Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι εδώ. Άλλα ζευγάρια θα περάσουν αυτή τη μέρα τρώγοντας στρείδια και σοκολάτα, άλλοι σε πιο “εναλλακτικές” δραστηριότητες. Ό,τι τύπος κι να είσαι όμως έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν είμαστε ερωτευμένοι – μάλλον ο έρωτας από το μυαλό περνάει.

Να τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο της σχέσης:

Στάδιο 1 – Πεταλούδες:

Εκείνο το φτερούγισμα στο στομάχι είναι σημάδι ότι βρίσκεσαι μάλλον με τον κατάλληλο άνθρωπο. Σε αυτή τη φάση, είναι φυσιολογικό να έχεις αυτό το άτομο στο μυαλό σου ακόμα και να παλεύεις ώστε να συγκεντρωθείς όταν είστε μακριά. Αυτές οι πεταλούδες είναι μέρος της χημικής απάντησης. Ο γιατρός Don Vaughn εξηγεί ότι σε αυτά τα πρώτα στάδια της σχέσης, είναι συνηθισμένη μια πτώση των επιπέδων σεροτονίνης (ή αλλιώς ο νευροδιαβιβαστής της χαράς) και αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης (ή αλλιώς η ορμόνη του στρες). Ο γιατρός επισημαίνει πως οι ίδιες αλλαγές παρατηρούνται και στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και στην αγχώδη διαταραχή.

“Το πάθος στα πρώτα στάδια της αγάπης – διαρκεί μέχρι 6 μήνες – επίσης χαρακτηρίζεται από άγχος και στρες, αντανακλώντας την αβεβαιότητα της σχέσης, λέει ο γιατρός. Έτσι το τέλος του σταδίου των πεταλούδων – πράγμα που για πολλούς σημαίνει και το τέλος του ρομαντισμού – στην πραγματικότητα είναι θετικό.

Υπάρχουν πάρα πολλοί υγιείς τρόποι να νιώθεις ζεστασιά για τον άνθρωπο σου, σύμφωνα με το γιατρό. “Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κοιτάς αυτόν,-η που αγαπάς με πάθος, τότε στο μυαλό σου συμβαίνουν πιο πολύπλοκες διεργασίες, έχεις υψηλότερο καρδιακό παλμό και περισσότερα χαμόγελα απ’ ότι αν κοιτούσες ένα φίλο σου ή κάποιο μέλος της οικογένειας σου“, λέει. Η παθιασμένη αγάπη συνεχίζει και στο δεύτερο στάδιο και μπορεί να διαρκέσει και μια ζωή.

Στην περίπτωση όμως που οι πεταλούδες διαρκούν για ένα χρόνο ή και περισσότερο, ίσως καλό θα ήταν να τσεκάρεις αν τυχόν πληρούνται οι προϋποθέσεις της τοξικής σχέσης.

Στάδιο 2 – Σοβαρεύουν τα πράγματα:

Το στομάχι σου μπορεί να ηρέμησε, αλλά τώρα τι;Η δεύτερη φάση της σχέσης συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από πάθος, αλλά τώρα παρατηρείται μια αύξηση στα συναισθήματα της ασφάλειας και της προστασίας“, λέει ο γιατρός. Εξηγεί ότι επιστέφουν στις φυσιολογικές τιμές τους τόσο η σεροτονίνη, όσο και η κορτιζόλη ή επιστρέφουν στα επίπεδα που ήταν όσο ήσουν single. Προσθέτει: “Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή της  οξυτοκίνης (ή αλλιώς της ορμόνης της αγάπης), η οποία είναι υπεύθυνη για το μακροχρόνιο δέσιμο που πραγματοποιείται σε αυτό το στάδιο.”

Το δέσιμο; Πρόκειται για το λόγο που δεν ξαναβγαίνεις στο ψάξιμο. Ο ειδικός λέει: “Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μακροχρόνιο αυτό δέσιμο αλλάζει κατά πάσα πιθανότητα στον άνθρωπο τη δομή των νευρώνων”.

Δεν πείστηκες ακόμα;

Έτσι, μεταξύ της ρύθμισης των ορμονών σου και του αυξανόμενου δεσμού, πιθανόν θα νιώθεις πολύ περισσότερο χαλαρός σε αυτή τη φάση.  Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη, στην αρχή της σχέσης μπορεί να αισθάνεσαι τα θετικά συναισθήματα πιο έντονα, αλλά αργότερα αντικαθίστανται από πιο ήρεμα θετικά συναισθήματα όπως είναι η γαλήνη, η ευγνωμοσύνη και η έμπνευση.

Στάδιο 3 – Ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, ή καπώς έτσι:

“Τα ζευγάρια (πρέπει να) συνειδητοποι(ήσ)ουν ότι το ‘ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα’ δεν υπάρχει”, λένε οι ειδικοί. Το να μείνετε ευτυχισμένοι χρειάζεται δουλειά, εξηγούν ότι όπως το να πας μια φορά στο γυμναστήριο δε θα σε κάνει fit, το ίδιο ισχύει και με τη σχέση.

Όπως και στην περίπτωση της άσκησης, έτσι και στη σχέση θα πρέπει να έχεις στο νου σου τα πλατώ. Όταν αυτό συμβεί, μικρές αλλαγές μπορούν να πάνε τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δε θα πρέπει να εξαναγκάζεις την ευτυχία. “Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι τείνουν να θέτουν ως προτεραιότητα την ευτυχία. Συνεπώς τα ζευγάρια θα πρέπει να εστιάζουν να μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες που τους κάνουν χαρούμενους.”

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ακόμα πολλές θετικές διεργασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο και μπορούν να κρατήσουν τη σχέση ζωντανή. “Η οξυτοκίνη παραμένει υψηλή σε αυτή τη φάση, αλλά η δραστηριότητα του κέντρου ανταμοιβής – περιοχή στην οποία βρίσκεται το σεξ, το φαγητό και η κατάχρηση των φαρμάκων – μειώνεται.”

Ο Vaughn αποκαλεί αυτό το στάδιο “συμπονετική αγάπη” και σημειώνει ότι αυτό χαρακτηρίζεται από μια βουτιά στο πάθος. Όμως, λέει: “Δεν μπαίνουν όλα τα ζευγάρια στο τρίτο στάδιο, ακόμα και αν ισχυρίζονται ότι παραμένουν βαθιά παθιασμένοι ο ένας για τον άλλον”.


Πηγή: brit.co

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου