Για πολλές γυναίκες η προοπτική να έχουν τον προσωπικό τους γυμναστή είναι αρκετά ελκυστική: εξατομικευμένο πρόγραμμα, εκπαίδευση από ειδικό, μηδενική ανάγκη να μαντεύουν την επόμενη άσκηση και χειροκροτήματα μετά από κάθε επανάληψη και σετ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν έχουν όλοι τα χρήματα ή το χρόνο για να ζήσουν αυτή την εμπειρία.
Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι trainers προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω Skype, email και διαδικτυακών πλατφορμών όπως είναι το Trainerize – συμμετέχει μια ομάδα trainers που με τη βοήθεια του Facebook και άλλων apps σου βάζουν fitness προκλήσεις. Σίγουρα, όλο και κάποιον από αυτούς θα ακολουθείς στο Instagram.
Η κάθε γυναίκα όμως έχει διαφορετικές ανάγκες και θέλω και το πιο σημαντικό έχει διαφορετικό χαρακτήρα – που σημαίνει ότι κάτι που δουλεύει στη μία μπορεί να μη δουλεύει στην άλλη.
Για να βρεις τι σου ταιριάζει καλύτερα, απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
1.Τι είσαι διατεθειμένος να πληρώσεις;
Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της online προπόνησης είναι το κόστος. Όταν κατά μέσο όρο ανά ωριαίο session χρειάζεται να δώσεις 50-80€, ενώ αν αγοράσεις ένα πακέτο 6-, 8- ή 10- εβδομαδιαίων προγραμμάτων, θα πληρώσεις 80-160€ ανάλογα τον coach. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι πιο αποδοτικό να έχεις κάποιον που θα σχεδιάσει το πρόγραμμά σου.
2.Πόση καθοδήγηση χρειάζεσαι;
Σίγουρα κανένα online πρόγραμμα εκγύμνασης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το γυμναστή που σε παρατηρεί από την κορυφή ως τα νύχια και σου δίνει άμεσο feedback.
Από τεχνικής πλευράς, τα online προγράμματα είναι σίγουρα καλύτερα για εκείνους που η λέξη workout δεν είναι άγνωστη. Αν κάποιος τώρα ξεκινάει τις προπονήσεις ίσως θα ήταν καλύτερο να πάει στο γυμναστήριο με κάποιον φίλο του να τον τραβάει βίντεο κατά την διάρκεια των ασκήσεων από διάφορες οπτικές. Αυτό βοηθά τον προπονητή να αναγνωρίσει τα λάθη που κάνει ο ασκούμενος και να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές όταν υπάρχει πιθανόν μειωμένη κινητικότητα στους αστραγάλους, ασταθή γόνατα ή άλλα θέματα.
Επιπλέον πολλοί online trainers μοιράζονται με το κοινό βίντεο που δείχνουν την τεχνική των ασκήσεων, ώστε να γυμνάζεσαι με ασφάλεια και αποτελεσματικά. Να σιγουρευτείς όμως ότι ελέγχει την εξέλιξή σου και προσαρμόζει το πρόγραμμα στις ανάγκες σου.
3.Υπάρχουν διαθέσιμοι trainers στην περιοχή σου;
Ένα πλεονέκτημα του online training είναι ότι δεν περιορίζεσαι από την γεωγραφία. Μπορείς να προπονηθείς από όποιον θες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η διαδικτυακή εύρεση κάποιου που να εξειδικεύεται σε αυτό που χρειάζεσαι είναι μακράν ευκολότερη από το να να βρεις κάποιον με τα ίδια διαπιστευτήρια σε ακτίνα 50 χλμ. από το σπίτι σου.
Αυτό είναι πολύ εξυπηρετικό για σένα που μένεις σε κάποια μικρή πόλη με περιορισμένο αριθμό γυμναστών ή personal trainers. Αναλλογίσου αν χρειάζεται να αναφέρεις στον coach σου ότι χρειάζεσαι κάποια ειδική προπόνηση λόγω εγκυμοσύνης ή λόγω κάποιου προβλήματος υγείας ή λόγω παλαιότερων διαταραχών με την εικόνα σώματος σου.
4.Τι σε κινητοποιεί;
Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται την αξιοπιστία και το θάρρος που πηγάζουν από την ”από κοντά” συνάντηση με τον προπονητή σου 3 φορές την εβδομάδα. Άλλοι πάλι, θα προτιμούσαν να απολαμβάνουν μόνοι τους το χρόνο στο γυμναστήριο και εισπράττουν την κινητοποίηση που χρειάζονται από τα εβδομαδίαια check -ins τους με τον online προπονητή τους. Ακόμα, άλλοι αντλούν την ενθάρρυνση που χρειάζονται από το crew της online ομάδας τους.
Οι ανάγκες σου και οι προτιμήσεις σου είναι καθοριστικές όταν αποφασίζεις πώς θα προπονηθείς. Τέλος, αν δεν ολοκληρώσεις τα workouts σου, δεν έχει σημασία πόσο εξειδικευμένα είναι. Ξέρεις ποιο είναι το καλύτερό σου, απλά πρέπει να είσαι ειλικρινής με το τι έχει δουλέψει σε σένα και τι όχι.
5.Πόσο φορτωμένη είναι η κάθε μέρα σου;
Μπορείς να βρεις online trainers που θα σου σχεδιάσουν sessions είτε για το σπίτι, το γυμναστήριο είτε σε ανοιχτό χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να γυμναστείς όποτε θες, όπου θες και δίχως δέσμευση.
Η ευελιξία είναι εξαιρετική για πολυάσχολες μαμάδες και φοιτητές ή όποιον άλλον έχει μια απρόβλεπτη καθημερινότητα.
Να πώς θα βρεις τον κατάλληλο online trainer για σένα:
Αν αποφασίσεις να προσλάβεις έναν διαδικτυακό προπονητή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να τσεκάρεις είναι τα προσόντα του. Σιγουρέψου για την εκπαίδευση του, την προϋπηρεσία του, τη διαπίστευση και τις αξιολογήσεις του. Πολλοί συχνό κίνητρο για την πρόσληψή τους είναι ο αριθμός followers τους στο Instagram, αντί η πραγματική τους δουλειά.
Ψάξε να βρεις αν προέρχονται από κάποιον αξιόπιστο φορέα από τον οποίο να προέρχονται. Αν δε λένε κάτι στο προφίλ τους, μην ντραπείς να ρωτήσεις, αν κάποιος όντως έχει, μετά χαράς θα σου απαντήσει.
Πέρα από τις δεξιότητες του, μη ξεχάσεις να τον ρωτήσεις πράγματα όπως: ”Πόσο προσιτό είναι το πρόγραμμα;” ή ”Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου;”και “Πόσους πελάτες έχεις;”. Είναι σημαντικές ερωτήσεις που θα σου εξασφαλίσουν την εξατομίκευση.
Για να ξεκινήσεις το ψάξιμο ξεκίνα με συζητήσεις με φίλους, την οικογένεια σου ή ακόμα και το γιατρό σου. Ψάξε για προπονητές των οποίων τα blogs, τα άρθρα, ή τα προγράμματα σου αρέσουν και σου φαίνονται χρήσιμα. Επίσης υπάρχουν διαδικτυακές πλατφόρμες όπως τα: nsca.com & acefitness.org.
Μη σταματήσεις την αναζήτηση μέχρι να βρεις αυτόν που πραγματικά σου ταιριάζει και σου αξίζει.
Πηγή: self.com
Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου