Γιατί πρέπει να είσαι active, το ξέρεις!
Οι πιο σοβαροί λόγοι αφορούν τη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης καρδιαγγειακού, εμφράγματος και σακχαρώδη διαβήτη. Μπορεί να θες να χάσεις βάρος, να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση, να προλάβεις την κατάθλιψη ή απλά να δείχνεις ωραιότερος. Υπάρχει ένας ακόμα λόγος που αφορά κυρίως όσους έχουν ζαλάδες με το πέρασμα των χρόνων: η άσκηση αλλάζει το μυαλό με τρόπο που προστατεύει τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης.
Σε μελέτη που διεξήχθη οι ερευνητές βρήκαν ότι η συχνή αερόβια άσκηση, φαίνεται ότι βελτιώνει το μέγεθος του ιππόκαμπου – είναι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λεκτική μνήμη και μάθηση. Η προπόνηση αντιστάσεων, η ισορροπία και οι ασκήσεις μυϊκής τόνωσης δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα.
Tα αποτελέσματα εμφανίζονται μια κρίσιμη περίοδο. Οι ερευνητές λένε ότι εμφανίζεται ένα νέο περιστατικό άνοιας κάθε 4 δευτερόλεπτα παγκοσμίως. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το 2050 περισσότερα από 115 εκατομμύρια παγκοσμίως θα πάσχουν από άνοια παγκοσμίως.
Άσκηση και εγκέφαλος
H άσκηση βοηθά τη μνήμη και τη σκέψη άμεσα και έμμεσα.
Άμεσα, μπορεί να:
- μειώνει την ινσουλινοαντίσταση,
- μειώνει τη φλεγμονή και
- ενεργοποιεί την έκκριση αυξητικών παραγόντων – δηλαδή χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων, την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στο αίμα μέχρι και την πληθώρα και επιβίωση νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
Έμμεσα, η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο και μειώνει το άγχος και το στρες. Τα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές συχνά προκαλούν ή συμβάλουν σε γνωσιακές βλάβες.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την σκέψη και τη μνήμη έχουν μεγαλύτερο όγκο στα άτομα που ασκούνται και ότι η συχνή άσκηση μέτριας έντασης για 6 μήνες ή ένα χρόνο συνδέεται με αύξηση των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου.
Κάνε το τεστ
Τι πρέπει να κάνεις; Ξεκίνα τη γυμναστική! Ακόμα δεν έχει βρεθεί ποια άσκηση είναι η καλύτερη. Σχεδόν όλες οι έρευνες, όπως και αυτή έχουν εξετάσει το περπάτημα, αλλά φαίνεται ότι όποιο είδος αερόβιας άσκησης κάνει την καρδιά σου να χτυπά έχει παρόμοια οφέλη.
Πόση άσκηση χρειάζεται για να βελτιωθεί η μνήμη; Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περπατούσαν έντονα για 1 ώρα, 2 φορές την εβδομάδα, άρα 120 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα. Οι συστάσεις συμβουλεύουν για μισή ώρα μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδα, ή αλλιώς 150 λεπτά εβδομαδιαίως. Αν σου φαίνεται τρομακτικό, ξεκίνησε με λίγα λεπτά κάθε μέρα και αύξησε το χρόνο κατά 5 ή 10 λεπτά εβδομαδιαίως μέχρι να φτάσεις το στόχο σου.
Αν δε θες να περπατήσεις, σκέψου άλλες μορφές άσκησης όπως είναι η κολύμβηση, το τένις ή ο χορός – μην ξεχνάς ότι και οι δουλειές του σπιτιού μετρώνται, αρκεί να ανεβάζουν λίγο τους παλμούς σου ώστε να ιδρώσεις.
Αν δεν έχεις την πειθαρχία να το κάνεις μόνος σου, δοκίμασε κάποια από τις παρακάτω ιδέες ή και όλες:
- Γράψου σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα ή πήγαινε με κάποιο φίλο σου
- Κατέγραψε την πορεία σου, που θα σε βοηθήσει να φτάσεις το στόχο σου
- Αν έχει τη δυνατότητα, απευθύνσου σε κάποιον personal trainer
Όποια άσκηση και αν διαλέξεις και οτιδήποτε κι αν σε παρακινεί, δες την άσκηση σαν μια νέα συνήθεια, σαν να είναι το φάρμακο σου! Κάντη προτεραιότητα στη ζωή σου, #Runster!
Πηγή: health.harvard.edu
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος