Κάποιοι αλήθεια μπορούν να κλείνουν το ξυπνητήρι, να πετάγονται από το κρεβάτι και να τρέχουν έξω για ένα γρήγορο jogging χωρίς να έχουν κανένα σημάδι νύστας!
Άλλοι όμως χρειάζονται μισή ώρα μέσα στη ρόμπα και την πυτζάμα τους (και ίσως και μια κούπα καφέ) για να αρχίσει να ενεργοποιείται ο εγκέφαλός τους ή τουλάχιστον για να μπορέσουν να βγουν λίγο από τη σύγχυση.
Αναρωτιέσαι τι είναι αυτή η νωθρότητα; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση αν δεν είσαι πρωινός τύπος. Μπορεί να νιώθεις τις συνέπειες εκείνου του σταδίου που ονομάζεται αδράνεια ύπνου.
Σύμφωνα με την Dr. Cynthia Bodkin, νευρολόγο και sleep medicine specialist στο Indiana University Health, η αδράνεια του ύπνου είναι “η αδυναμία να κρατήσεις το σώμα σου ξύπνιο”, και μπορεί να δικαιολογηθεί και γενετικά — έτσι εξηγείται γιατί κάποιοι χρειάζονται μια κούπα καφέ ή ένα ντους για να ανταπεξέλθουν τις πρωινές ώρες.
Έρευνα παρατηρεί ότι οι συνέπειες της αδράνειας ύπνου συνήθως εκδηλώνονται μεταξύ 15-60 λεπτών, αλλά η Bodkin λέει συγκεκριμένα πράγματα — όπως ότι η έλλειψη ύπνου και οι διαταραχές ύπνου μπορούν να επιδεινώσουν το φαινόμενο της αδράνειας του ύπνου.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν tricks που θα σε βοηθήσουν όσο βρίσκεσαι σ’ αυτό το στάδιο. Δοκίμασε τα παρακάτω tips για να ξυπνήσεις τον εγκέφαλό σου και να είσαι alert το πρωί.
Μια κούπα καφέ θα βοηθούσε!
Εδώ θα βρεις το κίνητρο για να χρησιμοποιήσεις τη μηχανή του καφέ. ”Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί σε μερικούς ανθρώπους ότι βελτιώνει την εγρήγορση”, αναφέρει η Dr. Bodkin.
Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι φτιάχνει τα πάντα, λέει η Dr. Bodkin. Το όφελος μπορεί να ποικίλει και εξαρτάται από τη διάρκεια χρήσης.
Η καφεΐνη συνήθως μπορεί να συνοδευτεί και με συνέπειες όπως είναι το άγχος, η αϋπνία, η ευερεθιστικότητα, οι κρίσεις πανικού και να πυροδοτήσει μέχρι και καρδιακές αρρυθμίες. “Οι τυπικές δόσεις είναι 30-300mg/μέρα. Μια κοινή κούπα καφέ περιέχει 70-150mg”, προσθέτει.
Να έχεις πλάνο ύπνου!
Το να έχεις ένα συνηθισμένο πρόγραμμα για το πότε πας για ύπνο μπορεί να φαίνεται λίγο… βάρβαρο, αλλά είναι το κλειδί για να σε βοηθήσει να ξυπνάς το πρωί. Η Dr. Bodkin προτείνει να μένεις στο τακτικό σου πρόγραμμα ύπνου 7 μέρες την εβδομάδα συμπεριλαμβάνοντας το να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα.
Να κοιμάσαι αρκετά!
Το να σηκώνεσαι και να πηγαίνεις στο κρεβάτι κάθε μέρα την ίδια ώρα δεν πρόκειται να έχει κάποια αξία, αν δεν κοιμάσαι αρκετές ώρες.
Στην κορυφή των πραγμάτων που σε βοηθούν να μειώσεις τα επίπεδα του άγχους, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος, το να κοιμάσαι αρκετές ώρες μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σου να ενεργοποιείται κάθε μέρα.
Γενικά προτείνεται οι ενήλικες να κοιμούνται μεταξύ 7-9 ώρες κάθε βράδυ.
Άνοιξε τις κουρτίνες!
Ναι, καλό θα ήταν να ανοίγεις διάπλατα τις κουρτίνες, όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι σου. Η Dr. Bodkin αναφέρει ότι το πρωινό φως του ήλιου μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορσή σου.
Πηγή: popsugar.com
Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου