Αναζητάς μία υγιεινή εκδοχή βασιλόπιτας?
Σταφίδες, καρύδια, μήλα, ελαιόλαδο και καστανή ζάχαρη συνδυάζονται για μια βασιλόπιτα πλούσια σε ω3 και αντιοξειδωτικά.
Όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα καρύδια περιέχουν καλά, υγιεινά λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) και μας προσφέρουν πολύτιμα λιπαρά οξέα ω-3. Επιπλέον, περιέχουν σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τα ω-3, συγκεκριμένα, μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο και βοηθούν στο να στέλνονται καλύτερα σήματα στον υπόλοιπο οργανισμό. Η βιταμίνη Ε και το φολικό οξύ (κομμάτι του συμπλέγματος βιταμινών Β) βελτιώνουν τη μνήμη.
Επίσης, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα λιπαρά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, όπως και στην αντιμετώπιση διαταραχών που σχετίζονται με αυτήν.
Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καρυδιών με μέτρο δεν προκαλεί αύξηση βάρους, παρά το γεγονός ότι είναι πλούσια σε θερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες θερμίδες τους προέρχονται από ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
Τέλος, τα καρύδια αποτελούν δυνατό σύμμαχο του πεπτικού μας συστήματος, καθώς μάλλον μπορούν να ενισχύσουν τα ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν τη διαδικασία της πέψης. Επίσης οι φυτικές ίνες των ξηρών καρπών προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία του εντέρου μας.
ΥΛΙΚΑ:
- 100 γρ. σταφίδες ξανθιές ή μαύρες κορινθιακές
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 1 σφηνάκι ρούμι
- 3 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους (450 γρ.)
- 2/3 φλιτζανιού (150 ml) ελαιόλαδο
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 αβγά
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή τύπου 00
- 1 κ.γ. κανέλα
- 2 κ.γ. σόδα φαγητού
- Μια πρέζα αλάτι
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
ΣΥΝΤΑΓΗ:
- Σε χλιαρό νερό μουλιάζουμε τις σταφίδες για 10΄.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
- Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το ελαιόλαδο και την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και το ρούμι και χτυπάμε καλά.
- Προσθέτουμε τα στερεά υλικά ανακατεύοντας με μεταλλική κουτάλα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μήλα, το ξύσμα, τις σταφίδες και το καρύδι.
- Ανακατεύουμε το μείγμα τα χέρια ώστε να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ ή χρησιμοποιούμε φόρμα σιλικόνης.
- Απλώνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Με ένα ξυλάκι ελέγχουμε αν ψήθηκε στο εσωτερικό του. Αν το ξυλάκι βγαίνει στεγνό το κέικ έχει ψηθεί.
- Το αφήνουμε 15΄ να κρυώσει πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.
Cook’s Tip:
Από τη στιγμή που ρίχνουμε τα στερεά υλικά ανακατεύουμε απαλά και δεν χτυπάμε στο μίξερ.
•Το αλεύρι τύπου 00 είναι αλεύρι από μαλακό σιτάρι και οι ζύμες που δίνει είναι ελαστικές . Δοκιμάστε το σε παραδοσιακό ιταλικό ψωμί ciabatta.
Doctor’s Tip:
Η βασιλόπιτα περιέχει λίγα αβγά. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά, το ελαιόλαδο με μονοακόρεστα λιπαρά, οπότε μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια ή χοληστερόλη στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Πηγή: icooktoheal.com