Αν είσαι από εκείνους που ζυγίζονται καθημερινά, σίγουρα βλέπεις σίγουρα το νούμερο να αλλάζει από μέρα σε μέρα. Μπορεί όντως να βάζεις ή να χάνεις βάρος, αλλά στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει κάτι λιγότερο ισχυρό. Αν καθημερινά τρως, πίνεις και γυμνάζεσαι με τον ίδιο τρόπο τότε το βάρος σου πρακτικά θα μπορούσε να μένει σταθερό. Αυτό, όμως, δεν είναι πραγματικότητα για τους περισσότερους.
Ας δούμε μερικούς λόγους που μεταβάλλουν το νούμερο της ζυγαριάς.
Βάρος τροφίμων και ποτών
Τα τρόφιμα και τα ποτά παρέχουν θερμίδες και θρεπτικά συστατικά που προφανώς επηρεάζουν το σωματικό βάρος. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα έχουν με τη σειρά τους το δικό τους βάρος που βραχυπρόθεσμα αλλάζει το σωματικό σου βάρος. Αν πεις 2 ποτήρια νερό (που πρακτικά δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες) και αμέσως ανέβεις στη ζυγαριά, τότε θα ζυγίζεις περισσότερο. Για αυτό το λόγο το καλύτερο είναι να ζυγίζεσαι το πρωί πριν καταναλώσεις οτιδήποτε. Επίσης, το ίδιο μπορεί να συμβεί αν έχεις φάει ένα μεγάλο γεύμα το προηγούμενο βράδυ, μιας και αν δεν έχει γίνει πλήρως η πέψη του, τότε πάλι το νούμερο της ζυγαριάς θα έχει ανοδική τάση.
Υδατάνθρακες και νάτριο
Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί ψευδώς να προκαλέσει αύξηση στο βάρος σου είναι η υδατική ισορροπία. Ο ιδρώτας και η αφυδάτωση μπορούν να οδηγήσουν σε απώλειες, αλλά η κατακράτηση νερού από τους υδατάνθρακες και το νάτριο μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση βάρους.
Οι αθλητικές καταστάσεις όπως είναι πριν από την προπόνηση ή η φόρτωση υδατανθράκων, απαιτούν υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων για να γεμίσουν οι μύες σου και το συκώτι σου με γλυκογόνο, ενώ προπονείσαι ή αγωνίζεσαι. Παράλληλα, για τη διαθεσιμότητα της ενέργειας, κάθε γραμμάριο υδατάνθρακα που αποθηκεύεται απαιτεί 2 – 3 γραμμάρια νερό μέσα του. Αυτό το νερό χάνεται μόλις οι υδατάνθρακες καίγονται, για αυτό αυτή η αύξηση είναι προσωρινή.
Το νάτριο είναι ένα βασικό στοιχείο που εμπλέκεται στην υδατική ισορροπία για αυτό η κατανάλωση ενός αλμυρού γεύματος μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στα επίπεδα των υγρών μεταξύ του εντέρου και της κυκλοφορίας, αφήνοντας σε με ένα αίσθημα φουσκώματος, μιας και το σώμα σου «αγωνίζεται» να ρυθμίσει τα υγρά. Η διαχείριση των επιπέδων νατρίου μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη για τους αθλητές, μιας και ποικίλει από άτομο σε άτομο η συγκέντρωση νατρίου στον ιδρώτα. Αυτοί που ιδρώνουν βαριά μπορεί να έχουν ημερήσιες ανάγκες πολύ περισσότερο από τα 2.300 mg/d που έχει ανάγκη ο γενικός πληθυσμός.
Δες τους 6 απίστευτους λόγους που δεν μπορείς να χάσεις βάρος.
Ιδρώτας
Η απώλεια υδάτων είναι ο μεγάλος παράγοντας που παίζει ρόλο στη διακύμανση του βάρους. Πολλοί αθλητές γίνονται θύματα της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια μεγάλων και δύσκολων workouts, ειδικά σε ζεστές και υγρές συνθήκες. Η απώλεια υγρών σε επίπεδο 2% του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μια αξιοσημείωτη μείωση βάρους. Η ζύγιση πριν και μετά την προπόνηση παρέχει μια πιο σαφή εικόνα για τον ιδρώτα που χάνεις και την ποσότητα υγρών που πρέπει να καταναλώσεις για να έρθει η αποκατάσταση τους.
Ημέρα της εβδομάδας
Οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τυπικά, η εβδομάδα ξεκινάει πιο υγιεινά τη Δευτέρα και αργά και σταδιακά αυτό μειώνεται μέχρι να έρθει το Σαββατοκύριακο. Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κύκλος της διατροφής αντικατοπτρίζεται στη ζυγαριά με τη μεγαλύτερη αύξηση να γίνεται το Σάββατο μέχρι την Τρίτη που μειώνεται ξανά, στην προσπάθεια που κάνει το σώμα σου για να ρυθμίσει το εύρος της πρόσληψης. Αυτός ο κύκλος αποδίδεται σε φυσιολογικές διακυμάνσεις και όχι σε πραγματική αύξηση βάρους. Αν θες να μειώσεις την εβδομαδιαία διακύμανση, στόχευσε στη διατήρηση υγιεινών διατροφικών όλες τις μέρες της εβδομάδας.
Ορμόνες
Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες μπορεί να αυξηθεί μετά την προπόνηση, όπως και σε άλλες περιόδους και μετέπειτα αυξάνεται η φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να αναστατώσει την πέψη, της κατακράτησης υγρών, την πείνα και το μεταβολισμό.
Οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς στη διακύμανση του βάρους εξαιτίας της έμμηνου ρύσεως. Ένας συνδυασμός αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες και στην κατακράτηση υγρών μπορεί να οδηγήσει το βάρος των περισσότερων γυναικών στο υψηλότερο σημείο του στην πρώτη μέρα της έμμηνου ρύσεως και στο χαμηλότερο κατά το μέσο της ωοθυλακικής φάσης. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνεις για την μηνιαία διακύμανση των γυναικείων ορμονών, μπορείς να δουλέψεις στη μείωση του στρες και στη γενικότερη φλεγμονή μέσω τεχνικών χαλάρωσης και με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.
Κινητικότητα του εντέρου
Οι μελέτες δείχνουν ότι περίπου ½ κιλό χάνεται μέσω των κοπράνων καθημερινώς. Αν δεν έχεις πολύ καλή σχέση με την τουαλέτα, τότε αυτό μπορεί να αυξήσει το νούμερο της ζυγαριάς. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή γαστρεντερική υγεία – οι συστάσεις για αυτές είναι στα 25 – 30 γρ. ημερησίως. Παράλληλα, στόχευσε στην τακτική κινητικότητα του εντέρου με την κατάλληλη ενυδάτωση και μια διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα.
Συμπέρασμα
Η ζύγιση κάθε πρωί σου επιτρέπει να συνδέεις τις διακυμάνσεις της ζυγαριάς με τη διατροφή σου, το στρες, την προπόνηση σου κ.λ.π. και να κατανοήσεις καλύτερα πώς το σώμα σου αντιδρά, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα. Όμως, η συνεχής αλλαγή στο νούμερο της ζυγαριάς μπορεί να καταντήσει ενοχλητική και να οδηγήσει σε ένα αρνητικό τρόπο σκέψης και πεσμένη διάθεση.
Η πιο αξιόπιστη συχνότητα ζύγισης όταν είσαι σε μια προσπάθεια διαχείρισης του σωματικού σου βάρους είναι ανά εβδομάδα. Διαφορετικά, μπορείς να ζυγίζεσαι κάθε πρωί και να βγάλεις τον μέσο όρο των 7 ζυγισμάτων.
Συγγραφέας: Lori Nedescu
Πηγή: myfitnesspal.com
Eπιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. στην Κλινική Διατροφή & εξειδίκευση στο Life Coaching και στο NLP, Email: maria.mentzelou@hotmail.com, Kινητό: 6984515475