1.Όταν σε χρειάζεται ο φίλος σου.
Αν μιλάς σε έναν φίλο σου που βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση, πες του να σου εξηγήσει ο ίδιος τα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο τον βοηθάς να σε κάνει να καταλάβεις τι συνέβη και ποια ήταν η αντίδρασή του.
Άκουσε πολύ προσεχτικά πώς αισθάνεται ο φίλος σου και να θυμάσαι πώς είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχει ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά δώσε βάση με τον τρόπο με τον οποίο σε ενημερώνει. Αν αντιμετωπίζει τα πράγματα θετικά τότε ενθάρρυνέ τον να διατηρήσει αυτό το attitude. Αν πάλι είναι περικυκλωμένος από την απογοήτευση, προσπάθησε να βρεις τρόπους να δεις πώς μπορείς να τον υποστηρίξεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
2.Όταν διαφωνείς με το/την σύντροφο σου.
Οι διαφωνίες συμβαίνουν σε κάθε σχέση. Όταν συμβαίνουν είναι μια ευκαιρία για να ακούσεις. Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι πιο δύσκολες από τα πραγματικά γεγονότα. Ρώτα το σύντροφο σου να σου πει βήμα βήμα τι συνέβη, έτσι μπορείς να βοηθήσεις στην επίλυση της διαμάχης.
3.Όταν εύχεσαι να τα πήγαινες καλύτερα με τους συναδέλφους σου.
Οι επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι μπορούν να λειτουργήσουν άψογα όταν το προσωπικό τα πάει καλά μεταξύ τους και όταν νιώθουν ότι μπορούν να μοιραστούν τις ιδέες τους. Δεν έχει σημασία αν είναι ο μάνατζερ ή ένας απλός υπάλληλος, ο οποιοσδήποτε μπορεί να δράσει ως καταλύτης στον εργασιακό χώρο.
Αν είσαι ο μάνατζερ, κάνε θεσμό meeting για να μπορείτε να μιλάτε όλοι μεταξύ σας και να ακούτε ο ένας τον άλλον. Αν είσαι υπάλληλος, μπορεί να μην έχεις τη δύναμη να διοργανώσεις τέτοιου είδους meeting, αλλά μπορείτε να κανονίσετε εξόδους για να έρθετε πιο κοντά.
4.Όταν κάνεις συνέντευξη για δουλειά.
Ένα βιογραφικό μπορεί να σου τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε εργαζόμενου: που έχει δουλέψει, πόσο καιρό ήταν εκεί κ.λ.π. Ωστόσο, δεν λέει πολλά πράγματα για την προσωπική σου ιστορία. Πώς έφτασες στην τωρινή σου κατάσταση; Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με αυτό το επάγγελμα;
Τέτοιου είδους ιστορίες είναι πολύ πιο σημαντικές.
Πηγή: self.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου