Συχνά κάνεις focus σε οτιδήποτε πάει λάθος. Ο στόχος που δεν πέτυχες. Η δίαιτα που δεν μπόρεσες να εφαρμόσεις. Το workout που δεν έγινε.
Ενώ είναι ανθρώπινο να εστιάζεις στα setbacks, οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι μπορείς να φτάσεις πιο κοντά στους στόχους σου και να γίνεις πιο υγιής και χαρούμενος, αν μάθεις να γεύεσαι θετικές εμπειρίες και γιορτάζεις και τις μικρές επιτυχίες σου.
Στο βιβλίο τους, Savoring, οι κοινωνικοί ψυχολόγοι Fred Bryant and Joseph Veroff μίλησαν για τις θετικές συνέπειες του να είσαι ”σε εγρήγορση και με θετική προσέγγιση στα γεγονότα”.
Αυτή η mindful προσέγγιση αυξάνει τη χαρά, δυναμώνει τις σχέσεις, βελτιώνει την πνευματική και σωματική υγεία σου και βελτιώνει επίσης τη δημιουργικότητα σου.
Oι Bryant and Veroff περιέγραψαν 9 υπέροχες στρατηγικές για να μπορέσεις να μαζέψεις θετικές εμπειρίες: να γιορτάζεις, να δίνεις συγχαρητήρια στον εαυτό σου, να μοιράζεσαι με τους άλλους, να φτιάχνεις αναμνήσεις, να βρίσκεις ώρα για να ηρεμείς, να καταγράφεις τα πράγματα που σε κάνουν ευγνώμων, να ρουφάς εμπειρίες, να ”ακονίζεις” τις αισθήσεις σου και να συγκρίνεις.
Παρακάτω θα βρεις τις 9 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν (εσένα και την οικογένειά σου) να δώσεις boost στην πνευματική και σωματική σου υγεία, να νιώσεις καλά και να διασκεδάσεις όσο τις εφαρμόζεις!
1. Γιόρτασε!
Ξεκίνα την εβδομάδα σου βρίσκοντας τουλάχιστον μια επιτυχία για να γιορτάσεις. Μπορείς να κάτσεις για ένα οικογενειακό γεύμα; Μπράβο. Το παιδί σου κατάφερε να ολοκληρώσει μια δύσκολη αθλητική δραστηριότητα; Κάντε high five. Οι γιορτές μπορεί να είναι μικρές ή μεγάλες. Το κλειδί είναι να κάνεις συστηματική προσπάθεια να γιορτάσεις.
2. Δώσε συγχαρητήρια στον εαυτό σου!
Δώσε στον εαυτό σου συγχαρητήρια για μια καλή δουλειά που έκανες στο παρελθόν. Γράψτο σ’ ένα σημειωματάριο. Μοιράσου το με φίλους και οικογένεια. Είναι ok να καυχιέσαι κάποιες φορές.
3. Μοιράσου με άλλους!
Το να μοιράζεσαι θετικές εμπειρίες με άλλους ανθρώπους κάνει ευκολότερο να κρατήσεις την ανάμνηση και να δυναμώσεις τις σχέσεις σου με κάποιον άλλο άνθρωπο.
Καθώς θα μπεις στη διαδικασία να βελτιώσεις την υγεία και τη φυσική σου κατάσταση, συμπεριέλαβε κι άλλους ανθρώπους στο ταξίδι σου να αλλάξεις. Η υποστήριξη των άλλων συνήθως κάνει περισσότερο διασκεδαστική και σχεδόν πάντα πιο εύκολη τη διαδικασία της επίτευξης ενός στόχου.
4. Φτιάξε αναμνήσεις!
Θα θυμάσαι περισσότερες θετικές εμπειρίες στη ζωή σου χρησιμοποιώντας πολλές από τις αισθήσεις σου. Αργότερα η ίδια αίσθηση ή ήχος θα επαναδημιουργήσει την ίδια εμπειρία στο μέλλον. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια τραγούδια από την παιδική σου ηλικία που σε φέρνουν πίσω σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό από το παρελθόν σου;
5. Xαλάρωσε!
Κάθε καινούργιος γονιός έχει ακούσει από τους παλιότερους γονείς κάποιες προτροπές όπως ”Να τα χαρείς τώρα, ο καιρός περνάει” ή ”Οι μέρες είναι μεγάλες, αλλά ο καιρός μικρός”.
Ενώ, φυσικά, δεν μπορείς να κάνεις το χρόνο να κυλάει πιο αργά, μπορείς να δημιουργήσεις την αίσθηση ότι κυλάει πιο αργά, έχοντας στη μνήμη σου τις πιο χαρούμενες στιγμές της ζωής σου. Πάρε το χρόνο σου και κοίτα παλιές φωτογραφίες και βίντεο και ζωντάνεψε τις στιγμές.
6. Σημείωσε την ευγνωμοσύνη σου!
Συχνά το να εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου συνδέεται με τη χαρά, την καλοσύνη, την υγεία και το well-being. Κάνε εξάσκηση, καταγράφοντας την ευγνωμοσύνη σου, διατηρώντας ένα τετράδιο που γράφεις τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, για μια εβδομάδα (ή περισσότερο). Κάθε νύχτα πριν πέσεις για ύπνο, κατάγραψε 3 πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη στη ζωή σου.
7. Ζήσε τη στιγμή!
Έζησες ποτέ μια εμπειρία και να ήσουν τόσο απορροφημένος σε κάτι που να έχασες το ίδιο το γεγονός, χωρίς να έχεις αίσθηση χρόνου ή μέρους; Mπορεί να πρέπει να δώσεις έμφαση στο λεγόμενο flow state.
Δίνοντας χρόνο στην εναρμόνιση σώματος και πνεύματος, βοηθάς ουσιαστικά τον εαυτό σου να αυξήσει τη χαρά και τη θετική διάθεση και να βελτιώσει την εμφάνιση και τη συμπεριφορά του.
Χρησιμοποίησε αυτή την εναρμόνιση σώματος και πνεύματος, χωρίς να αποπροσανατολίζεσαι, επιτρέποντας στον εαυτό σου να δουλεύει πάνω σε ένα challenging project, ένα hobby ή και sport, που πραγματικά ανυπομονούσες να ασχοληθείς.
8. “Ακόνισε” τις αισθήσεις σου!
Οι 5 αισθήσεις, όραση, ακοή, γεύση, αφή και όσφρηση, σε βοηθούν να μάθεις τον κόσμο. Κάνε μια προσπάθεια να δώσεις περισσότερη προσοχή στα σημάδια της ζωής, τους ήχους, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις υφές. Δοκίμασε αυτό το “savor your food activity” και εξάσκησέ το. Προετοίμασε το αγαπημένο σου φαγητό!
Ακολούθησε αυτά τα 7 βήματα για να ”ακονίσεις” τις αισθήσεις σου καθώς γεύεσαι το φαγητό σου:
1. Βεβαιώσου ότι το δωμάτιο είναι απόλυτα ήσυχο.
2. Παρατήρησε το φαγητό σου. Δες καλύτερα τις εσοχές και τις ρωγμές και παρατήρησε την υφή του φαγητού σου.
3. Μύρισε το φαγητό φέρνοντας το κοντά στη μύτη σου και ανάπνευσε βαθιά.
4. Νιώσε την αίσθηση που έχει το φαγητό στο στόμα σου καθώς παίρνεις ένα μικρό κομμάτι.
5. Γεύσου το συνδυασμό αρωμάτων στη γλώσσα σου.
6. Μάσησε το φαγητό αργά.
7. Κατάπιε.
9. Σύγκρινε!
Η τελευταία από τις στρατηγικές για να δοκιμάσεις είναι η σύγκριση. Πώς θα είναι καλύτερη η ζωή σου σήμερα απ’ ότι στο παρελθόν ή πώς θα ήταν η ζωή σου, αν δεν είχες κάνει συγκεκριμένες αλλαγές που σε οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα; Πάρε χρόνο για να καταλάβεις πώς οι επιλογές σου σε βοήθησαν, ώστε να γίνει η ζωή σου καλύτερη.
Πηγή: mindbodygreen.com
Επιμέλεια: Αμαλία Χατζηλάμπρου