Είναι γεγονός ότι οι άντρες είναι πιο γρήγοροι από τις γυναίκες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η φυσιολογία των γυναικών τους δίνει πλεονέκτημα όσον αφορά την αντοχή. Οι γυναίκες καίνε με πιο αργό ρυθμό τους υδατάνθρακες, επομένως καθυστερεί να εμφανιστεί η εξάντληση.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στην εφαρμογή Strava, το κοινωνικό δίκτυο για τους αθλητές, όπου οι γυναίκες έχουν σημαντικά καλύτερο ρυθμό από τους άντρες.
Τα δεδομένα προέρχονταν από περισσότερους από 10000 αθλητές που ολοκλήρωσαν τον Μαραθώνιο πέρυσι. Συνέκριναν τον ρυθμό των δρομέων που ολοκλήρωσαν το πρώτο μισό του Μαραθωνίου με το δεύτερο μισό και βρήκαν ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες μείωσαν το ρυθμό τους κατά 11%, ενώ οι άντρες κατά 17%.
Αυτό γενικά σημαίνει, ότι οι γυναίκες ακολουθούν πιο έξυπνη τακτική, διατηρώντας πιο σταθερό ρυθμό στη διάρκεια των 42,1Κ.
Hitting the wall
Δεν είναι έκπληξη ότι το χιλιόμετρο στο οποίο οι δρομείς έχουν το πιο αργό split είναι γνωστό ως “hitting the wall” εμφανίζεται στο δεύτερο μισό του Μαραθωνίου στο 40,2ο Κ. Το 2017, όταν έφτασαν σε αυτό οι αθλητές, κατά μέσο όρο μείωσαν το ρυθμό στο 10:20 min/mile, το οποίο είναι περισσότερο από 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα πιο αργό σε σχέση με το 11,3ο Κ (το οποίο είναι το πιο γρήγορο), με κατά μέσο όρο ρυθμό 8:48 min/mile.
Καλύτερη προπόνηση ανά ηλικιακή κατηγορία
Πιθανόν, αυτό που ήταν πιο εκπληκτικό ήταν ότι φάνηκε ότι οι γυναίκες άνω των 60 χρόνων ήταν πιο συνεπείς στο ρυθμό, με το 9% μόνο να διαφοροποιείται.
Αυτό πιθανόν συμβαίνει γιατί η κατηγορία 51 – 60 χρονών είναι πιο συνεπές γκρουπ στην προπόνηση, καταγράφοντας τα περισσότερα χιλιόμετρα στις 13 εβδομάδες που οδηγούσαν στον Μαραθώνιο, συγκρινόμενο με το γκρουπ των 21- 30 χρόνων που ήταν το λιγότερο προσηλωμένο.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Dayton επίσης ανέλυσαν τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών από δεδομένα που είχαν από τον Μαραθώνιο του Chicago από τις χρονιές 2007 και 2009. Συνολικά, βρήκαν ότι οι άνδρες ήταν πιο αργοί σε σχέση με τις γυναίκες στα τελευταία χιλιόμετρα και στους 2 Μαραθωνίους, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες είχαν καλύτερο ρυθμό από τους άνδρες.
Άλλη θεωρία που ανέπτυξαν οι ερευνητές ήταν ότι οι γυναίκες μπορούσαν καλύτερα να αποβάλλουν τη θερμότητα. Οι πιο ζεστές θερμοκρασίες στο Chicago το 2007 οδήγησαν σε μια κατά μέσο όρο πτώση του ρυθμού κατά 9%, σύμφωνα με την μελέτη. Όταν στην συνέχεια οι αναλύσεις έγιναν ανά φύλο φάνηκε ότι οι γυναίκες υπερείχαν. Η υπεροχή των γυναικών έναντι των ανδρών στο ρυθμό αυξήθηκε από τις κρύες προς τις θερμές συνθήκες. Αυτό πιθανόν αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος αυτό επιτρέπει τη μεγαλύτερη αποβολή της θερμότητας διαμέσου του δέρματος.
Πηγή: runnersworld.co.uk
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου