Αν και σε σένα έχει κολλήσει το κινητό στα χέρια, ίσως νιώσεις και εσύ λίγο περίεργα αν σκεφτείς ότι παίρνεις το κινητό μαζί σου στο μπάνιο. Είναι όντως απαραίτητο να κάνεις scroll down στο Instagram την ώρα που είσαι στην τουαλέτα;  Οι expert υγείας λένε όχι. Να γιατί.

Το τηλέφωνο σου είναι ήδη αρκετά βρώμικο και χωρίς τους εν δυνάμει παθογόνους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο μπάνιο.

Ο αριθμός των βακτηρίων που βρίσκεται στο τηλέφωνο σου διαφέρει μεταξύ εσένα και του φίλου σου. Οι ειδικοί μπορούν να σου πουν με βεβαιότητα ότι είναι ήδη αρκετά βρώμικο. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν περίπου 100.000 (βακτήρια και ιοί) στο κινητό σου, κάνοντας το ένα από τα πιο αυξημένα σε μικροβιακό φορτίο περιβάλλοντα με το οποίο έρχεσαι σε επαφή σε καθημερινή βάση.

Φυσικά, δεν μπορούν όλα τα μικρόβια και βακτήρια να σε ρίξουν στο κρεβάτι, μόνο για τα παθογόνα πρέπει να ανησυχείς. Kαι ναι είναι πιθανό να βρίσκονται μερικά από αυτά στην οθόνη του κινητού σου. Επίσης, παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορεί να κρύβονται στα κόπρανα, όπως ο εξαιρετικά μεταδοτικός νοροϊός και ροταϊός και με τους δύο να μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και στομαχικά προβλήματα μαζί με το ιό της γρίπης. Το κινητό σου επίσης μπορεί να φιλοξενεί βακτήρια όπως τα: Ε. Coli, campylobacter και shigella (και τα τρία μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητήριαση).

Δε σημαίνει ότι πρέπει να ακουμπήσεις παντού το κινητό σου στην τουαλέτα για να γεμίσει παθογόνους μικροοργανισμούς.

Στο μπάνιο, ακουμπάς σε επιφάνειες που έχουν ακουμπήσει και άλλοι. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να πάρεις μικρόβια και από άλλους και στη συνέχεια να τα μεταφέρεις στο κινητό σου.

Επιπλέον, κάθε φορά που τραβάς το καζανάκι με το καπάκι της τουαλέτας ανοικτό, “ψεκάζεις” τον αέρα με μικρόβια. Αυτά τα μικρόβια στη συνέχεια προσγειώνονται σε επιφάνειες στο μπάνιο σου, καθιστώντας τες αμέσως βρώμικες. Τελικά, το αποτέλεσμα είναι ότι φέρνεις το τηλέφωνο κοντά στο πρόσωπο σου που έχει και τα μικρόβια τόσο άλλων ανθρώπων όσο και τη βρωμιά της τουαλέτας.

Πριν ετοιμαστείς να πετάξεις το κινητό σου στα σκουπίδια, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι παρά το φορτίο που έχει το κινητό σου δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι θα αρρωστήσεις, γιατί έτσι τότε θα ήμασταν όλοι άρρωστοι πολύ πιο συχνά. Περιβάλλοντα όμως που είναι πιο βρώμικα όπως τα μπάνια, συνήθως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη μεταφορά μικροβίων που μπορεί να σε αρρωστήσουν. Γιατί λοιπόν να το ρισκάρεις;

Οι λόγοι για τους οποίους δεν αρρωσταίνεις όταν εκτείθεσαι στους παθογόνους μικροοργανισμούς είναι πολυπαραγοντικοί, μιας και αλληλεπιδρά το πόσο συχνά αγγίζεις το τηλεφωνό σου, άλλες επιφάνειες και το πρόσωπο σου με τη συνολική κατάσταση του ανοσοποιητικού σου και το πόσο συχνά πλένεις τα χέρια σου.

Η απολύμανση του τηλεφώνου σου είναι μια ζόρικη διαδικασία αλλά, εξαιρετικά σημαντική.

Πρόσεξε πώς θα το κάνεις. Πρέπει αρχικά να διαβάσεις τις οδηγίες χρήσης του κινητού πριν αρχίσεις την απολύμανση για να το κάνεις σωστά. Για παράδειγμα, οι οδηγίες της Apple συστήνουν να μη χρησιμοποιήσεις κάποιο καθαριστικό προϊόν ή λειαντικά προϊόντα στο iPhone σου, μιας και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην οθόνη του. Αν όμως έχεις κάποιο προστατευτικό οθόνης, αυτό μπορεί τότε να μην είναι πρόβλημα.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν που είναι σχεδιασμένο ειδικά για να καθαρίζει την οθόνη του κινητού. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να αναμείξεις ένα διάλυμα αραιωμένης αλκοόλης και να το εφαρμόσεις με ένα πανί μικροϊνών.

Μην ξεχνάς ότι η βρώμικη οθόνη του τηλεφώνου σου μπορεί να βλάψει το δέρμα σου.

Μερικά βακτήρια, όπως ο Staphylococcus aureus μπορεί να προκαλέσουν τόσο τροφική δηλητηρίαση όσο και ακμή. Το πρώτο μπορεί να συμβεί όταν στο μπάνιο νωρίτερα πήγε κάποιος με τροφική δηλητηρίαση και το δεύτερο σημαίνει ότι μπορεί να διαταράξει εντελώς την επιδερμίδα του προσώπου σου.

Η ακμή εκδηλώνεται εντονότερα σε μία από τις δύο πλευρές του προσώπου με χειρότερη έκβαση στην πλευρά που κρατάς το κινητό σου, για αυτό συστείνεται να μιλάς με ακουστικά όσο το δυνατόν περισσότερο, να διατηρείς μια καλή πρακτική υγιεινής χεριών και να πλένεις το πρόσωπο σου συχνά (μην ξεχνά όμως να απολυμαίνεις και το κινητό).

Είναι λογικό ότι μπορεί να θες κάποιου είδους αντιπερισπασμό όταν είσαι στο μπάνιο – απλά προσπάθησε αυτό να μην σχετίζεται με το κινητό σου.

Ναι, είναι κατανοητό: Το να πηγαίνεις στο μπάνιο μπορεί να είναι βαρετό και ενίοτε αγχωτικό. Για παράδειγμα, αν έχεις παρύρεση, δηλαδή μια φοβία που όσοι την έχουν φοβούνται να πάνε τουαλέτα όταν είναι άλλοι γύρω τους, ο αντιπερισπασμός μπορεί να είναι βασικό κομμάτι για να χαλαρώσουν.

Ακόμα και για τους ανθρώπους με δυσκοιλιότητα, το να κάθονται απλά στην τουαλέτα δεν είναι λύση. Θεωρητικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του άγχους και με τη βιασύνη τους να ξεμπερδέψουν να προκληθούν προβλήματα, όπως αιμορροΐδες.

Είτε ντρέπεσαι να πας τουαλέτα, με δυσκοιλιότητα ή είσαι τύπος που απλά βαριέσαι; Κάντο όπως στα 80’s και διάβασε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό στο μπάνιο αντί να κοιτάς την οθόνη του κινητού σου. Ναι, πιθανότατα θα πάνε όλα τα μικρόβια του μπάνιου στο βιβλίο ή στο περιοδικό σου, σε αντίθεση όμως με το τηλέφωνο σου πιθανότατα δε θα μεταφέρεις όλη τη μέρα τα μικρόβια.

Αν απαραιτήτως πρέπει να πάρεις το τηλέφωνο σου στο μπάνιο, υπάρχουν διάφορα που μπορείς να κάνεις τουλάχιστον για να το μετριάσεις.

Το πρώτο που πρέπει να αποφύγεις είναι να το ακουμπάς στις επιφάνειες για να μην πάρει τα μικρόβια. Καλή ιδέα είναι να απολυμαίνεις το κινητό σου όταν βγεις από το μπάνιο. Αυτό σημαίνει κάθε φορά που βγαίνεις από το μπάνιο.

Ναι μπορεί να ακούγεται σκληρό.

Τεχνικά θα πρέπει να ορίσεις με ποιο χέρι θα πιάνεις το κινητό σου και με ποιο θα πιάνεις όποια άλλη επιφάνεια όταν είσαι στο μπάνιο. Όταν είναι ώρα να πλύνεις τα χέρια σου τύλιξε το κινητό με χαρτί για να μην έρθει σε απευθείας επαφή με το νιπτήρα και όταν βγεις από το μπάνιο μπορείς να το απολυμάνεις. Μπορεί να ακούγεται κουραστικό, αλλά μπορείς όλη αυτή τη διαδικασία να την αποφύγεις εφόσον δεν πάρεις το κινητό μέσα στο μπάνιο.


Πηγή: self.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου