Χωρίς να έχει σημασία πόσο καλά πηγαίνουν τα πράγματα, κάθε άτομο αναμετράται με καταστάσεις που του προκαλούν στρες. Μπορεί να έχει ήπιες ενδείξεις μέχρι σοβαρές μορφές άγχους που τον κρατούν άυπνο τη νύχτα.
Βασική αλήθεια: κάποιες συνήθειες είναι πιο υγιεινές σε σχέση με άλλες (όπως το να πηγαίνεις για τρέξιμο από το να ανοίξεις και να πιεις ένα μπουκάλι κρασί).
Όποια κι αν είναι η πηγή του στρες σου από τη δουλειά, το σχολείο, τα οικονομικά, τις σχέσεις ή και όλα τα παραπάνω, μπορείς να έχεις πολλές στρατηγικές αντιμετώπισης. Μετά από ερωτήσεις σε ψυχοθεραπευτές, εδώ θα βρεις τις καλύτερες τεχνικές για τη διαχείριση του στρες.
Να είσαι ενεργός!
“Όταν είσαι πολύ αγχωμένος, το σώμα σου παράγει μια ορμόνη υπεύθυνη για το στρες που λέγεται κορτιζόλη”, λέει ο Emin Gharibian, PsyD, founder και director of Verdugo Psychological Associates, στο popsugar. Η κορτιζόλη είναι μέρος του ανθρώπινου σώματος, αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αυξήσει το ρίσκο των καρδιακών παθήσεων.
Ο Dr. Gharibian εξηγεί ότι η τακτική άσκηση βοηθά να αποβάλλεις την κορτιζόλη από το σώμα σου”. Η σωματική δραστηριότητα δε χρειάζεται να είναι έντονη για να βοηθήσει να μειώσεις το στρες. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν να πας για περπάτημα 1 φορά τη εβδομάδα, να κάνεις ποδήλατο, να κάνεις διάδρομο στο γυμναστήριο ή να πας για αναρρίχηση.
“Ο σκοπός είναι να βγεις έξω και να είσαι ενεργός”, λέει ο Dr. Gharibian. Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις, αρκεί να είναι κάτι που σε διασκεδάζει και μπορείς να το κάνεις τακτικά.
Βρες ελεύθερο χρόνο!
Μια κοινή πηγή στρες είναι η μεγάλη λίστα με δουλειές και δραστηριότητες που πρέπει να κάνεις. Όταν είσαι στρεσαρισμένος, είναι εύκολο να ξεχάσεις τη σπουδαιότητα του να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν πραγματικά.
Ο Dr. Gharibian προτείνει να βρεις ένα χόμπι και να το εξασκείς διαρκώς. “Αυτό είναι σπουδαίο, γιατί ένα χόμπι που σε διασκεδάζει θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις το μυαλό σου και να αφήσεις το νου σου να χαλαρώσει”, εξηγεί.
Ό,τι κι αν επιλέξεις εξαρτάται από σένα: μπορεί να είναι κάτι σωματικά δύσκολο, κάτι που εξασκεί το μυαλό σου ή κάτι που απλά σε βοηθάει να χαλαρώσεις.
“Μπορεί να είναι τόσο απλό όπως η μαγειρική, η ζαχαροπλαστική, το διάβασμα ή να παίζεις video games”, λέει ο Dr. Gharibian. “Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις ένα χόμπι για μεγάλο χρονικό διάστημα”.
Ξεκόλλα!
Aυτό είναι σημαντικό αν η δουλειά σου είναι βασική πηγή στρες. Αν είσαι κολλημένος με το κινητό σου και το laptop τα βράδια και τα σαββατοκύριακά σου, ο Dr. Gharibian τονίζει ότι πρέπει να ξεκολλήσεις από αυτά.
“Το να είσαι κολλημένος στην οθόνη κατά τη διάρκεια της δουλειάς σου είναι αποδεκτό, αλλά όταν έρχεσαι σπίτι, άσε το laptop και το τηλέφωνο μακριά και μάθε να είσαι ελεύθερος”, αναφέρει.
Κάποιοι χρησιμοποιούν τα laptop τους για να διασκεδάσουν εκτός δουλειάς – κι αυτό είναι καλό αρκεί να μην τσεκάρεις τα email της δουλειάς ή να ασχολείσαι με ένα δύσκολο project.
“Συνιστώ οι άνθρωποι να έχουν ένα πλάνο για τη δουλειά τους και όταν η ώρα της δουλειάς τελειώνει, είναι η στιγμή να αφήσουν το laptop μακριά”, λέει ο Dr. Gharibian.
Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι αν το task που βάζεις είναι σκληρό και χρονοβόρο μπορεί να περιμένει για αύριο. Επίσης ο Dr. Gharibian σημειώνει ότι αν δώσεις στον εαυτό σου το χρόνο να ξεκουραστεί και να νιώσει ελεύθερος τα απογεύματα, θα είναι περισσότερο αποδοτικός όταν φτάνει στη δουλειά την επόμενη μέρα.
Βάλε τα όρια σου!
Η Grand McDonald, PsyD, clinical psychologist και therapist στο Clarity Clinic, είπε στο POPSUGAR ότι το να βάζεις τα όρια σου είναι ένας αποδοτικός τρόπος να διαχειρίζεσαι το στρες – κι αυτό δεν έχει σχέση μόνο με την ισορροπία στη δουλειά. Είναι επίσης σημαντικό να βάζεις όρια στους φίλους ή στα μέλη της οικογένεια σου.
“Ενώ οι φίλοι και η οικογένεια είναι άνθρωποι που αγαπάς, το να σε φορτώνουν με αυτά που περιμένουν από σένα μπορεί να γίνει αγχωτικό, ειδικά αν δεν μπορείς να εκπληρώσεις τις προσδοκίες τους”, λέει η Dr. McDonald.
Αν θες να περάσεις ένα σαββατοκύριακο μόνος σου, πες το. ”Είναι σημαντικό να λες σε κάποιον που αγαπάς όλα όσα χρειάζεσαι”, συμβουλεύει η Dr. McDonald. “Όταν βάζεις τα όρια σου τότε οι άλλοι συνήθως τα σέβονται”.
Υιοθέτησε μια υγιεινή διατροφή!
“Το να υιοθετήσεις μια υγιεινή διατροφή είναι βασικό για να αντιμετωπίσεις το στρες”, λέει η Dr. McDonald. Η διατροφή μπορεί να μετριάσει την επίδραση που έχει το στρες πάνω σου βοηθώντας το ανοσοποιητικό σου σύστημα και ρίχνοντας την αρτηριακή σου πίεση.
Προτείνει να προετοιμάζεις τα γεύματα σου κάνοντας focus σε υγιεινές επιλογές τροφών. Kαλό θα ήταν να πίνεις αρκετό νερό, να μην παραλείπεις γεύματα και να μην τρως υπερβολικά.
”Τα πορτοκάλια, το σπανάκι, σύνθετοι υδατάνθρακες, λιπαρά ψάρια, το μαύρο τσάι και τα avocado είναι μερικά παραδείγματα τροφών που έχουν θετική επίδραση απέναντι στο στρες”, λέει. Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό, έτσι αν δεν είσαι σίγουρος τι πρέπει να τρως, μίλα με ειδικό ή συνάντησε διαιτολόγο.
Πηγή: popsugar.com
Μετάφραση – Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου