Για δεκαετίες, οι αθλητικοί ψυχολόγοι λένε ότι οι αθλητές που επικεντρώνονται νοητικά στο τρέξιμο είναι ο καλύτερος τρόπος για να κυνηγήσουν το προσωπικό τους ρεκόρ, το λεγόμενο PB (personal best).

Αλλά τι υποτίθεται πρέπει να σκέφτεσαι εκείνη την ώρα; Νέες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες σκέψεις κατά την διάρκεια του αγώνα είναι χρήσιμες, ενώ άλλες μπορεί να είναι καταστροφικές. Και όσο περισσότερο προπονείς τις σκέψεις σου, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να λειτουργήσουν την στιγμή του αγώνα, λέει ο ερευνητής Noel Brick. ‘Οι άπειροι δρομείς τρέχουν και αποσπούν την προσοχή τους, όχι επειδή είναι αποτελεσματική τακτική, αλλά επειδή δεν έχουν άλλες επιλογές’ λέει ο Brick. Πρέπει να έχεις εναλλακτικές σε περίπτωση που μία τακτική δεν λειτουργήσει. Μόνο έτσι θα αποτρέψεις την ‘πτώση’ σου στον αγώνα.

deptmidzone_aspirational_mens_marqise_stairs1_090914_hero

Ακολούθησε μοτίβα.

Οι ελίτ δρομείς σχεδιάζουν το τι θα σκεφτούν σε κάθε στάδιο του αγώνα. Έτσι στο τέλος αξιολογούν τι λειτούργησε και τι όχι ώστε να πετύχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα την επόμενη φορά. Άρχισες να ρίχνεις ρυθμό όταν προσπάθησες να μείνεις χαλαρός και ανέβασες ρυθμό όταν κυνηγούσες τον μπροστινό σου δρομέα; Σημείωσε τα μοτίβα που λειτουργούν για σένα προσωπικά.

Αξιολόγησε την κατάσταση και συνέχισε να τρέχεις.

Το βασικό ερώτημα κάθε δρομέα στην γραμμή εκκίνησης είναι:Θα μπορέσω να διατηρήσω τον ρυθμό για τον οποίο έχω προπονηθεί;’ Για να το απαντήσεις θα πρέπει να αξιολογείς περιοδικά το πως νιώθεις και στη συνέχεια να επιταχύνεις ή να επιβραδύνεις αντίστοιχα. Φυσικά αν επικεντρώνεσαι συνεχώς στο πως νιώθεις μπορεί το τρέξιμο να γίνει πιο δύσκολο. Αντ’ αυτού βάλε σημάδια ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή χιλιόμετρα όπου θα αξιολογείς αν είσαι ‘ΟΚ’ και στη συνέχεια επέστρεψε στο τρέξιμό σου και σε άλλα θέματα όπως οι ανταγωνιστές σου και η πρόοδος σου ανά χιλιόμετρο.

Πειραματίσου στην προπόνηση και βρες μια φόρμα ερεθισμάτων που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις γρήγορος και άνετος. Δοκίμασε να εστιάσεις στην διατήρηση μίας γρήγορης συχνότητας με ελαφριά βήματα, διατηρώντας τους ώμους σου χαλαρούς κάτω να αιωρούνται ελεύθερα και με το πρόσωπο σου επίσης χαλαρό. Στρέψε την προσοχή σου π.χ (ανά 5 χιλιόμετρα σε ένα Μαραθώνιο) και θέσε συγκεκριμένους στόχους για κάθε σημείο του αγώνα.

Συζήτα με τον εαυτό σου.

Για την μαραθωνοδρόμο Annie Bersagel που έχει 2:28 η σκέψη της είναι ‘calm confidence’ κατά την διάρκεια του αγώνα και για τον μαραθωνοδρόμο Ryan Vail που έχει 2:10 είναι ‘ακόμα ένα μίλι’. Ο εσωτερικός διάλογος με τον εαυτό σου δεν έχει να κάνει μόνο με το να ελέγξεις πώς νιώθεις, αλλά και για να διαμορφώσεις το πώς νιώθεις. Σκέφτεσαι ότι νιώθεις χάλια; Έρευνα του 2014 έδειξε ότι η θετική αυτο-συζήτηση βελτίωσε το χρόνο εξάντλησης κατά 18% σε δοκιμασία στο ποδήλατο. Φτιάξε διάφορες προτάσεις-σκέψεις για διαφορετικά σημεία του αγώνα. Δοκίμασε τες στην προπόνηση και δες με ποιες νιώθεις καλά. Στην συνέχεια εξάσκησε αυτές τις σκέψεις μέχρι να αυτοματοποιηθούν.


Πηγή: runnersworld.com

Επιμέλεια: Μιχάλης Καραγιώργος, Γυμναστής, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ.