To meditation έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους να αντιμετωπίσεις το στρες σε όλες τις φάσεις της ζωής σου.

Αυτή η παλιά πρακτική μπορεί να πάρει πολλές μορφές ή να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

  • Μπορεί να γίνει ένας γρήγορος τρόπος να καταπολεμήσεις το στρες και να βοηθήσεις το σώμα σου να χαλαρώσει.
  • Μπορεί να γίνει τμήμα της καθημερινής σου ρουτίνας και να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το στρες.
  • Μπορεί να γίνει μια τεχνική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όταν νιώθεις ότι έχεις κουραστεί συναισθηματικά από το στρες.

Μια μορφή του meditation μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χάσεις κιλά και να τρως πιο υγεινά.

Μαθαίνοντας να χαλαρώνεις σώμα και μυαλό, το στρες μπορεί να φύγει μακριά.

Έτσι νιώθεις καλύτερα και είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ημέρας με πιο υγιεινό τρόπο. Με συχνή εξάσκηση για εβδομάδες ή και μήνες, μπορείς να έχεις μεγαλύτερα οφέλη.

Τι περιλαμβάνει το meditation;

To meditation περιλαμβάνει χαλαρή στάση, καθαρό μυαλό ή focus σε μια συγκεκριμένη σκέψη, καθαρίζοντας το μυαλό σου από άλλες.

Μπορεί να κάνεις focus σε έναν ήχο, όπως το “ooommm,” ή στην αναπνοή, στο mantra, ή οτιδήποτε άλλο. Μια συνηθισμένη πρακτική μεταξύ των πολλών τεχνικών meditation είναι ότι το μυαλό σταματάει να ακολουθεί κάθε νέα σκέψη που έρχεται στην επιφάνεια.

Είναι γενικά απαραίτητο να έχεις τουλάχιστον 20 λεπτά στη διάθεσή σου, αν και γενικά τα meditation sessions μπορούν να έχουν οποιοδήποτε μέγεθος σε διάρκεια.

Τα μεγαλύτερα meditation sessions τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά γενικά είναι καλύτερο να ξεκινάς αργά ώστε να μπορείς να διατηρείς την πρακτική σου μακροπρόθεσμα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν προσπαθήσουν να κάνουν meditation μεγάλης διάρκειας ή να δημιουργήσουν την τέλεια πρακτική μπορεί να γίνει κουραστικό κι έτσι βρίσκουν πιο challenging να το διατηρούν ως καθημερινή συνήθεια.

Είναι πολύ καλύτερο να δημιουργείς μια συνήθεια και να τη δουλεύεις ώστε να αποκτάς μια πιο ολοκληρωμένη version.

Είναι βοηθητικό να έχεις ησυχία και ιδιωτικότητα, αλλά οι πιο έμπειροι meditators μπορούν να κάνουν practice οπουδήποτε. Πολλοί από αυτούς που κάνουν πρακτική στο meditation δίνουν πνευματικό περιεχόμενο, αλλά μπορεί να είναι παράλληλα και μια κοινή άσκηση. Πραγματικά, δεν υπάρχει λάθος τρόπος να κάνεις meditation.

Tι κάνει το meditation στη διαχείριση του stress;

Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με το στρες, το σώμα σου αυτόματα αντιδρά σαν ένας τρόπος να σε προετοιμάσει να παλέψεις ή να… “τρέξεις”.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ακραίου κίνδυνου, αυτή η προσέγγιση είναι χρήσιμη. Ωστόσο, ο υπερβολικός βαθμός του στρες μπορεί να προκαλέσει καταστροφή σε κάθε μέρος του σώματος.

Το meditation επηρεάζει το σώμα με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο που το κάνει το στρες, συμβάλει στη χαλάρωση του σώματος. Επαναφέρει το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας βοηθώντας την αποκατάσταση του σώματος και εμποδίζοντας νέα ζημιά από τις σωματικές συνέπειες του στρες.

Μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και το σώμα μειώνοντας τις σκέψεις που προκαλούν stress και πυροδοτούν την έκρηξη στρες στο σώμα σου.

Υπάρχει το στοιχείο της μεγαλύτερης σωματικής χαλάρωσης που εμπλέκεται στο meditation επίσης έτσι αυτή η διπλή δόση χαλάρωσης μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη, ώστε να μη δίνεις πια σημασία στο στρες.

Ένα μεγάλο όφελος του meditation είναι η μακροπρόθεσμη ηρεμία που μπορεί να έρθει μέσα από τακτική εξάσκηση.

Έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που εξασκούνται συχνά αποκτούν εμπειρία ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το στρες και να μπορούν να επανέρχονται πιο εύκολα από στρεσογόνες καταστάσεις έχοντας λιγότερο στρες στις καθημερινές προκλήσεις της ζωής.

Oρισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά έρχονται ως αποτέλεσμα της αύξησης της θετικής διάθεσης που έρχεται από το meditation. Έρευνα δείχνει ότι όσοι εκπαιδεύονται σε θετικές διαθέσεις πιο συχνά είναι περισσότερο αποτελεσματικοί απέναντι στο meditation.

Άλλη έρευνα έδειξε αλλαγές στον εγκέφαλο των ανθρώπων που εξασκούνταν συχνά στο meditation που συνδέεται με μειωμένη επίδραση του στρες πάνω τους.

Η πρακτική του να μαθαίνεις να κάνεις αλλού focus μπορεί επίσης να βοηθήσει να αλλάξεις κατεύθυνση ως άνθρωπος όταν πέφτεις σε αρνητικές σκέψεις, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το στρες. Το meditation προσφέρει πολλές λύσεις σε μια απλή δραστηριότητα.

Περισσότερα οφέλη από το meditation!

Tα οφέλη του meditation είναι εξαιρετικά, γιατί, μεταξύ άλλων, μπορεί να σε κάνει να αντιμετωπίσεις το στρες προστατεύοντάς σε από τις συνέπειες του χρόνιου στρες.

Όταν κάνεις εξάσκηση στο meditation:

  • O καρδιακός παλμός και η αναπνοή σου πέφτουν.
  • Η πίεση σου έρχονται σε κανονικά επίπεδα.
  • Χρησιμοποιείς το οξυγόνο περισσότερο αποδοτικά.
  • Το ανοσοποιητικό σου σύστημα βελτιώνεται.
  • Ιδρώνεις λιγότερο.
  • Οι φορείς αδρεναλίνης παράγουν λιγότερη κορτιζόλη.
  • Η πνευματική σου κατάσταση εξελίσσεται πιο ομαλά.
  • Το μυαλό σου καθαρίζει και η δημιουργικότητα σου αυξάνεται.

Οι άνθρωποι που διαλογίζονται πιο συχνά βρίσκουν ότι είναι ευκολότερο να σταματήσουν κακές συνήθειες που καταστρέφουν τη ζωή τους όπως το κάπνισμα, το ποτό, και τα ναρκωτικά.

Επίσης βρίσκουν ότι είναι ευκολότερο να σταματήσουν να ανακυκλώνουν σκέψεις που καταστρέφουν τη ζωή τους. Βοηθά πολλούς ανθρώπους να συνδεθούν με το μέρος που βρίσκεται η εσωτερική τους δύναμη.

Πάρα πολλές μελέτες έδειξαν ότι σε μεγάλο ποσοστό το meditation μπορεί να μειώσει το στρες και να χτίσει το χαρακτήρα σου. Η έρευνα γύρω από το meditation είναι ακόμη καινούργια, αλλά πολλά υποσχόμενη.

Πως το meditation συγκρίνεται με άλλες μεθόδους που μειώνουν το στρες;

  • Σε αντίθεση με κάποια φάρμακα και βότανα, το meditation έχει κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα.
  • Οι άνθρωποι με κάποιους σωματικούς περιορισμούς μπορεί να βρίσκουν ευκολότερο να κάνουν meditation από ότι να κάνουν κάποια έντονη σωματική άσκηση για να καταπολεμήσουν το στρες. Επιπλέον, δε χρειάζεται κάποιος ειδικός εξοπλισμός.
  • Σε αντίθεση με τη βοήθεια ενός ειδικού, το meditation είναι δωρεάν.
  • Χρειάζεται πειθαρχία και συνεργασία για να γίνει το meditation μια επαναλαμβανόμενη συνήθεια. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι είναι δυσκολότερο να το διατηρήσουν ως μια συνήθεια σε σχέση με μεθόδους που απαιτούν τη βοήθεια κάποιου ειδικού προκειμένου να ενισχύσουν το motivation. (Αν είσαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους, το να βρεις ένα meditation group είναι η τέλεια λύση.)
  • Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκουν περισσότερο δύσκολο να ελευθερώσουν το μυαλό τους από τις σκέψεις της ημέρας. Αυτό μπορεί να το κάνει πιο δύσκολο από ότι μέθοδοι που περιλαμβάνουν να κάνεις focus σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως είναι το γράψιμο, ή μέθοδοι που απαιτούν την προσοχή σου, όπως είναι η σωματική άσκηση ή μέσω του χιούμορ.

Τα υπέρ και τα κατά του meditation!

To meditation είναι υπέροχο γιατί είναι free, πάντα διαθέσιμο και απίστευτα αποδοτικό στη μείωση του στρες σε σύντομο χρονικό διάστημα και στη μακροπρόθεσμη υγεία σου. Τα οφέλη μπορούν να γίνουν ορατά σε ένα μόνο session.

Ένας έμπειρος δάσκαλος μπορεί να είναι χρήσιμος, αλλά δεν είναι και απολύτως απαραίτητος. Μπορείς να μάθεις πολλές αποδοτικές μεθόδους meditation από ένα βιβλίο ή από πηγές σχετικά με το meditation.

Aν μπορείς να κάνεις focus στην αναπνοή σου, στην παρούσα στιγμή, ή σε ένα πράγμα για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορείς να κάνεις meditation τώρα.

Συχνά χρειάζεται κάποια εξάσκηση, όμως, και κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν ότι τους είναι δύσκολο να ξεκινήσουν. Το meditation επίσης απαιτεί λίγη υπομονή και μπορεί να φαίνεται δύσκολο για ανθρώπους χωρίς ελεύθερο χρόνο (όπως μερικές γυναίκες που μένουν στο σπίτι και έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μακριά από τα μικρά παιδιά τους).

Ωστόσο, η ώρα και η προσπάθεια για να μάθεις και να εξασκηθείς αξίζει το χρόνο και τον κόπο, αν λάβεις υπόψη σου τα οφέλη που σου δίνει.

4 πράγματα για να θυμάσαι για το meditation!

  • H συνεπής εξάσκηση μετράει περισσότερο από τη μεγάλη διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο να κάνεις meditation για 5 λεπτά, 6 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά 1 φορά την εβδομάδα. Το πρώτο σε βοηθάει να ηρεμήσεις το σώμα σου πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, ενώ το δεύτερο μπορεί να ηρεμήσει το σώμα σου σε ένα βαθύτερο επίπεδο ηρεμίας. Επιπλέον, είναι πιθανόν να κολλήσεις με ένα συγκεκριμένο είδος meditation practice αν το αρχίσεις με μικρά, καθημερινά sessions από ότι αν νιώσεις ότι χρειάζεται χρόνος για μεγαλύτερα sessions. Είναι πιο πιθανό αυτή η πίεση που ασκείς στον εαυτό σου να μη σε κάνει να βρεις το χρόνο που χρειάζεται για αυτό, και έτσι να χάσεις το motivation να προσπαθήσεις.
  • Η συχνή εξάσκηση ”μετράει” περισσότερο από την ”τέλεια” εξάσκηση. Αυτό σημαίνει ότι, αντί να σε απασχολεί υπερβολικά ποια στάση θα πάρεις όσο κάθεσαι, ποια τεχνική να δοκιμάσεις όταν κάθεσαι, πόση ώρα να κάθεσαι, ή ποια ώρα της μέρας, θα έπρεπε απλά να κάθεσαι και να κάνεις meditation. Τα υπόλοιπα απλώς θα έρθουν αν ξεκινήσεις, αλλά αν νιώσεις ότι χρειάζεται να δουλέψεις αυτές τις λεπτομέρειες πριν ξεκινήσεις, ίσως το βρεις πιο challenging να τα ξεκινήσεις όλα μαζί. Δεν υπάρχει πραγματικά ”λάθος” τρόπος να κάνεις meditation οπουδήποτε, οποιοδήποτε είδος meditation είναι καλύτερο από καθόλου.
  • Αν παρατηρήσεις ότι το μυαλό σου περιπλανιέται είναι καλό. Το meditation μπορεί να γίνει challenging για κάποιους ανθρώπους, ειδικά για τους τελειομανείς. Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα ότι πρέπει να κάνουμε το ”σωστό” και γινόμαστε σκληροί με τον εαυτό μας. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι αν παρατηρήσεις αυτό να γίνεται, είναι καλό πράγμα, το παρατήρησες. Η παρατήρηση και η ανακατεύθυνση των σκέψεων πίσω στην προσοχή του meditation (η αναπνοή σου, το παρόν, ή οτιδήποτε επιλέγεις όταν κάνεις focus) είναι το κύριο συστατικό του meditation. Eίναι αδύνατο να εμποδίζεις τον εαυτό σου να περιπλανιέται οπουδήποτε.
  • Ακόμα και οι έμπειροι στην εξάσκηση meditation το βρίσκουν challenging.  Αυτό έρχεται σαν έκπληξη, αλλά ακόμη και αυτοί που έχουν εξασκηθεί για χρόνια το βρίσκουν δύσκολο να παραμείνουν στο παρόν. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό για τον καθένα. Είναι όλα μέρος του meditation, έτσι μην αποθάρρυνεσαι.

Ξεκίνα meditation!

Yπάρχουν πολλές μορφές meditation που φέρνουν αυτά τα φανταστικά οφέλη. Κάποιοι μπορεί να νιώσουν πιο άνετα να κάνουν εξάσκηση από άλλους, έτσι είναι καλό να πάρεις ιδέες από αυτούς και να επαναλάβεις τις τεχνικές που ταιριάζουν περισσότερο σε σένα.

Αν κάνεις εξάσκηση στο meditation όσο δε βρίσκεσαι στη μέση ενός στρεσογόνου γεγονότος, θα το βρεις ότι είναι ευκολότερο να το χρησιμοποιήσεις σαν μια μέθοδο χαλάρωσης όταν το χρειαστείς πραγματικά.

Ακόμη και να σχεδιάζεις να χρησιμοποιήσεις το meditation όποτε το χρειάζεσαι και όχι σαν καθημερινή άσκηση, είναι καλή ιδέα να κάνεις εξάσκηση, όταν δε νιώθεις στρεσαρισμένος, από το να προσπαθείς για πρώτη φορά όταν είσαι πιεσμένος, εκτός φυσικά, αν δεν μπορείς να βρεις χρόνο.

Το πιο σημαντικό είναι να θυμάσαι να κάνεις πρακτική στο meditation για κάποια λεπτά την ημέρα και να δοκιμάσεις να μείνεις για πέντε λεπτά σε κάθε session.

Αν δεν ξέρεις πως να ξεκινήσεις, μπορείς απλά να κάνεις focus στην αναπνοή σου για 5 λεπτά. Για να κάνεις αυτό, χαλάρωσε το σώμα σου, κάτσε άνετα, και παρατήρησε την αναπνοή σου. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται άλλα πράγματα, απλά κάνε ανακατεύθυνση της προσοχής σου στην αναπνοή σου.

Άλλη απλή στρατηγική είναι να μετράς τις αναπνοές σου. Όταν εισπνέεις μέτρα ”ένα” στο κεφάλι σου, και μετά μέτρα ”δυο” όσο εκπνέεις. Συνέχισε καθώς αναπνέεις και ξεκίνα αν νιώθεις ότι ανακατευθύνεσαι από άλλες σκέψεις.

(Κάποιοι άνθρωποι το βρίσκουν ευκολότερο να κάνουν πρακτική στο breathing meditation, και άλλοι το βρίσκουν περισσότερο challenging. Θυμήσου, η καλύτερη τεχνική meditation είναι αυτή που σου ταιριάζει).  Θυμήσου ότι μπορεί να βρεις τη δύναμη που ψάχνεις!


Πηγή: verywellmind.com

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου