#MythBusters, the fitness edition
Αφήνοντας στην άκρη αυτούς τους 12 fitness μύθους, θα γίνεις σίγουρα καλύτερος!
Μύθος #1: Η προπόνηση ενδυνάμωσης θα σε κάνει να φουσκώσεις.
Η αλήθεια: είναι δύσκολο για τις γυναίκες να ‘φουσκώσουν’ από την κλασική προπόνηση ενδυνάμωσης, γιατί δεν έχουν τόση τεστοστερόνη όση οι άντρες. Για την ακρίβεια, αν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, η προπόνηση δύναμης θα σε βοηθήσει να γραμμώσεις και να ανεβάσεις το μεταβολισμό σου. Η άλιπη μάζα είναι μεταβολικά ενεργός ιστός, άρα όση περισσότερη άλιπη μυϊκή μάζα έχεις, τόσες περισσότερο καις σε κατάσταση ηρεμίας.Μύθος #2: Μπορείς να χάσεις λίπος τοπικά, σε συγκεκριμένα σημεία.
H αλήθεια: τα λιποκύτταρα διανέμονται σε όλο σου το σώμα. Αν θες να χάσεις λίπος σε συγκεκριμένα σημεία, θα πρέπει να χάσεις συνολικό σωματικό λίπος.
Μύθος #3: Η καρδιαναπνευστική προπόνηση (cardio) είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσεις βάρος.
Η αλήθεια: αν ο στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, το να φορτώνεις ατέλειωτα χιλιόμετρα στον διάδρομο, δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση. Ναι, οι κλασικές καρδιαναπνευστικές προπονήσεις θα δημιουργήσουν από μέρα σε μέρα θερμιδικό έλλειμμα (μαζί με υγιεινή διατροφή), κάτι το οποίο είναι βασικό για την απώλεια βάρους. Αλλά μακροπρόθεσμα, από τη στιγμή που το να έχεις περισσότερη άλιπη μυϊκή μάζα βοηθάει το σώμα σου να καίει περισσότερες θερμίδες σε ηρεμία, η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Η καλύτερη μέθοδος είναι η συνδυαστική. Cardio προπόνηση και προπόνηση δύναμης, μαζί με την ανάλογη προσοχή στη διατροφή σου.Μύθος #4: Το να ΜΗΝ νιώθεις κομμάτια σημαίνει ότι δεν έκανες καλή προπόνηση.
Η αλήθεια: ενώ το πιάσιμο και η ένταση της προπόνησης που έκανες μπορεί κάποιες φορές να συνδέονται, το πόσο κουρασμένοι είναι οι μύες σου δεν είναι πάντα καλός δείκτης της προπόνησης που έκανες. ‘Το να είσαι πιασμένος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έκανες τέλεια προπόνηση – σημαίνει απλώς ότι εφαρμόστηκε ένα σημαντικό ποσό έντασης στους ιστούς’, λέει ο εργοφυσιολόγος και προπονητής Pete McCall, M.S., C.S.C.S. ‘Μπορεί να κάνεις μια καταπληκτική προπόνηση και να μην νιώθεις κουρασμένος και πιασμένος την επόμενη μέρα’, λέει εκείνος. Η καλή αποκατάσταση θα βοηθήσει στο να προλάβεις τους πονεμένους μύες. ‘Κάνε αναπλήρωση στα πρώτα 30 – 45 λεπτά μετά την άσκηση, ενυδατώσου και κοιμήσου καλά – όλα αυτά βοηθάνε να ενισχύσεις τους μηχανισμούς αποκατάστασης και να ελαχιστοποιήσεις την κόπωση’.
Μύθος #5: Πρέπει να δίνεις το 100% σε κάθε προπόνηση.
Η αλήθεια: περίπου. Ναι μεν σε κάθε προπόνηση πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και να δίνεις το 100% της προσοχής σου, αλλά δεν είναι όλες οι προπονήσεις που χρειάζεται να ‘τα δίνεις όλα’. Άσε που αν νιώθεις κομμάτια κάθε μέρα, αυτό ίσως είναι σημάδι ότι το παρατραβάς με την ένταση. ‘Δεν είναι καλή ιδέα να κάνεις προπόνηση σε υψηλή ένταση πάρα πολύ συχνά – περιορίζει την αποκατάσταση και μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροπόνηση’, λέει ο McCall. Για να αποφύγεις την να βάλεις πάρα πολλή ένταση στο σώμα σου, δοκίμαζε να πιέζεις πολύ 2 με 3 φορές την εβδομάδα.Μύθος #6: Η προπόνηση ενδυνάμωσης σημαίνει να χρησιμοποιείς μηχανήματα και βαριά βάρη.
Η αλήθεια: η προπόνηση δύναμης σημαίνει να χρησιμοποιείς ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ για να δουλέψεις τους μύες σου – και αυτή η αντίσταση δεν χρειάζεται να προέρχεται αποκλειστικά από βαριά βάρη. Εκτός από το φοβερό εργαλείο που έχεις (το βάρος του ίδιου σου του σώματος), έχεις ένα σωρό πράγματα να χρησιμοποιήσεις (kettlebells, medicine balls, λάστιχα αντίστασης) και τρόπους (ισομετρικές ασκήσεις, πλειομετρικές κλπ.) για να προσθέσεις αντίσταση.
Μύθος #7: Το να ιδρώνεις πάρα πολύ σημαίνει ότι ‘τα έδωσες όλα’.
Η αλήθεια: όχι απαραίτητα. Αυτό κυρίως έχει να κάνει με την αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα σου, με την εξωτερική θερμοκρασία (τα επίπεδα ζέστης και υγρασίας) και άλλους παράγοντες.Μύθος #8: Πρέπει να κάνεις διατάσεις πριν την προπόνηση.
Η αλήθεια: ενώ είναι αλήθεια ότι χρειαζεσαι καλή προθέρμανση, είναι προτιμότερο να επιλέγεις δυναμικού τύπου προθέρμανση και να αφήνεις τις στατικές διατάσεις για το τέλος της προπόνησης. Ο στόχος σου πριν την προπόνηση πρέπει να είναι η βελτίωση της κινητικότητας και της ελαστικότητας των μυών, κάτι που επιτυγχάνεται με foam rolling και δυναμική προθέρμανση όπου βρίσκεσαι σε κίνηση (αντί να κρατάς τη διάταση). Αυτό προετοιμάζει το σώμα σου και βοηθάει στην αύξηση του εύρους της κίνησης, κάνοντας την κύρια προπόνηση πιο αποδοτική.
Μύθος #9: Η Yoga δεν είναι πραγματική προπόνηση.
Η αλήθεια: εκείνοι που το υποστηρίζουν αυτό έχουν μια εικόνα στο μυαλό τους με τη yoga να είναι απλές, απαλές διατάσεις. Παρόλο που υπάρχουν χαλαρά μαθήματα yoga εκεί έξω, τα πιο δύσκολα είδη yoga (πχ. Bikram, power Vinyasa) μπορούν να σε ‘στείλουν’ κανονικά με το πόσο θα ιδρώσεις, θα δυσκολευτείς και θα ικανοποιηθείς στο τέλος του session.
Πηγή: self.com
Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach