“Κι όμως, η μουσική βοηθάει πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζεις”, όπως λέει ο Δρ Κώστα Καραγεώργης, Αθλητικός Ψυχολόγος.
Η ικανότητα της μουσικής να επιδρά θετικά στη διάθεση έχει αποδειχτεί επιστημονικά. Όσον αφορά όμως το τρέξιμο, είναι καλύτερο να ακούς beat τραγούδια ή να κινείσαι χωρίς μουσική; Ο Κώστας Καραγεώργης, συγγραφέας του Inside Sport Psychology, έδωσε τις σχετικές απαντήσεις στο Women’s Running, μιας και στο βιβλίο του αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το θέμα.
“Η μουσική σε βοηθάει να τρέξεις πιο γρήγορα” – είναι αυτό αλήθεια;
Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, η μουσική είναι αλήθεια ότι μπορεί να σε βοηθήσει να τρέχεις γρηγορότερα. Ο τρόπος με τον οποίο η μουσική μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά είναι μέσω της διαδικασίας συγχρονισμού. Αυτό σημαίνει ότι συγχρονίζεις το βηματισμό σου με το ρυθμό της μουσικής, ώστε να έχεις ένα αποδοτικό αποτέλεσμα.
Πώς ο ρυθμός της μουσικής μπορεί να ωφελήσει τους δρομείς;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει τις επιδόσεις στο τρέξιμο σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Μειώνει την αίσθηση κόπωσης, κάνοντας το τρέξιμο να φαίνεται λιγότερο επίπονο. Η μουσική μπορεί να αυξήσει την θετική διάθεση, όπως είναι τη χαρά και τον ενθουσιασμό, ενώ παράλληλα μειώνει τα αρνητικά συναισθήματα, όπως τον θυμό και τη σύγχυση. Δίνοντας, έτσι, στον runner, μια πιο θετική προσέγγιση, μπορεί να τον ωθήσει σε καλύτερες running επιδόσεις.
Όταν χρησιμοποιείς τη μουσική για συγχρονισμό, φαίνεται ότι τελικά σε κάνει πιο αποδοτικό. Όταν συγχρονίζεις τα βήματά σου με τον ρυθμό της μουσικής έχεις τελικά ενεργειακό κέρδος μέχρι και 7%. Ουσιαστικά η μουσική λειτουργεί ως μέτρο, ελέγχοντας το ρυθμό των βημάτων σου.
Υπάρχει κάποιο είδος μουσικής που βοηθά περισσότερο στην βελτίωση των επιδόσεων στο τρέξιμο;
Όχι βέβαια! Η μουσική είναι προσωπική υπόθεση. Οι προτιμήσεις σου εξαρτώνται από την κοινωνική και πολιτιστική ανατροφή σου αλλά και από τις μουσικές επιρροές σου τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία-κλειδιά φαίνεται πως είναι η σχετικά δυνατή μουσική, με γρήγορο, σταθερό ρυθμό και αισιόδοξο στίχο.
Είναι ΟΚ να ακούς μουσική σε κάθε workout σου;
Το τρέξιμο με μουσική συνέχεια μπορεί να προκαλέσει υπερκορεσμό, με αποτέλεσμα τελικά να ωφελείσαι λιγότερο. Αν κάνεις 2 προπονήσεις με μουσική και 1 χωρίς, φαίνεται να είναι η ιδανική ισορροπία ώστε να απολαμβάνεις σταθερά τα οφέλη. Η playlist καλό θα ήταν να αλλάζει κάθε 2 εβδομάδες,
Ποιος ρυθμός μουσικής είναι καλύτερος;
Tα κομμάτια με tempo 150 – 190 beat ανά λεπτό (bpm) είναι ιδανικά για τρέξιμο, με ένα step για κάθε beat. Αν προτιμάς ένα κύκλο βημάτων ανά beat, χρησιμοποίησε κομμάτια 75 -95 bpm ανά λεπτό. Aν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις τη μουσική ως background (χωρίς να συγχρονίζεις τα βήματά σου με αυτή), το λεγόμενο “sweet spot” tempo για τρέξιμο είναι 120-130 bpm για πιο χαμηλής ως μέτριας έντασης προπόνηση και 130-140 bpm για μέτρια ως υψηλής έντασης run.
Τι τραγούδια έχεις στην playlist σου;
“Όταν προετοιμάζομαι για ένα workout, μ’ αρέσει να ακούω τραγούδια όπως το Happy του Pharrell Williams στα 80 bpm. Με βάζει σε θετικό mood και με προετοιμάζει ψυχολογικά για το workout μου”, αναφέρει η Allison Pattillo. Όταν κάνω προθέρμανση, μπορεί να ακούσω ένα κομμάτι όπως το Mas Que Nada από Sergio Mendes ft the Black Eyed Peas. Έχει δυνατό ρυθμό, στίχους που εμπνέουν και σου προσφέρει απίστευτη ενέργεια.”
Όσο προχωράω στην προπόνησή μου, θα ακούσω ένα αγαπημένα κομμάτι από Michael Jackson όπως πχ το Wanna be Startin’ Somethin’. Έχει tempo 122 beat ανά λεπτό, ωραίο ρυθμό και ανεβαστικούς στίχους”, αναφέρει η Allison Pattillo στο Womens’ Running.