Ας αρχίσουμε με ένα γεγονός: το τρέξιμο – ειδικά όταν προσπαθείς να είσαι σε υψηλό επίπεδο – μπορεί να γίνει αρκετά άβολο. Χρειάζεται πολύ πνευματική δύναμη για να μη σε επηρεάσει.
Στην πραγματικότητα, ακόμα και elite αθλητές νιώθουν τα πόδια τους να καίνε, τα πνευμόνια τους να στερεύουν από αέρα καθώς και αμφιβολίες και φόβοι συνοδεύουν τις σκληρές προπονήσεις τους. Οι αθλητές αγωνισμάτων αντοχής είναι οι κύριοι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας, ωστόσο το έχουν αποδεχτεί και έχουν τρόπους για να το διαχειρίζονται αποτελεσματικά.
Γιατί να μη τις εφαρμόσεις και εσύ;
Όσο περισσότερο εξασκείς τις πνευματικές σου δεξιότητες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τόσο ευκολότερο θα είναι να της χρησιμοποιήσεις την ημέρα του αγώνα.
Δε γίνεται να περιμένεις ότι το θάρρος, η επιμονή και η ευελιξία θα εμφανιστούν ξαφνικά τη μέρα του αγώνα. Η πνευματική προετοιμασία είναι ένα ακόμα λιθαράκι της συνολικής προπόνησης μαζί με τη διατροφή, τον επαρκή ύπνο και την κατάλληλη καθοδήγηση.
Επιπλέον, αν στην προπόνηση πιέζεις τον εαυτό σου να βγάλει και τα δύσκολα κομμάτια, δίνεις στο σώμα σου περισσότερα προπονητικά ερεθίσματα. Αυτό σημαίνει ότι είσαι όλο και πιο fit, δυνατός και περισσότερο σωματικά προετοιμασμένος. Το τρέξιμο σε όποιο ρυθμό θα το αισθάνεσαι πιο εύκολο από την αρχή, σε συνδυασμό με την πνευματική αντοχή που θα έχεις, ίσως μπορέσεις να κατακτήσεις μια νέα απόσταση ή ένα ολοκαίνουριο PΒ.
Το πρώτο βήμα είναι να συνδεθείς με το σώμα σου και να παρατηρήσεις το διάλογό σου με αυτό.
Δεν μπορείς να αλλάξεις ό,τι δεν κατανοείς. Να γνωρίζεις τις σκέψεις σου όταν τρέχεις. Παρατήρησε πώς αισθάνεσαι, πώς επηρεάζουν το ρυθμό σου και πώς αλληλεπιδρούν με τις εντάσεις ή τη χαλάρωση στο σώμα σου.
Πιθανόν όταν σκέφτεσαι τα δύσκολα σημεία της προπόνησης που πλησιάζουν, οι ώμοι σου μπορεί να ανεβαίνουν, η αναπνοή σου να επιταχύνεται και ο ρυθμός σου να μειώνεται. Αν αυτό ισχύει ίσως σε βοηθήσει να κρατήσεις σημειώσεις στην εφαρμογή που χρησιμοποιείς, ώστε να μη σε επηρεάζουν, μέχρι και να έχεις προγραμματίσει τη μουσική που θα ακούς τότε.
Στη συνέχεια, νίκησε τις αρνητικές σκέψεις, απλά επιλέγοντας να μη τις πιστέψεις.
Κάθε μέρα κάνεις χιλιάδες σκέψεις. Οι περισσότερες περνούν χωρίς να το καταλάβεις.
Ωστόσο, εκείνες που σε αμφισβητούν έχουν την τάση να επιμένουν λίγο περισσότερο. Οι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι με αρνητικά στοιχεία, είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά και τους δίνουν περισσότερη έμφαση από όση αξίζουν. Γνωρίζοντας το αυτόματα έχεις και άλλη μία επιλογή: να τις αποβάλλεις και να προχωρήσεις.
Έτσι λοιπόν τι να κάνεις όταν ο φόβος ή η αμφιβολία εμφανίζονται στα μέσα των 10Κ; Εντόπισέ τη και αντιμετώπισέ τη. Κυριολεκτικά – μπορείς να μιλήσεις στον εαυτό σου – μπορείς να τον εμψυχώσεις.
Άλλη επιλογή είναι απλά να την αφήσεις να περάσει. Μη της δώσεις παραπάνω αξία.
Μείνε προσηλωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο διαλογισμός – πριν και μετά το τρέξιμο – ίσως σου ενισχύσει τις επιδόσεις.
Αν αυτό σου θυμίζει τη δασκάλα της γιόγκα, υπάρχει λόγος. Η συνειδητοποίηση – η ίδια προσοχή στην παρούσα στιγμή που αποκτάς στη Savasana ή σε άλλες στιγμές του διαλογισμού – ίσως σε βοηθήσουν στο τρέξιμο.
Οι ενδείξεις είναι ακόμα ελάχιστες, επειδή οι επιστήμονες τώρα μελετούν πώς η συνειδητότητα επηρεάζει την αθλητική απόδοση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα να είναι αρκετά αισιόδοξα. Μια μελέτη, παραδείγματος χάριν, έδειξε ότι 7 εβδομάδες προπόνηση με focus στη συνειδητότητα άλλαξε το μοτίβο της εγκεφαλικής λειτουργίας βοηθώντας τους να ανταπεξέρχονται καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Το δείγμα της μελέτης απαρτιζόταν από επαγγελματίες ποδηλάτες και ενώ μπορεί να ήταν αριθμητικά μικρό (μόνο 7 συμμετέχοντες), όμως οι ερευνητές είχαν ενθαρρυνθεί από τα αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα είναι να ανιχνεύσουν αν διαφοροποιείται και η αγωνιστική τους απόδοση.
Καλόν είναι να εξασκείς την συνειδητότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Ό,τι και αν κάνεις – εργάζεσαι, μαγειρεύεις, επεξεργάζεσαι το πιο τέλειο Instagram story – προσπάθησε να είσαι παρόν εκείνη τη δεδομένη στιγμή, σίγουρα όμως είναι ΟΚ μερικές φορές να αφήνεις το μυαλό σου να περιπλανηθεί.
Επιπλέον είναι πιθανό ότι αφιερώνοντας 5 με 10 λεπτά τη μέρα σε ένα πιο τυπικό διαλογισμό μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα σου να είσαι παρόν και μη επικριτικός σε κάθε στιγμή της ζωής σου.
Διάλεξε mantras και θετικές δηλώσεις που σου ακούγονται αληθινές και να ανατρέχεις σε αυτές συχνά.
Ένας άλλος τρόπος να ξεφορτωθείς τις αρνητικές σκέψεις είναι να τις αντικαταστήσεις με κάποια φράση που έχει πολύ δύναμη ή ένα mantra.
Πίσω στην έρευνα ξανά: Σε μια μικρή μελέτη με 18 ποδηλάτες και τριαθλητές, οι συμμετέχοντες έκαναν ένα ποδηλατικό τεστ, ποδηλατώντας όσο άντεχαν σε θερμοκρασία 95 βαθμών. Οι μισοί από αυτούς πέρασαν 2 εβδομάδες προπόνησης με motivational κουβέντα με τον εαυτό τους, όπου αντικατέστησαν τις αρνητικές σκέψεις που είχαν – “Βράζει εδώ, είναι πολύ ζεστά!” – με μηνύματα όπως “Συνέχισε!” ή “Είμαι συγκεντρωμένος!”. Όταν επανέλαβαν το τεστ, κατά μέσο όρο οι αθλητές που ήταν στην ομάδα παρέμβασης συνέχισαν κατά μέσο όρο για 3 επιπλέον λεπτά.
Σημείο κλειδί της μελέτης: Οι αθλητές διάλεξαν εκείνοι τις θετικές δηλώσεις. Το μήνυμα έπρεπε να ήταν αυθεντικό, για να είναι πειστικό. Σκέψου τα πλεονεκτήματα σου και προσπάθησε να συντάξεις μικρές δηλώσεις, όπως “Είμαι κινητοποιημένος” ή “Είμαι σίγουρος”. Γράψε τις σε κάρτες και διάβαζε τες συχνά κατά την προπόνηση σου. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά δουλεύει.
Φαντάσου τον εαυτό σου να έχει έναν εκπληκτικό αγώνα, όπου όλα πηγαίνουν καλά. Όμως, φαντάσου και τα εμπόδια – ότι τα ξεπερνάς.
Μια άλλη τεχνική για τον αγώνα σου είναι να προβάρεις στο μυαλό σου τον αγώνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση της φαντασίας βελτίωσε την απόδοση των αθλητών. Στη διάρκεια αυτή της διαδικασίας δεν φαντάζεσαι απλά ότι βλέπεις, αλλά και ότι ακούς, μυρίζεις και αισθάνεσαι.
Κατά κύριο λόγο, αυτά τα sessions θα πρέπει να περιλαμβάνουν το θριαμβευτικό σου τερματισμό. Βέβαια θα πρέπει να συλλογιστείς και μερικές δυσκολίες που είναι σημαντικές και να σκεφτείς τρόπους με τους οποίους θα τις αντιμετωπίσεις. Αυτό θα σε βοηθήσει ώστε την κρίσιμη μέρα να είσαι πιο ήρεμος για να τη διαχειριστείς.
Σύνδεσε το τρέξιμό σου με έναν ανώτερο σκοπό.
Όλοι τρέχουν για ένα λόγο – για να ανακουφιστείς από το στρες σου, να βελτιώσεις την υγεία σου, να συγκεντρώσεις χρήματα για έναν φιλανθρωπικό σκοπό.
Όποιο και αν είναι το βαθύτερο ”γιατί” σου, σύνδεσε αυτό το λόγο με τη μνήμη και να ανατρέχεις σε αυτόν, όταν θες να ”ακυρώσεις” την προπόνησή σου. Όταν ο δρόμος γίνεται δύσκολος, τότε ο στόχος αποκτάει αξία.
Μην ξεχνάς: Όχι μόνο οι πνευματικές δεξιότητες βοηθούν την απόδοσή σου, αλλά κάνουν και το τρέξιμο σου πιο fun.
Μπορεί να αγαπάς το τρέξιμο, αλλά δεν είναι πάντα αυτό που λέμε ευχάριστο. Αυτό είναι κάτι που το μυαλό σου μπορεί επίσης να αλλάξει.
Η εξάσκηση των πνευματικών δεξιοτήτων δεν αφορούν αποκλειστικά την επίδοση – έχει μια πιο ολιστική προσέγγιση. Αν το μυαλό σου είναι περισσότερο προσηλωμένο στο σκοπό με πρόθεση, θα σε βοηθήσει εκείνη την ώρα να είσαι πιο χαρούμενος.
Πηγή: self.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου