Το μέσο μυαλό είναι γεμάτο με αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν “πνευματική ακαταστασία” – όλη αυτή η φλυαρία που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μας κατά τη διάρκεια που είμαστε ξύπνιοι. Εν μέρει μέχρι ενός σημείου θεωρείται φυσιολογικό, αλλά μπορεί να γίνει εντελώς ανγχωτικό και να γίνει αρκετά δύσκολο το να μπορέσεις να συγκεντρωθείς. Ο ειδικός Graig Travis τονίζει ότι: “Οτιδήποτε έχεις στο μυαλό σου μπορεί να γίνει τοξικό αν δεν έχεις μάθει πώς να συγκεντρώνεσαι και να οργανώνεσαι πνευματικά.”
Για μερικούς, που αγωνίζονται να μείνουν συγκεντρωμένοι μπορεί να αποδοθεί σε κάποια ιατρική συνθήκη: αγχώδη διαταραχή, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, μανία ή διπολική διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και αγχώδης μετατραυματική διαταραχή, με όλες να χαρακτηρίζονται από “αυξημένη νοητική δραστηριότητα”. Οι ειδικοί λένε ότι βλέπουν των πνευματικών αποβλήτων και σε υγιείς ανθρώπους χωρίς καμία διάγνωση ψυχιατρικού προβλήματος υγείας. Γι’ αυτό οφείλεται η γρήγορη καθημερινότητα και η συνεχής ροή πληροφοριών που πρέπει να επεξεργάζεσαι.
Μπορείς λοιπόν να ακολουθήσεις κάποια από τις παρακάτω τακτικές:
1.Ξεκόλλα
Μπορεί να ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά το να λες απλά στον εαυτό σου να αγνοήσει τη to – do λίστα και να εστιάσει στη δραστηριότητα που έχει τώρα θα κάνει τη διαφορά. Μπορείς να λες δυνατά στον εαυτό σου ότι πρέπει να συγκεντρωθεί, μιας και είναι πιο αποτελεσματικό από το να το σκεφτείς απλά.
2.Απελευθέρωσε χώρο
Αν καθυστερείς τον καθαρισμό του γραφείου σου, τώρα πρέπει να αρχίσεις το καθάρισμα. Εξετάζοντας την αντίδραση του εγκεφάλου των ανθρώπων σε ερεθίσματα οργάνωσης και όχι, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ακαταστασία του σπιτιού ή του εργασιακού περιβάλλοντος συνδέεται με την πνευματική ακαταστασία. Με άλλα λόγια; Το άνω κάτω γραφείο σου σε δυσκολεύει να απομακρύνεις το χάος από το μυαλό σου.
3.Να τρως υγιεινά.
Αν έχεις φύγει ποτέ από το εστιατόριο σε “κωματώδη” κατάσταση, ξέρεις καλά ότι το τι τρως επηρεάζει τη πνευματική σου δραστηριότητα. Προσπάθησε να καταναλώνεις επί το πλείστον καθαρές και υγιεινές τροφές, να περιορίσεις το αλκοόλ.
4.Γράψε
Όταν απελευθέρωσες φυσικό χώρο, είσαι αναγκασμένος να βρεις νέα σημεία για να στεγάσεις όλα τα αντικείμενα σας – είτε πρόκειται να τα πετάξεις είτε να τα οργανώσεις. Αυτή η μετακίνηση αντικειμένων είναι που απελευθερώνει χώρο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα πνευματικά σκουπίδια όταν τα γράψεις: Όταν γράψεις όλα όσα έχεις στο κεφάλι σου, σε βοηθά με την ίδια λογική να απελευθερώσεις χώρο από το μυαλό σου.
5.Πάρε λίγο χρόνο.
Η ιδέα να τα έχουμε όλα μας έχει οδηγήσει στο να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά αυτή η προσπάθεια να τα κάνεις όλα είναι που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Η έρευνα δείχνει ότι το να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα είναι μύθος, αυτό που στην πραγματικότητα κάνουμε είναι να στρέφουμε την προσοχή και την εστίαση μας σε πολλά διαφορετικά πράγματα και έτσι να γίνεσαι λιγότερο παραγωγικός. Είναι σημαντικό για την υγεία σου να χαλαρώνεις και να ξεκουράζεις το μυαλό σου.
Πηγή: runnersworld.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου