρόμου Εποχιακής Διαταραχής. Άνοιξε τις κουρτίνες και τα παντζούρια και άσε να μπει όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Επένδυσε στην αγορά φωτιστικών και πρόσθεσε ένα ακόμα φως στο χώρο σου. 5) Ασκήσου.

Όλοι γνωρίζουμε για τις ενδορφίνες που απελευθερώνονται με την άσκηση, οπότε μην περιμένεις τίποτα άλλο για να γυμναστείς. Όσο περισσότερο ιδρώσεις δε, τόσο το καλύτερο!6) Αφέσου σε ‘χουχουλιάρικες’ δραστηριότητες του χειμώνα. 

Τύπου: να πιεις μια ζεστή σοκολάτα (ή κακάο καλύτερα!) στον καναπέ σου με την κουβέρτα σου, να αλλάξεις τη διακόσμηση στο σπίτι, να πας βόλτα σε μια ζεστή καφετέρια ή να ανάψεις το τζάκι. Όπως και να ‘χει, τίποτα δεν θεωρείται παρωχημένο, όταν πρόκειται για την ψυχική σου υγεία. Γενικά, βρες άνεση σε πράγματα που μπορείς να κάνεις μόνο το χειμώνα και ξεκίνα να φτιάχνεις τον χώρο σου όμορφο, χουχουλιάρικο και χαρούμενο.7) Κράτα πρόγραμμα. 

Για να κρατήσεις τον Κιρκάδιο Ρυθμό υπό έλεγχο (άρα και ισορροπία σε διάθεση, όρεξη για φαγητό και επίπεδα ενέργειας), προσπάθησε να τηρείς ένα καλό πρόγραμμα στον ύπνο, με σχετικά σταθερές ώρες που ξυπνάς και κοιμάσαι. Ο Κιρκάδιος Ρυθμός επηρεάζεται επίσης από το φως και μπορείς να τον διαχειριστείς καλύτερα μένοντας κολλημένος σε μια ρουτίνα.8) Αναζήτησε βοήθεια. 

Αν η μελαγχολία που νιώθεις δεν έχει να κάνει με ένα επιφανειακό συναίσθημα (όλοι νιώθουμε θλίψη ενίοτε και είναι φυσιολογικό), αλλά έχει να κάνει με μία κατάσταση του τύπου ‘΄δεν μπορώ να αισθανθώ χαρά πια’, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού. Το να μιλήσεις σε έναν ψυχοθεραπευτή ή έναν κλινικό ψυχολόγο θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις εργαλεία για καλύτερη διαχείριση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.


Πηγή: popsugar.com

Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach